lauantaina, marraskuuta 17, 2012

Perinne leivässä

old tradition by Anna Amnell
old tradition, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Hämmästyin kovasti, kun näin tsekkiläisessä leivässä ristin. Sehän on vanha perinne, joka on siellä säilynyt. vrt englantilaiset 'hot cross buns', joita leivotaan pitkäksiperjantaiksi [Good Friday].

lisäys
on monia syitä laittaa viillokset leipään. Ensinnäkin silloin lämpö läpäisee paksuimman osan leivästä, ja se kypsyy paremin. Koska viillos on ristinmuotoinen, se liitettiin uskontoon katolisissa maissa, ja sitähän olivat kaikki Euroopan maat ennen uskonpuhdistusta. Löytämäni blogikirjoitus selostaa, että laittamalla risti leipään kiitettiin ruoasta.

Leipä oli tärkeä entisajan ihmisille, Suomessakin on ollut tapana siunata leipä, jotta ruokaa riittää.

Ristinmerkin tekemiseen ja ristin laittamiseen leipään liittyi ajatus pahan karkottamisesta. Mukana oli taikauskoakin.  Leipä voidaan murtaa kauniisti, kun siinä on risti.
Ristin laittaminen pääsiäisen leivonnaisiin on yleinen tapa monissa  maissa.

Lisäksi voin mainita, että kuvassa oleva leipä on belgialaisen firman tuote, elsassilainen maalaisleipä.


IMG_0470

ja samanlaisia leipiä Suomessa

IMG_6902

7 kommenttia:

  1. tietävätköhän nuo leivän syöjät tuon

    VastaaPoista
  2. Hannelle, puolet tsekeistä on kristillisten kirkkojen jäseniä, joten he tietävät jotain. Kirkko on yllättävän näkyvä Tsekisssä pitkän ateistisen ajan jälkeenkin. Sen huomaa kaikkialla, ja esim Vaclav Havelin valtiolliset hautajaiset Pyhän Vituksen katedraalissa Prahassa olivat suuri uskonnolinen juhla, johon osallistui 1000 ihmistä, mm valtionpäämiehiä monista maista, ja kansanjoukot katedraalin ulkopuolella.

    Risti leivässä on niin kiinnostav asia, että etsin siitä tietoa. Laitan blogiin lisäyksen. Siinä on kiinnostavia yksityiskohtia leivontaa harrastaville.

    VastaaPoista
  3. Protestantit vähemmistönä, ateisteja taitaa olla enemmän, katolisuus suurta, juutalaisia ja paljon muita ryhmiä. Uskonnothan kielletty Tšekkoslovakia kuten muissa kommunistimaissa. Eihän niitä helppo edes laskea kun kukaan ei tunnustanut uskontoaan... Vaikea uskoa että tuo risti uskonollista siihen tapaan, siinä tapauksessa risti väärään suuntaan... tai juuri siksi.

    VastaaPoista
  4. leipä oli joka tapauksessa hyvää.

    VastaaPoista
  5. Leipä oli hyvää, ja kansakin näyttää hyvältä.
    http://yle.fi/uutiset/vaclav_havel_siunattiin_prahassa/5472347

    VastaaPoista
  6. Belgialaista leipää ja linkki irlantilaiseen...?

    VastaaPoista