maanantaina, tammikuuta 30, 2012

TV tällä viikolla: presidentinvaalit 2012- molemmat ehdokkaat

Kaksintaistelu

Kaksintaistelu. A mural in Berlin. Photo: Anna Amnell
Monta väittelyä on nähty.
Koetetaan elää sovussa. Reilu kilpailu on parasta. Jää hyvä muisto näistä vaaleista.

Työväelle presidentti

002

Ei ole ihme, että Saulia sanotaan "työväen presidentiksi".  Tunnen myötätuntoa. Hän ei ole päässyt helpolla. Olen ollut myös itse koulu-ja opiskeluajan monenlaisisssa töissä.

Niinistön työhistoriaa:
- juurikkaan harvennuksessa 12–16-vuotiaana
- metallitehtaalla levynleikkaajana ja nosturinkuljettajana
- myyjänä leluosastolla
- uittotöissä
- jakeluauton kuljettajana
- pikimiehenä rakennuksella
- satamassa satunnaistöissä
- varastomiehenä
- viemärityömaalla sekatöissä
- lihanjalostamon pakkaamossa
- panimossa apumiehenä
- Alkon myyjänä
- henkikirjoittajan viransijaisena
- kesänimismiehenä
- nimismiehenä
- notaarina jne.

Lähde: PAM 1/2012

Ja tässä Haaviston työhistoriaa:
- pullakuski
- tiskaaja
- lehtiavustaja
- kesätoimittaja
- kolumnisti
- vaihtoehtolehtien kustantaja
Lähde: PAM 1/2012

via Taloussanomat


Onko presidenttiehdokas tehnyt koskaan oikeita töitä?


"Sauli Niinistön vaalilause 'Suomella töissä' saa lihaa luun ympärille, kun Palvelualojen ammattiliiton lehti Pam - Palvelun ammattilaiset kysyy, onko ehdokas tehnyt koskaan oikeita töitä."

lauantaina, tammikuuta 28, 2012

Presidentinvaalit 2012: kommentteja

Rullaluistelija kirpputorilla

Rullaluistelija kirpputorilla. Kuva: Anna Amnell


Ritan blogiin:
Minulla ei ole mitään Pekka Haavistoa vastaan. Hänen isänsä oli pikkusiskoni lukion rehtori, joten Haavisto on tuttu nimi.

Mutta Sauli Niinistöllä on pitempi poliittinen ura ja niin paljon enemmän kokemusta, että olen äänestänyt häntä sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella.

Nyt on taloudellisesti dramaattinen aika Suomessa ja koko Euroopassa. Siksi tarvitaan presidenttiä joka ymmärtää todella hyvin talousasioita ja jolla on paljon kontakteja aivan ylimmän tason valtiollisiin päättäjin mahdollisimman monissa maissa.

Niinistöllä on myös ollut vaikeuksia elämässä: vaimon kuolema,  joutuminen todelliseen kuolemanvaaraan tsunamin aikaan. Hän ollut opiskelijana työssä rakennuksilla. Kaikki ei ole tullut hänelle helposti.

Uskon, että Pekka Haavistolla on hyvä poliittinen tulevaisuus. Olen surullinen siitä, että Lipposta ja Väyrystä arvostettiin niin vähän. He olisivat ansainneet paremman tuloksen, ovathan he kokeneita valtiomiehiä.

Mitä 'niinistö' ja 'haavisto' tarkoittavat?


Niini eli niinipuu on sama kuin metsälehmus (tilia cordata). Niinistö tarkoittaa siis 'lehmusmetsää". (Kuva Wikipedia)

Hesarin (piirroksen) mukaan 'haavisto' tarkoittaa tätä:

St John's Lutheran Church, Helsinki


Haavit.
Vai onko 'haavistokin' metsä, haapametsä?

Metsäkansan ehdokkaat.

perjantaina, tammikuuta 27, 2012

Pakinaperjantai 270. Kvarkkien runous


Lokit Esplanadilla, originally uploaded by Anna Amnell.
'quark' eli lokin huuto.
Pakinaperjantai 'Kvarkkien runous'. (Kvarkit ovat jakamattomia alkeishiukkasia.)
Gell-Mann keksi kirjoitusmuodon keksimälleen sanalle James Joycelta "Three quarks for Muster Mark!" (Finnegans Wake)

keskiviikkona, tammikuuta 25, 2012

Äänestämässä


Lumi, originally uploaded by Anna Amnell.
Teimme reippaan kävelyretken ja kävimme äänestämässä. 6 + 6, kaksi ääntä Sauli Niinistölle, ahkeralle, taitavalle ja rehelliselle miehelle, josta haluamme Suomen seuraavan presidentin.

2012 toinen kierros, esivaali

tiistaina, tammikuuta 24, 2012

Kommentit talteen

Kukkakaupassa  - Flower shop


Hyvää vaalipäivää kaikille lukijoille! 


Kommentteja: Kerroin jo tästä kommentistani , mutta se nostatti erään kommentoijan sellaiseen raivoon, että on parasta laittaa tänne kaikki kommenttini. En edes kirjoittanut silloin vuonna 2004 hänen pienestä puolueestaan vaan koko Suomesta.  Joillakin on taipumus vääristellä muiden mielipiteitä. Parasta tallentaa todiste siitä, mitä on todella kirjoittanut.



Kommentti: Presidentinvaalit. Tämä oli odotettavissa

2012_01_24-001

Olen vihreä, mutta en Vihreä. He ovat liiaksi vasemmalla.

Tämä kaikki oli ennustettavissa jo vuosia sitten. Muistatko, --, kun puhuin Sinunkin mielestäsi "mahdottomia", kun kirjoitin Kiiltomadossa jo vuonna 2004:
 ["Mekin saamme nyt puhua."]
-- Minun mielestäni Suomen poliittinen kenttä on sekaisin, sillä puolueet eivät vastaa enää yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Sen tähden marksilaisten termien toistaminen vaikuttaa minusta vanhentuneelta jankutukselta, joka estää näkemästä yhteiskunnan todellista tilaa. Yhä useampien on vaikeaa löytää puolue, jota äänestää."

"Tarvitaan uusjako politiikkaan" oli väliotsikkonani, kun kirjoitin: Nykyinen poliittinen jakaantuminen, pysyminen oikeisto-vasemmisto -taisteluhaudoissa, ei vastaa mielestäni nykytilannetta."

Vasemmistolaiset olivat raivoissaan. Sain kokea "nettikivitystä" viikon ajan.

Vasemmisto ei ole uskaltanut muuttua. (vrt tämän päivän Hesarin 'Lipponen ei tarjonnut uutta' A/6) . Keskusta ei ole myöskään uskaltanut muuttua ajoissa.

Kokoomus osasi muuttua ajoissa. Se on uusi moderni "keskusta", joka kuuluu yhtä hyvin maalaisille kuin kaupunkilaisille.

http://blogisisko.blogspot.com/search/label/uusjako

  Seuratkaa tilannetta.

maanantaina, tammikuuta 23, 2012

Kivikauden ruokavalio


Kivikaudella eli 7000-5000 vuotta sitten syötiin Iijoen varrella kalaa kuten haukea, ahventa, lohta ja madetta sekä hylkeenlihaa. Ruokavalioon kuului myös riistaa:  majavan, hirven, peuran ja lintujen lihaa. Etsittiin toukkia, sieniä ja juuria syötäviksi. Sokeria, suolaa, viljaa ja maitotuotteita ei tunnettu vielä. Mausteiksi kerättiin katajanmarjoja ja muita marjoja, humajaa ja pihkaa. Kuulostaa hyvältä ja terveelliseltä.

Ruokaa kypsennettiin mädättämällä sitä nahkapusseissa maan alla, kuumien kivien päällä tai saviruukuissa, joissa valmistui myös keittoja.

Martta-lehti kertoo Oulun lähellä Yli-Iissä sijaitsevasta Kierikkikeskuksesta, kivikauden ja kokeellisen arkeologian kylästä. (Ulla Willberg: Ruokaa muinaisilla menetelmillä.  Martta 1/2012)

www.kierikki.fi

Lisäys 12/2015
Nyt muodissa luolamiehen dieetti tai paleoliittinen ruokavalio
Lue
http://paleokeittio.fi/paleoliittinen-ruokavalio/

Värikollaasit: metsä


Lokrum-Haikko-Honkanummi-, originally uploaded by Anna Amnell.
Yläkuvissa Honknummen hautausmaa, alhaalla Lokrumin saari Kroatia ja Haikko.

Värikollaasi 66/Metsä
large/suuri koko

Valtiomiestaito ja kirjallisuus voittivat

Flowers

Olen iloinen siitä, että Niinistö voitti niin suurella enemmistöllä ensimmäisen kierroksen. Niinistöt ovat hyvä pakkaus: kokenut ja taitava valtiomies ja runoilija-valtio-opin maisteri. Haluan myös naisen edustamaan Suomea kansainvälisissä yhteyksissä, sitähän on pidetty tärkeänä viime vuodet!

Kirjailijana ja kirjallisuudenystävänä iloitsen siitä, että nyt on mahdollisuus saada  runoilija presidentinlinnaan. Runous tarvitsee todellakin piristysruiskeen ja lisää arvostusta! Jennillä on mahdollisuus mainostaa myös suomalaista muotia ja valmisvaateteollisuutta, onhan nykyinen presidenttimme kokonaan laiminlyönyt tämän työllistymisen kannalta tärkeän puolen edustusvirastaan.

Olen vilpittömän pahoillani Lipposen ja Väyrysen puolesta. He olisivat ansainneet paremman tuloksen. Onneksi molemmilla miehillä on perhe tukena näin dramaattisena aikana. Uskon, että kumpikin löytää uusia kanavia energisyydelleen. Ikä ei todellakaan paina heitä.

On hyvä, että Soini saa jäädä hoitamaan tehtäviään eduskunnassa ja ohjaamaan puoluettaan. Pienet puolueethan olivat kannattajiensa kannalta kaikki voittajia. Paavo Arhinmäki sai valtavasti kokemusta, saimme suorastaan nähdä hänen kasvavan ihmisenä ja poliitikkona. Huippu-urheilija Sari Essayah osoittautui myös politiikan alan asiajohtajaksi ja tavattoman energiseksi, miellyttäväksi naiseksi. Eva Biaudet'lla on naisenergiaa, joka varmaankin tulee vielä viemään hänet entistä vaativampiin tehtäviin. Kuten joku kommentoija vaalitenttien aikana sanoi: ministeriainesta kaikki.

Kaiken kaikkiaan: onpa ollut kampanjaa ja kansanjuhlaa. Ja tämä jatkuu vielä. Pitää muistaa käydä äänestämässä. Uskon, että Sauli Niinistö pystyy yhdistämään Suomen. On aika lopettaa kaikki vihanpito ja kahtiajakautuneisuus.

lauantaina, tammikuuta 21, 2012

Kommentteja: Presidentinvaalit

a couple

- Ottaiskohan ne meidät presidentiksi ja presidentin puolisoksi?
- Älä vaan yritä, rouvaseni, minä sulaisin siinä hommassa ihan näkymättömiin.

Täällä voit lukea :  Kommenttini ensimmäisen kierroksen tuloksesta

Iineksen blogiin:
Koska taloudellinen tilanne on Suomessa ja koko Euroopassa hyvin vakava, tarvitaan presidentti, jolla on hyviä yhteyksiä nimenomaan taloudellisiin asiantuntijoihin eri puolilla maailmaa ja jota arvostetaan maailmalla mahdollisimman laajalti. Ennen kaikkea siitä syystä äänestin Niinistöä. 


Hän ei onnistu valokuvissa yhtä hyvin kuin Haavisto tai Väyrynen, mutta en pidä sitä pahana puutteena. Valtion viralliset valokuvat otetaan sitten edullisesta näkökulmasta, mitä media ei tee varsinkaan näin vaalien alla. 

Parasta on se, että nykyään voidaan Suomessakin puhua politiikasta avoimesti niin kuin ainakin vapaassa maailmassa.


2.kommentti



Hyvä Valto Ensio, 
olen iloinen vilpittömistä ja hyväsydämisistä sanoistasi. Mutta muistakaamme, että nämä eivät ole katumusharjoitukset, vaan presidentinvaalit.


Yleistä pehmentymistä on Suomessa todellakin tapahtunut. Sekä kiihkeät miespresidenttejä vastustaneet feministit että homofobiaa kärsineet ovat halukkaita päästämään linnaan kaksi miestä.  Niin maailma muuttuu. Siinä on ilotulituksen aihetta.


Koska en ole kärsinyt koskaan homofobiaa, ajattelen Pekkaa vain yhtenä ehdokkaista. Miellyttävä ja tyylikäs mies. 
3
Riku kirjoittaa aina riemukkaita kommentteja.
Maalasit eteemme komedioita. Varsinainen tapaus olisi Timo, hänen kautensa synnyttäisi uudet kari suomalaiset, ollit ja muut pakinoitsijat ja kronikoijat. Suomen kieli rehevöityisi. Jokainen aamu olisi jännittävä: mitä tänään lehdissä? Mitä kirjoittavat ulkomaiset lehdet?

Tyytyisin kuitenkin tässä asiassa tasaiseen, jopa tylsään, mutta turvalliseen arkeen, ts Niinistöön. Dramatiikkaa ja viihdytystä tulee muutenkin.

Presidentinvaalien oheishauskuutta

053

Turkkilaista ruokaa sufiravintolassa Berliinissä. Maistuisiko se presidenttiehdokkaille?

Äänestin heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Siksi olen saanut nauttia vaalien oheishauskuudesta. Olen miettinyt, mikä ministerinsalkku kullekin sopisi, sillä vain yksi voittaa. Olen lukenut heidän harrastuksistaan, kotieläimistään. Olen tarkkaillut heidän ääntänsä, tukkaansa, vaatetustaan, esiintymismeikkiään, istuma-asentoaan.

Aion  kokeilla presidenttiehdokkaiden lempiruokien reseptejä. Tulee aikamoiset pidot: Eva Biaudet'n  välimerellistä kalakeittoa, Sari Essayah'n uunisiikaa, Sauli Niinistön kaalikääryleitä, Paavo Väyrysen kaalijuureslaatikkoa, joka kelpaisi varmaan myös Pekka Haavistolle ja Paavo Arhinmäelle, jonka soijamakaroonilaatikkoa ei olisi tarjolla - olen allerginen soijalle. Tietenkin voisin laittaa myös ratatouillea kasvissyöjien ja muidenkin iloksi. Olisi myös Lipposen Paavon jauhelijapastaa ja Soinin Timon metsästäjänleikettä - ilman sienikastiketta, sillä olen allerginen sienillekin.

Jälkiruuaksi olisi kahvin ja teen kanssa Sarin taatelikakkua, Väyrysen Vuokon valkosuklaakakkua ja  Soinin Tiinan salmiakkikakkua.. Miehillä olisi tietenkin tyylikkäät taskuliinat Pekan tyyliin ja jalassa tennarit Paavo nuorimman tyyliin. ( Kaikkien kakut täällä )

Koska olen äänestänyt Saulia, juhlissa olisi tietenkin mukana myös pahvi-Sauli. Joisin mielelläni teetä Paavo ja Vuokko -mukista, jos sellaisen jostain löydän. Se sopisi hyvin yhteen Viktoria ja Daniel -mukin kanssa. Lipposen lempimusiikki sopisi hyvin, barokkimusiikki, varsinkin Vivaldi, joka sopisi juhlamusiikiksi. En muista mistä musiikista muut ehdokkaat pitivät.

perjantaina, tammikuuta 20, 2012

The World Snow Day - Maailman lumipäivä













Kerro tämä lapsillesi :
The World Snow Day 22. January 2012.
Maailman lumipäivä tammikuun 22.2012

Helsinki-Cathedral-2010

Helsinki Cathedral in 2010. Photo: Anna Amnell

Töölönlahdentie


Töölönlahdentie, originally uploaded by Anna Amnell.
Toivon, että tämä maisema säilyy.
World Snow Day Sunday 22nd January 2012

Kommentti: Liukastumisia


Helsingin kadut ovat nykyään talvisin liukkaita kuin luistinradat. Ennen kadut oli hiekoitettu, oli talonmiehiä. Joskus löytyi silloinkin liukas kohta - ja se oli menoa!

Kommenttini : Ainoa liukastumiseni tapahtui eräänä kevättalvena. Lensin jäisellä kadulla istualleni. Heti pysähtyi kadun viereen auto, josta ryntäsi nuori mies ja kysyi: Mennäänkö Naistenklinikalle!

Olin nimittäin pitkälle raskaana. Ympärilleni kerääntyi nopeasti joukko ihmisiä. En ole kokenut milloinkaan muulloin niin paljon myötätuntoa.

Ei siinä mitenkään käynyt. Minut autettiin ylös ja hiivin kotiin, joka oli lähellä. Lapsi syntyi aikanaan. Mitään vikaa ei häneen tullut. On harvinaisen älykäs, jollei se ole vika.

Minun häntäluuni muistaa valitettavasti tuon tapauksen aina, kun yritän istua kauan kovalla tuolilla.

Photo Friday: 'Pristine'

Pristine - tahraton, koskematon
Ice flowers,
Window frost in Helsinki, -20 Celsius
Jääkukkia ikkunassa a whole set of ice flowers, jääkukkia
larger size

Hienoja presidenttiehdokkaita. On varaa valita

Meillä on hienoja presidenttiehdokkaita. Heistä voi kukin löytää suosikkinsa. On ollut kiinnostavaa seurata vaalikeskusteluja. Väittelytkin ovat tapahtuneet ystävällisissä merkeissä.

Ehdokkaat ovat ministeriainesta kaikki, kuten eräs kommentoija sanoi eilisessä vaalikeskustelussa. Arvostan kaikkkein eniten kokemusta ja asiantuntemusta, siksi kannatan Sauli Niinistöä.

Mutta olen löytänyt kaikilta ehdokkailta mielipiteitä, joita voin kannattaa.


torstaina, tammikuuta 19, 2012

Lumi ja kaupungin valot


lumi, originally uploaded by Anna Amnell.

Pidän kaupungin valoista.

Kommentti: tyttö lukemassa vintillä



Kuva: Adelaide Claxton: Wonderland

Kommenttini:

Olin seitsemän vuotta vanha, kun muutin maalta kaupunkiin. Oli kova asuntopula. Saimme aluksi vain yhden huoneen sukulaisten talosta. Asuin samassa pikkupietarimaisessa pihassa monta vuotta vähän isommassa kodissa. 

Naapurissa asui huoneen ja keittiön asunnossa toimittaja ja hänen opettaja-sisarensa. Veli asui kamarissa, sisar keittiössä. Heidän ullakkonsa eli vinttinsä, kuten Savossa sanottiin, oli täynnnä kirjoja ja lastenlehtiä. Kun opin lukemaan, aloitin lastenlehdistä. Toimittaja sai jatkuvasti arvostelijankappaleita, joita luin koko lapsuuteni ja kouluvuosieni ajan. En pysty kuvittelemaan, millainen ihminen olisin, jos ei olisi ollut tuota ullakkoa. Se oli niin kuin lumottu torni, josta avautuivat laajat maisemat. En ollutkaan köyhässä sodanjälkeisessä Suomessa, sillä koko maailma oli minun.

Käsitteet "tyttö ullakoilla lukemassa", "nainen ullakolla" herättivät aikoinaan kiinnostavan keskustelun entisessä Kiiltomadossa. 
ks.linkki [blogini lukija katso hakusana 'ullakko']


P.S. Ovatko kirjat siis kotini? Olen nimittäin muuttanut usein, ja eniten kodilta tuntuu kotimme Korkeavuorenkadulla, jossa asuimme 20 vuotta. Se oli kuudennessa kerroksessa, ja siinä mielessä niin kuin ullakko tai vintti. Eräs toinen usein muuttanut, Aarne Siiralan vaimo Kaisa sanoi, että kun kirjahylly ja ruokapöytä ovat paikallaan, silloin ollaan kotona.


Klikkaa hakusanaa 'ullakko', jossa lisää tytöstä ja naisesta lukijana.

Amaryllis kestää


Amaryllis kestää, originally uploaded by Anna Amnell.
Tämä uusi kukinta alkoi jo 7.1.. Katkaisin varren ja laitoin kukan maljakkoon, sillä varsi oli liian hontelo kestämään tulevien kukkien painon. Kolme kukkaa tuli, ja kaksi on vielä jäljellä. Kukat ovat koko ajan haalistuneet.

Pyry Helsingissä

Töölö, Pyry
blizzard, originally uploaded by Anna Amnell.
Lumi lentää niin, että voi tuskin ottaa valokuvaa avatusta ikkunasta. Yksi urhoollinen ihminen kävelee reippaasti kadulla.

keskiviikkona, tammikuuta 18, 2012

Kävelyllä Töölönlahden rannassa


Töölönlahti-2012-1, originally uploaded by Anna Amnell.
On jo hämärää, illan sininen hetki.

IMG_6811

Helsingissä puutaloja vielä 2010-luvulla


Ratakatu, Helsinki, originally uploaded by Anna Amnell.

Helsingissä näkee siellä täällä puutaloja. Kuvassa oleva talo on Merimiehenkadun (Ratakadun jatkeen)  ja Fredrikinkadun kulmassa.

HBL kertoo tänään 18.1.2012, että viimeisiä puutaloja ryhdytään vihdoinkin suojelemaan. (Nina Weckström: Spillror från förr får framtid.) Lehdessä on kuva kolmesta talosta: Jääkärinkatu 6b sisäpihalla, Kasarminkatu 20 samoin sisäpihalla ja Merimiehenkatu 10:n pieni puutalo, joka on kadun puolella. Lisäksi mainitaan Tehtaankatu 19, Merimiehenkatu 19 ja Laivanvarustajankatu 9.

Olen merkinnyt yllä olevaan kuvaan, että talo olisi Ratakadulla, mutta tuo Rikospoliisin talo on nähtävästi jo Merimiehenkatua. Se on suojattu jo aikaisemmin, samoin kuin Kalevankadun puutalot ja Ruiskumestarin talo Kristianinkadulla.

Nämä talot ovat kovin tuttuja, sillä kouluvuosieni Iisalmikin oli kaunis puutalokaupunki ja olen asunut Helsingissä ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien joko Punavuoressa tai sen lähikaupunginosissa.

Olen asunut lapsuuteni ja kouluvuoteni aina puutaloissa ja Helsingissäkin pari vuotta puutalossa, nimittäin Huopalahdessa venäläisessä dachassa, joka oli tuotu sinne Kaivopuistosta.

Entinen TV:n "Kotikatu" ja minunkin pitkäaikainen kotikatuni Korkeavuorenkatu oli 1900-luvun alussa käsityöläisten asuttama. Siellä oli suutarinverstaita ja puusepänverstaita. Kuvasin asuntoni lähitienoita Aurora-kirjoissanikin, tein aikamatkoja 1900-luvun alun Helsinkiin.

Samaa käsityöläislinjaahan jatkavat Korkeavuorenkadulla nykyään ompelimot, modistit ja muut artisaanit. Meitä vastapäätä olevassa talossa oli puuseppäkin, jolle meksikkolaiset tuolimme kannettiin yksitellen kunnostettaviksi.

Vastapäätä oli liike, jossa miniäni teetti hääpukunsa. Poika taitaa käydä kotikadulla vieläkin parturissa, vaikka muutti sieltä toiseen kaupunginosaan jo yli kymmenen vuotta sitten.

Klikkaa hakusanaa 'puutalot'. Näet siellä myös Suomenlinnan puutalot! Samoin Iisalmen, Tammisaareen jne

Luminen katu aamulla


Luminen katu aamulla, originally uploaded by Anna Amnell.

Pakkasta on vain yksi aste.

Luminen katu


Luminen katu, originally uploaded by Anna Amnell.

yöllä

tiistaina, tammikuuta 17, 2012

Alkukirjaimet # 47 PÖlytysparveke

Helsinkiläisen kerrostalon sisäpiha

Kerrostalon piha ja katto (kattoparveke ja maisemat)

Kommenttini: Lasten vihaaminen on yksi rasismin muoto

Pomppulinna Lohjan markkinoilla

Photo: Anna Amnell

 Iineksen blogissa Iines kirjoitti itse eräässä kommentissa: "Uskon, että on myös naisia, jotka eivät pidä lapsista. Olen joskus miettinyt, onko naisessa jokin vika, jos hän ei pidä lapsista."
Kommenttini:

Se on varmaankin vain ennakkoluuloa, jota on muitakin ihmisryhmiä kohtaan.

Eräs mies kertoi, että hän ei voinut sietää lapsia nuorena. Mutta sama mies oli aivan hullaantunut lapsiinsa, kun hänelle tuli lapsia. Sen jälkeen hän on pitänyt kaikista lapsista.

On siis kysymys samasta asiasta kuin rasismissa, ennakkoluulosta: kun ei tunne, karttaa, jopa vihaa.

Tässä mielessä aikamme tehokkaat ehkäisykeinot ovat tuhoisia: monet ihmiset menettävät elämästään sen suuren ilon, mitä lapset tuovat elämään.

lauantaina, tammikuuta 14, 2012

Puutaloja: Porvoo, Helsinki

Runebergin kotimuseo


1800-luvun puutalon pihoineen voi nähdä vaikkapa Porvoossa Runebergin kotimuseossa (kuvat suurempina, myös Flickrissä). Helsingin monumentaalisten rakennusten suunnittelija Carl Ludvig Engel asui sen ajan Helsingille tyypillisessä puutalossa Bulevardilla.  


Engelin itsensä suunnittelemassa talossa oli kymmenen huonetta, kaksi eteisaulaa ja sen ajan mukaan ajatellen moderni keittiö. Talossa oli yhdeksän kaakeliuunia. (Annika Hällsten: Engel fick elva år i eget hus. HBL/Kultur & nöje 14.2011)


Kirjassani "Aurora ja Pietarin serkut" Aurora asuu Amerikasta tultuaan tätinsä luona Bulevardilla puutalossa Riikinkukon korttelissa Yrjönkadun ja Bulevardin kulmassa:


"Ratsumestari Kasimir Friskin ja hänen vaimonsa Sofian koti oli komea yksikerroksinen puutalo Helsingissä Bulevardin varrella. Talossa oli tukeva kivijalka ja oveton julkisivu, jossa oli kahdeksanruutuiset ikkunat. Tonttia ympäröivä korkea lankkuaita oli maalattu samalla mantelinsävyisellä valkealla värillä kuin talokin.


Sisään käytiin pihan puolelta, ja aidassa oli kaksi porttia, kapea portti, joka oli kuin pieni ovi ja joka voitiin lukita painavalla rauta-avaimella, ja leveä kaksoisportti, joka avattiin aina, kun joku oli tulossa hevosella pihaan asti. Iso portti natisi ja kolisi, kun Jenny avasi sen selkoselälleen.


Paraatioven edessä oli iso lasiveranta, ja pihan puolella oli useita punamullalla siveltyjä ulkorakennuksia, huolellisesti hoidettu puutarha lepotuoleineen ja puutarhakeinuineen sekä suippokattoinen huvimaja."

Sukulaismies houkuttelee Friskejä myymään puutalon ja muuttamaan kerrostaloon. Niitä rakennettiin runsaasti Bulevardin ja Kampin seudulle 1900-luvun alussa. Kirjani Eero Erkko (kuvitteellinen henkilö) on eräs näitä 1900-luvun alun tarmokkaita rakennusmestareita, jotka rakensivat ja myös suunnittelivat itse kerrostaloja Helsinkiin.

--
– Mitenkäs setä voi? kysyi Eero Erkkola.
– Säästä riippuen, säästä riippuen, sanoi ratsumestari Frisk.
– No, onkos setä nyt ajatellut sitä minun ehdotustani? Rakennettaisiin tähän oikein komia kivitalo: Vedet tulis ja menis, balkongilta näkis yli kaupungin. Vesiklosettikin kuohuis kuin Imatra.
– Mutta missä me se aika asuttaisiin? puuttui Sofia-täti keskusteluun.
– Entäs jos menisitte Saksaan kylpylään? Ehdotti Elli-täti.
– Tai Krimille, tuumi Kasimir-setä.
– Onhan minulla valmiina monta uutta taloa, voisitte muuttaa vaikka heti, ehdotti Eero Erkkola. 
– Sitten ei olisikaan enää tätä taloa, sanoi Aurora haikeana.
– Siihen se vie, vanha väistyy, uusi tulee sijalle, sanoi Kasimir-setä. "


Vuonna 1912 samalle paikalle kohosi Riikinkukon kortteliin Sigurd Frosteruksen suunnittelema kivitalo: Bulevardi 3 

Otteet kirjastani Aurora ja Pietarin serkut. 1993 Kirjapaja (kirjoitettu nimellä Pirkko Pekkarinen)



(Suomen vanhin asuinkerrostalo on Suomenlinna C54 eli Nooakin arkki, jossa olen itsekin asunut  yli kaksi vuotta siihen aikaan.)

Runebergin puutarha Porvoossa


611 Runebergin puutarha, originally uploaded by Anna Amnell.

Runebergin kotimuseo

keskiviikkona, tammikuuta 11, 2012

Alkukirjainhaaste 46 MU -Musiikkitalo

Ennakkoäänestys


Ennakkoäänestys, originally uploaded by Anna Amnell.
Joulu jatkuu vielä kukissa: amaryllis tuottaa kauniin uuden kukinnan. Vuoden ensimmäisestä kukkakimpusta on jäljellä vielä yksi gerbera, joka on kestänyt nyt kymmenen päivää.

Kukkien vieressä näkyy kaksi ilmoituskorttia, joiden mukaan meillä on äänioikeus presidentinvaalissa. Tänään on ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä.

Presidentinvaalin ehdokkaiden haastattelut ovat olleet harvinaisen viihteelliset. Poissa on kaikki vakavuus ja arvokkuus, joka on tavallisesti liittynyt Suomessa presidentinvaaleihin.

Onko tämä leikkimielisyys hyvä vai huono asia? Mistä se kertoo? Myönteisesti ajateltuna se johtuu perusturvallisuudesta, jota suomalaiset tuntevat, vaikka Euroopan taloudellinen tilanne on kaikkea muuta kuin vakaa.

Vai onko se postmodernia leikkimistä? Kuka hyvänsä voi tulla presidentiksi.

tiistaina, tammikuuta 10, 2012

Värikästä elämää


IMG_6614, originally uploaded by Anna Amnell.

Arkielämään väriä

IMG_6620


Kaunista ruokaa


IMG_6617

Kahdeksantena päivänä on jäljellä vielä kaksi pirteää gerberaa.

IMG_6581

Tie kirkosta pappilaan


Tie kirkosta pappilaan, originally uploaded by Anna Amnell.
Tämä tie vie Kustaa Adolfin kirkolta (ent. Iisalmen maaseurakunnan kirkko) paikalle, jossa oli ennen Brofeltin pappila, se joka on nyt Seurasaaressa. Juhani Ahon isä oli pappina Iisalmessa. Hän oli suosittu kirkkoherra, legenda jo eläessään.

Aho on kirjoittanut Iisalmen maisemista ja pappilan elämästä, ja hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofelt teki useita maalauksia appivanhempiensa luona oleskellessaan. Kuuluisin on Vennyn appensa työhuoneessa tekemä maalaus, Pariisin maailmannäyttelyssä pronssimitalilla palkittu  Heränneitä . (Värikuvassa on sukulaisia varten tehty jäljennös)

Pariisi ja Iisalmi olivat Juhanin ja Vennyn kaupunkeja yhtä hyvin kuin Helsinki.

112 Kustaa Aadolfin kirkko

Kustaa Aadolfin kirkko, Iisalmi.
Iisalmi talvella, kuvamosaiikki suuressa koossa
Iisalmi eri vuodenaikoina