torstaina, heinäkuuta 19, 2012

Meillä jokaisella on oma L. M. Montgomerymme





linkit tarkistettu 1/2014


Kuva: Kevin Sullivan Films, joka teki Anna-kirjoista TV-sarjan. Kuvassa Megan Fellows Annana.

Suomalaiset naiset rakastavat Kanadan tunnetuinta kirjailijaa, Lucy Maud Montgomerya. Se olisi Maudista hauskaa. Niin, häntä sanottiin Maudiksi, hän ei voinut sietää nimeä Lucy. Se oli hänestä lapsena "vanhan mummon nimi". 
Lukuisissa blogeissa kirjoitetaan Montgomeryn kirjoista, nyt viimeksi Aili ja jo aikaisemmin Sisko Ylimartimon kirjasta "Anna ja muut ystävämme"  Leena, jonka blogiin kirjoitin nyt vasta seuraavan kommentin:

Ylimartimon kirja kiinnostaa, sillä olen lukenut myös Montgomeryn päiväkirjoja, jotka alkoivat ilmestyä siihen aikaan, kun asuin Kanadassa eli 1980-luvulla.  Suomalaisille Lucy Maud Montgomery (synt. 1874) on ikuinen Prinssi Edwardin saaren tyttö, vaikka hän asui miltei puolet elämästään (1911-1942) Toronton lähellä olevilla paikkakunnilla ja Torontossa (Viimeinen koti, "Journey's End", sitä ennen Leaskdale 1911-25, Norval 1926-1935, Toronto 1935-1942) ja kirjoitti suurimman osan kirjoistaan (kansikuvat ja ilmestymisvuodet, tähdellä merkityt Leaskdalen pappilassa, jonka kuva on kirjoitukseni lopussa) Ontariossa (1935-1942). Teini-ikäisenä hän oli vuoden isänsä uuden perheen luona Länsi-Kanadassa. Maudin reviiri Ontariossa näkyy tässä.



Leena Lumi kertoo blogissaan Sisko Ylimartimon kirjasta (Kuva blogista Leena Lumi)

 Maud Macdonald oli myös teoreettisesti lahjakas, hyvin älykäs ja sivistynyt nainen, varsinainen supernainen, joka lopulta romahti elämän vaikeuksien uuvuttamana. Siihen aikaan masennusta ei osattu hoitaa, ei Ewanin eikä Maudin. Hän itsekin myönsi, että päiväkirjoihin kirjoitetaan synkimmät ajatukset. Hän oli energinen ja iloinen kuten tyttäkirjojensa tytöt. Minusta hän oli melkein kahtiajakautunut persoona. Hän halusi, että hänet muistetaan sellaisena, kuin hän oli kirjoissaan. mutta hän halusi molemmat puolet julkisuuteen, sillä hän kirjoitti puhtaaksi päiväkirjansa!

Minäkin luin koululaisena Anna-ja Runotyttökirjoja, nuo tytöt ovat koulutyttöjen sisaria. Minusta tuntuu monesti siltä, että meillä jokaisella on oma Montgomerymme. On kiinnostavaa lukea, millainen on Ylimartimon Maud.:)

Lisäys:

Kun ensimmäinen Aurora-kirjani kirjani ilmestyi (kirjoitin ensimmäiset kolme kirjaani nimellä Pirkko Pekkarinen), Helsingin Sanomat ei huomannut sitä ja toisesta, vuoden 1905 Helsingistä (!) kertovasta kirjastani Aurora ja Pietarin serkut" -lehden kriitikko Suvi Ahola kirjoitti, että jäljittelen Montgomerya "ihan mukavasti". Se oli kai kohteliaisuus. Mutta en ole lukenut Montgomeryn tyttökirjoja aikuisena! Ja eräs tärkeä ero: Montgomery kirjoitti omasta ajastaan ja tyttövuosistaan, minun kirjani 1900-luvun alun Torontostakin ( ensimmäinen ja kolmas kirjani) ovat historiallisia romaaneja, joissa tuota aikaa tarkkaillaan nykyajan näkökulmasta.   Anna-kirjat ja Aurora-kirjat (vertailua)

Lainaus sieltä: 
Uskon, että tärkein lahja, jonka olen saanut Lucy Maud Montgomeryn kirjoista, on muisto siitä ilosta, jota hänen kirjojensa lukeminen tuotti minulle lapsena. Se on ollut osaltaan innostamassa minua kirjoittamaan lapsille. Tunnen kiitollisuuden lisäksi syvää myötätuntoa ajatellessani hänen elämäänsä, josta sain tietää vasta aikuisena. Mutta en usko, että hänen kirjansa olisivat vaikuttaneet muutoin kirjoittamiini tyttökirjoihin.

Lehtijuttuni: Lucy Maud Montgomery  ja Ihan oikea runotyttö (Maud lapsena)
Leena Lumi -blogissa on myös kirjoitus Lucy Maud Montgomerysta ja hauska kuva Maudin tyttövuosilta.
L.M.Montgomery Institute, Prinssi Edwardin saari
Lucy Maud Montgomery Society of Ontario
Täältä löydät harvinaista aineistoa Maudista


“Norval is so beautiful now that it takes my breath – those pine hills full of shadows – those river reaches – those bluffs of maple and smooth-trunked beech – with drifts of wild white blossom everywhere." (Lucy Maud Montgomery)

1926-1935 Montgomery asui Norvalissa, jonka lähellä on Guelphin yliopisto ja 

L. M.  Montgomery -arkisto Guelphin yliopistossa


Toronto lähellä oleva Leaskdalen pappila oli Maudille koti, johon liittyi onnellisia ja iloisia asioita: avioliiton onnelliset puolet, lasten syntymä, ystävät. Sieltä hän matkusti Torontoon ja muualle Pohjois-Amerikkaan puhumaan ja tapaamaan kustantajaansa.

Huom! Lucy Maud Montgomeryn perikunnalla on nykyään yksinoikeus  käyttää lyhennettä L.M. kyseisen kirjailijan nimen edessä esimerkiksi perustaessaan jonkin yhdistyksen, museon, yksityiskoulun jne tai markkinoidakseen jotain kaupallista tuotetta. Tässä viralliset tiedot Montgomeryn perillisten oikeuksista.


5 kommenttia:

  1. kiitos, anna, lisävalaisusta L.M.MONTGOMERYN elämään!! täytyypä tutustua ajan kanssa.

    oikein hyvää torstai-iltaa sinulle.<33333

    VastaaPoista
  2. Hyvää viikonloppua Sinulle, Aili. Kiitos kirjoituksesta. Se innosti minut päivittämään linkkejäni. Niissä on myös hyviä kuvia.

    Eivät Ontarion vuodet olleet sen pahempia kuin Prinssi Edwardin saaren vuodetkaan. Nuorena Maud kärsi siitä, ettei hänellä ollut omaa kotia ja isovanhemmat olivat sen ajan mukaan ankarat. Maud oli hienoa sukua, isänisä oli senaattori. Siksi hän halusi itselleen tarpeeeksi arvokkaan aviomiehen. Komea nuori maanviljelijä ei kelvannut hänelle hänen opettajana ollessaan, vaikka hän oli hyvin rakastunut tähän.

    Hän odotutti Ewanillakin viisi vuotta ennen kuin meni naimisiin. Maud loi Ontariossa itselleen kauniin kodin, piti kukista, käsitöistä ja ihmisten tapaamisesta. Ewan oli hyväluontoinen ja Maud määräsi talossa. Maud pohtii päiväkirjoissaan, saattoiko Ewanin sairaus johtua jostain fyysisestä sairaudesta.

    Papinrouvalla oli velvollisuuksia, se oli pitkään samanlainen kuin nyt presidentin ja diplomaatin puolison asema, työtä ilman palkkaa, mutta se oli siihen aikaan myös arvostettu asema. Suuressa amerikkalaisessa naistenlehdessä oli sarja "Kuuluisia papinrouvia". Se oli erilainen maailma, jota ei voi arvostella meidän mittapuiden mukaan.

    Naisen asema oli silloinkin vaikea. Maud oli kuitenkin omana aikanaan poikkeus, nainen joka oli opiskellut yliopistossa, vaikkakin vain lyhyen ajan.

    VastaaPoista
  3. Mitä tarkoittaa "Lucy Maud Montgomeryn perikunnalla on nykyään yksinoikeus käyttää lyhennettä L.M. nimen edessä."?

    VastaaPoista
  4. Käsittääkseni sitä, että mikä hyvänsä kaupunki ei voi perustaa sillä nimen muodolla seuraa, yhdistystä, kahvilaa. museota, nukenvalmistustatms. Heidän täytyy käyttää jotain muuta muotoa. Näin vältetään väärinkäytöt. "Perikunta" voi antaa luvan tai myydä oikeuksia. Kanadan laissa voi olla jotain muutakin, mitä en tiedä. Meille se merkitsee, ettemme voi perustaa esimerkiksi blogia sillä nimellä.

    VastaaPoista
  5. Täällä onkin selostettu asiaa

    http://www.lmmontgomery.ca/theinstitute/heirs/

    Voimme kirjoittaa kirjailijasta ja hänen tuotannostaan tietenkin.

    VastaaPoista