tiistaina, heinäkuuta 10, 2012

Jotta emme unohtaisi. Czeslaw Milosz: Vangittu mieli

Miimikko


"Ihmisten välillä siellä vallitsevia suhteita on vaikea kuvata muuksi kuin näyttelemiseksi, sillä erotuksella, että tapahtumapaikkana ei ole teatterinäyttämö vaan katu, toimisto, tehdas, kokoussali ja jopa oma koti. Se on suurta taidetta, joka vaatii älyllistä valppautta. Ei riitä, että arvioi jokaisen sanan mahdollisten seuraamusten kannalta ennen kuin päästää sen suustaan. Myös väärinajoitettu hymy tai vääriä asioita ilmaiseva katse voi herättää vaarallisia epäilyksiä ja moitteita.

 --Idän ihminen järkyttyy suuresti tullessaan länteen. Ihmiset käyttäytyvät täysin rennosti, heissä ei näy jälkeäkään tuosta sisäisestä keskittyneisyydestä, jota kuvastaa maahan luotu katse tai levottomina pälyilevät silmät. Lännen ihmiset puhuvat mitä sylki suuhun tuo ja nauravat äänekkäästi".

Luvusta 'Ketman' kirjassa Czeslaw Milosz: Vangittu mieli (1953, suom. 1983), joka kuvaa älymystön elämää kansandemokratioissa. 
Czeslav Milosz (1911-2004 Krakovassa), diplomaatti ja kirjailija, sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1983.


Kuvassa miimikko Krakovan vanhan kaupungin torilla.  Alla Berliinin muuria on jätetty muistuttamaan menneestä. Photos: Anna 
Amnell



Berliinin muuri

7 kommenttia:

  1. Puolalaiset ystäväni jättivät Puolan 1970, mutta eihän siellä tuollaista nyt... Czesław Miłosz syntyi 1911 Liettualla, sain yhden hänen vähän tylsän kirjan 1980 (Issan laakso) tšekkiläiseltä rakastajaltani, kun hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

    VastaaPoista
  2. Ei enää. Ainakin Krakova on lämmin ja ystävällinen kaupunki. Mutta puolalaiset ovat sitä mieltä, että menneistä ajoista täytyy informoida, muuten nuorempi polvi alka luulla, että kaikki oli silloin ihan OK:

    VastaaPoista
  3. http://www.saunalahti.fi/tapank/milosz.html

    VastaaPoista
  4. Opettajat valitsivat tyttäremme koulunsa edustajana matkaan Auschwitziin, joka Göteborgin koulusta yksi. Kotiin tullessa he saivat kertoa matkastaan koulukavereillensa, vähän luennon tyyliin, hän oli 15, yhdeksännellä luokalla. Ei nuorempi polvi ole tyhmää.

    VastaaPoista
  5. Sehän oli hienoa! Olen lukenut, että Ruotsissa on kouluissa opetusta lähihistoriasta.

    VastaaPoista