sunnuntaina, heinäkuuta 08, 2012

Kolejka, 'jono', peli kommunistitaloudesta


Photo: Marta Malesińska (Wikipedia) 
Puolalaiset tutkivat natsien ja kommunistien aikoja ja informoivat niistä (Institute of National Remembrance eli IPN. Viimeisintä on peli Kolejka eli 'jono'.  Tässä kuvassa vessapaperijono Puolasta.

Tämä peli leviää (HS.fi) maailmalla. Puolalaisten keksimä peli Kolejka (france24, in English)
Maailman tylsimmäksi peliksi sanottu peli, jossa jonotetaan ja jonotetaan.


Pelataan Kolejkaa

5 kommenttia:

  1. Jonotus on POP! Ei kommunismia vaan todella IN!

    Ilman peliä voi ihan todellisesti jonottaa Suomessa: pankeissa, Kelassa, TE-keskuksessa, Marketin kassalla, kesämökille mennessään autojonossa, vakuutusyhtiössä, opiskelupaikkaa etsiessään (jonot todella pitkiä), asuntojonossa on Hgissä kymmeniätuhansia ihmisiä, leffajonossa.

    Jono on totalitaristisen yhteiskunnan merkki. Se ei ole kadonnut. Ei edes Venäjältä jossa on nyt "toinen" systeemi.

    VastaaPoista
  2. On jonoja ja jonoja. Kommunistisissa maissa koko kulttuuri oli jonotusta. Nyt ei tarvitse kuitenkaan Krakovassa tai Tallinnassa enää jonottaa vessapaperia. Meillä jonon lopussa löytyy yleensä jotakin.

    Jonoja voi syntyä joskus hassuista syistä. Torontossa ei voinut 1980-luvulla tilata lippuja elokuviin. Jono elokuvateatteriin kiemurteli korttelin ympäri. Kerran näin seurueen, joka juhli syntymäpäiviä jonossa elokuvateatteriin. Olisiko joku Itä-Euroopasta muuttanut pakolainen keksinyt systeemin: halusi luoda edes pienen osan rakasta menetettyä Itä-Euroopan kulttuuria tai antaa amerikkalaistennkin kokea jonotuksen autuuden. Suomessahan jonotetaan ravintoloihin ja yökerhoihin. En tiedä, miksi.

    Valitse Googlella kuvahausta 'kolejka', niin näet ankeita jonoja. Oletko muuten koskaan nähnyt kommunistisen ajan myymälää, jonka hyllyt hohtivat tyhjyyttään. Ehdin käydä miehitetyssä Tallinnassa 1991, ja ruokakaupan hyllyillä oli vain lyttyyn menneitä säilykepurkkeja - kai kunnossa olevat oli lähetetty Neuvostoliittoon rauhaa rakentamaan.

    VastaaPoista
  3. Vessapaperijono Puolassa "hyvään" aikaan.
    http://kronikikulturalne.files.wordpress.com/2011/11/papier_toaletowy_kolejka_1.jpg

    VastaaPoista
  4. Tämä tavarameri loppuu myös meiltä. Kun samaa jäätelöä myydään kymmenessä erilaisessa pakkauksessa tai sama Aspirin on pakattu erilaisiin pahvisiin paketteihin eri merkkisinä. Ei se ole valinnanvapautta. Se on huijausta.

    VastaaPoista
  5. Surkeaa.;) Todella huijausta. Tämä oli rehellistä peliä:

    Jonotat muutaman tunnin ja tiskin ääressä myyjätär sanoo sulle: Ei tällä viikolla vessappaperia, toveri, ei kenkiä, ei aspiriiniä. Tulkaa takaisin ensi viikolla. Seuraava.

    Ei siellä tainnut jäätelöä olla. Vai oliko?
    http://keskustelu.suomi24.fi/node/6685878

    VastaaPoista