tiistaina, toukokuuta 29, 2012

Tänään mini Praha Olomouc


IMG_6777, originally uploaded by Pink Lady on the Loose!.
Huomenna eli oikeastaan tänään menemme Olomoucin kaupunkiin, jonka perusti legendan mukaan itse Julius Caesar. Se oli renessanssin aikaan 1400-luvulla merkittävä kaupunki . Siellä on ollut yliopisto jo keskiajalla, tieteellinen seura ja tieteellinen lehti jo 1700-luvulla.

Merkittävät paikat Pyhän kolminaisuuden pylväs ("Ruttopylväs"), suihkulähteet, kaupungintalo 1300-luvulta ja vanha luostari.

Lue lisää
http://en.wikipedia.org/wiki/Olomouc

1600-luvulla me eli Ruotsi-Suomen sotaväki hävitimme kaupungin. Olomouc ei ole ollut parempi, sillä se on kohdellut huonosti juutalaista väestöään. Saksalaiset karkotettiin täältäkin natsiaikojen jälkeen. Saksalaiset sotilaat ampuivat lähtiessään astronomisen kellon melkein hajalle. Kommunistiaikana kello korjattiin ja pyhimysten paikalle laitettiin "proletaareja" kuten turistiopas kertoo.


Menemme katsomaan kauniita rakennuksia, Gustav Klimtin maalauksia (pieniä. kertoi tyttäreni niiden olevan) ja renessanssipuutarhaa.

Matkaa on vain 100 kilometriä, on niin kuin menisi käymään Kuopiosta Iisalmessa. Kuulimme, että Pendolinossa on sekä hiljaisuuden vaunuja että puheliaitten vaunuja. Menemme kuitenkin tavallisella mutta kuitenkin nopealla junalla, jotta ehdimme nähdä jotain ikkunasta.
Kuva: Mimi Amnell

maanantaina, toukokuuta 28, 2012

Krakowassa helluntain viikonloppuna 2012


IMG_1441, originally uploaded by Anna Amnell.
Dramatiikkaa ja vastakohtia on Krakowassakin kuten Prahassa, jossa olin matkan alussa. Molemmissa kaupungeisa katolisuus on näkyvillä koko ajan, Prahassa ennen kaikkea rakennuksissa. Krakowassa näkee munkkeja, nunnia ja papistoa kaduilla.

Oli helluntai, joka on Puolassa edelleen suuri kirkollinen juhlapyhä niin kuin se oli ennen Suomessakin:

Perheet olivat saapuneet suuriin katedraaleihin juhlapukineissaan ja söivät juhla-aterian ystäviensä ja sukulaistensa kanssa ravintolassa.

Oli myös paljon häitä, mikä näkyi kaupungin lähellä olevissa hotelleissa ja motelleissa. Helluntaihan oli suosittu päivä häille myös Suomessa ennen aikaan.

Alennuksella

Krakowa's history


kommunismin kierros Krakowassa ei taida oikein kiinnostaa. Sen saa alenuksella.

Nuo ajat menneet


Krakow 2012, originally uploaded by Anna Amnell.
Turisti voi tutustua Krakowassa historiallisen keskustan lisäksi keskitysleireihin tai suolakaivoksiin. Hän voi myös mennä kommunismin keikalle.
Koska olimme Krakowassa vain kaksi päivää, tutustuimme tällä kertaa vain Vanhaan keskustaán ja Krakowan linnaan, joka oli myös Katariina Jagellonican koti.
Uskon, että käymme Krakovassa vielä uudestaan, sillä tyttäremme asuu nykyään vähän yli tunnin matkan päässä Krakowasta Tsekin puolella.

perjantaina, toukokuuta 25, 2012

Praha - kaupunkien helmi


Praha, kaupunkien äiti, kaupunkien helmi. Suomalaisiakin opiskeli Prahan yliopistossa keskiajalla.
Praha hämmentää kulttuurinsa määrällä. Otin kuvan Linnavuorelta. Keskellä näkyy Kaarlen silta, johon pysähtyi 30-vuotinen sota, jossa ruotsalaiset ja suomalaiset tekivät paljon vahinkoa monissa tsekkiläisissä kaupungeissa.

Praha on säästynyt sotien tuhoilta ja miehitysten aikoinakin, jopa vuonna 1968, jolloin panssarit vyöryivät Prahaan. Te joilla oli siihen aikaan radio ja TV, tiedätte sen ajan uutisista enemmän kuin minä. Meillä ei ollut silloin kumpaakaan. Luin tänään kirjan Praha. Kirjailijan kaupunki, jossa suomalaiset kertovat vaikutelmiaan Prahasta. Vnhimmat lainaukset ovat 1800-luvulta.
Sama kuva suurena

torstaina, toukokuuta 24, 2012

Prahan kaunein paikka


Kafka-patsas, originally uploaded by Anna Amnell.
Kuvassa Kafka-patsaan oikealla puolen kuvan keskellä on Espanjalainen synagoga, joka oli mielestäni Prahan kaunein paikka. Vuonna 1868 rakennettu synagoga on maurilaista tyyliä ja tunnelmallisen kaunis sisältä.

Tässä kuten muissakin synagogissa on informaatiota Prahan juutalaisten historiasta. 1500-luvulla alkujaan Horowitzin suvulle rakennetussa Pinkasin synagoogassa on seinillä 77297:n holokaustin uhrin nimet. Synagoogat ja juutalainen hautausmaa ovat keskeinen osa Prahan ja eurooppalaisuuden historiaa..
Praha on dramaattinen kaupunki sekä menneisyyden että lähihistorian kannalta. Viimeisenä iltana Prahassa kävelimme Samettivallankumouksen aukiolla ja menimme sitten syömään lämmintä kanakeittoa kodikkaassa kellariravintolassa. Tuntui ihmeelliseltä, että Prahassa vallitsi rauha ja hyvinvointi.

Itäeurooppalaisena Keski-Euroopassa


IMG_0723, originally uploaded by Anna Amnell.
Kun katson karttaa, näen että Tsekin tasavalta on lännempänä kuin Suomi. Kuitenkin Suomessa käytetään tästäkin alueesta edelleen kylmän sodan aikaista termiä Itä-Eurooppa.Suomenkielinen Wikipediakin esittää vain tämän käytön.

Englanninkielinen Wikipedia esittelee monia tapoja määritellä sanat itäeurooppalainen ja Itä-Eurooppa. Maantieteellisesti Suomi on Pohjois-Euroopassa tai Itä-Euroopassa ja Tsekinmaa samoin kuin esimerkiksi Unkari Keski-Eurooppaa.
Meidän kannattanee päivittää kielemme.

keskiviikkona, toukokuuta 23, 2012

Tsekkijunissa ei pulista


Tsekkijuna, originally uploaded by Anna Amnell.
Matkustimme modernissa Pendolinossa Prahasta Ostravaan. Matka kesti vain kolme tuntia ja maksoi noin 26 euroa. Matkustajille jaettiin tsekinkielisiä sanomalehtia ja pullotettua vettä ilmaiseksi. Lisäksi sai ostaa sandwichejä sekä kahvia ja teetä.

Kun aloimme heti paikoillemme istuuduttuamme jutella normaaliin tyyliin, eräs nuori mies tuli sanomaan meille, että junassa ei saa häiritä muista matkustajia. Ja totta tosiaan. Junassa oli heti alkupäässä käyttäytymisohjeet: ei kännyköitä, ei tupakointia ei äänekästä juttelua eli käytännössä ei lainkaan keskustelua.

Jos tulikännykkään puhelu, piti mennä junan eteiseen,joka oli toisessa päässä kapeaa ja hyvin pitkää vaunua tai meidän puolella vaunua junan vessaan puhumaan.

Kolmen tunnin matka sujui täysin hiljaisessa junassa. Juna itse kiisi kovaa vauhtia kolisten ja huojuen vihreiden niittyjen, rypsipeltojen ja kumpuilevien maisemien läpi. Metsät olivat enimmäkseen reheviä lehtimetsiä.

Matkustajat istuivat ääneti läppäreitään näpräten tai eteensä tuijottaen, kirjaa tai sanomalehteä lukien. Komento tuntui oudolta. Junassahan voi jutella matkatoverinsa tai muiden kanssa, jopa solmia uusia tuttavuuksia.

Perillä Ostravan Porubassa tyttäremme kertoi, että Tsekissä lapset ja koiratkin käyttäytyvät hyvin. Työt aloitetaan aikaisin aamulla, sillä siihen totuttiin ahkeran aamuvirkun keisarin aikana! Raitiovaunuissa nuoret nousevat heti paikoiltaan, jos joku iäkäs matkustaja nousee vaunuun. Näin oli Prahassakin.

Lisäys. Myöhemmin matkustimme junissa, joissa oli myös hiljaisia osastoja valittavissa. Me tupsahdimme sellaiseen pahaa aavistamatta.

tiistaina, toukokuuta 22, 2012

Praha: kello vuodelta 1410 kiinnostaa

Prahan vanhan kaupungin kiinnostavin paikka lienee tämä kohta, johon sadat ihmiset kerääntyvät aina tasatunneinen odottamaan ihmeellisen kellon esitystä. Vuonna 1410 rakensivat kellosepät Jan Sindal ja Mikulas Kadanilainen astronimisen kellon, jossa on mekaaniset "näyttelijät".

Kaksitoista apostolia astuu esille, kuolemaa edustava luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin ja kukko heiluttaa siipiään ja kiekaisee. Sadat katsojat hurraavat ja taputtavat. Näin joka tunti ainakin turistiaikana. "Pimeästä" keskiajasta on vaikeaa puhua Prahassa, joka on täynnä keskiajan ihmeitä kuten tämä hauska kello Vanhan kaupungin torilla. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa muitakin PragueDay 1 (Prahan 1 päivä) kuvia. Ne ovat käsittelemättömiä ja karsimattomia.

maanantaina, toukokuuta 21, 2012

Ummikkona ulkomailla


IMG_0622, originally uploaded by Anna Amnell.
Tarkoitukseni oli opetella vähän tsekin kieltä ennen Prahan ja Tsekinmaan matkaa. Jäi tekemättä.

On kuitenkin monia sanoja, jotka voi tunnistaa, mutta joissakin menee arvaus täysin pieleen kuten yllä olevassa kuvassa oleva sana. Tuo paikka ei ole mutseille.

Tsekki näyttää kovalta, kun siinä on paljon konsonatteja, jopa neljä peräkkäin, mutta se on puhuttuna pehmeää. Kauniilta se vaikuttaa varsinkin jos sitä puhuu samanlaisella surumielisellä äänellä kuin Prahan raitiovaunujen kuuluutusten lukija luetellessaan asemain nimiä.

Se on myös vastakohta raitiovaunun hurjalle vauhdille. En ole nähnyt missään niin nopeaa liikennettä kuin Prahassa.

maanantaina, toukokuuta 14, 2012

Kevät Töölönlahdella


Kevät Töölönlahdella, originally uploaded by Anna Amnell.
Kevät on tulossa Helsinkiin, mutta tänä keväänä jää se vaihe näkemättä. Olen lähdössä huomenna Prahaan, Ostravaan, Krakovaan ja ehkä muuallekin, sillä siellä välimatkat ovat lyhyitä. Tunnissa pääsee ulkomaille, sillä Tsekki on keskellä Eurooppaa.
  Praha mielessä

Matkaopasta on luettu äitienpäivän aamunakin. Prahassa on niin paljon historiaa ja nähtävää.

Värikollaasi 82: Tuttu maisema


amnell-2012-view, originally uploaded by Anna Amnell.

Tuttu maisema 20 vuoden ajalta. Mukana makasiinien tulipalo, hotelli Torni, Johanneksen puisto ja Johanneksen  kirkon gargoilit.
värikollaasi 82
katso myös suurempana
Suurempi koko/a larger size

sunnuntaina, toukokuuta 13, 2012

Kommentti: 1950-luku. USA

Graduation-Amnell-

Back to the Future I on eräs lempielokuviani monella tasolla. Mutta kun ajattelen 1950-lukua, minulle ovat tärkeimpiä värit ja tuoksut.  Eurooppa oli silloin nuhruinen, hiki tuoksui, ainakin Savossa kaikki oli kulunutta, elettiin melkein kuin kehitysmaassa.

Olin vaihto-oppilaana Amerikassa 1956-1957 ja kun kuvasin sikäläistä elämää kirjeissäni, eräs suomalaisista luokkatovereistani kirjoitti minulle: Älä kirjoita enää, kaikki sanovat, että sinä valehtelet.

Koulutytöt vaihtoivat Amerikassa vaatteita joka päivä, värit olivat raikkaita ja kirkkaita, keittiössä tuoksui silitetty puuvillakangas, kun perheen viisi tyttöä ja minä silitimme jatkuvasti pastellinsävyisiä vaatteitamme. Huoneessani oli valkoinen kokolattiamatto, jossa oli pehmeä nukka, kukalliset tapetit ja ikkunaverhot samaa kuosia. Perheessä oli monta autoa, pesukone ja kuivailmakuivaaja, astianpesukone.

TV-huone oli pieni ja siellä oli epämukavat kokoontaitettavat tuolit. Joissakin perheissä oli jo väritelevisio - kuva oli tosin karmea, ihmisen iho kuin lihatiskiltä. Lapset ja nuoret soittivat pitkiä puheluita, Suomessahan piti esittää asia lyhyesti. Lukiossa toimi sekä bändi että orkesteri, soittimet olivat koulusta ja opetus koulussa yhtenä valinnaisena aineena. Kouluissa järjestettin iltapukutanssiaisia, joissa tanssien varaamiset kirjoitettiin pieniin kirjoihin ja seinävierustoilla istui aikuisia esiliinoina.

Amerikkalaiset olivat siihen aikaan kohteliaita ja käyttäytyivät hyvin. AFS-perheessäni oli paljon kirjoja - ja kaksi flyygeliä olohuoneessa. Chicago ja New York olivat arvokkaita ja rauhallisia (Aamiainen Tiffanyllä New York !). Etelävallat olivat takapajula, jossa oli rasisteja. Heitä kauhistelliin pohjoisvalloissa. Vaihto-oppilaat kutsuttiin Valkoiseen taloon ja pihanurmikolla istuen kuuntelimme presidentin puheen. Minullakin oli pitkään I like Ike - rintamerkki. New York Times -lehdessä oli kahteen otteeseen meistä ryhmäkuva. Kun palasi Suomeen, oli kuin ufojen luona käynyt, piti olla hiljaa kokemuksistaan.
Kommentti Kemppisen blogikirjoitukseen Ei nettiä
Kuvassa olen lähimpien ystävieni kanssa graduation-päivänä. Suomessa menin takaisin kouluun. Pääsin ylioppilaaksi, kun amerikkalaiset luokkatoverini olivat käyneet jo kaksi vuotta yliopistoa, jotkut Harwardissa ja Bryn Mawhrissa. Olen takarivissä ikkunan kohdalla. Vasemmalla puolellani oleva tyttö on intiaani. Hänen vanhempansa olivat opettajia. Tytöt edustavat eri yhteiskuntaluokkia.
P.S. 1980-luvun asuin Kanadassa. Sitähän elokuva Back to the Future myös kuvaa.
Lue myös Iloinen 1950-luku

Hyvää äitienpäivää!


Hyvää äitienpäivää!, originally uploaded by Anna Amnell.
Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äitien lapsille eli meille kaikille! Erityiset onnittelut isoäitibloggaajille eli bloggaaville mummoille!

Kiitos tunnustuksesta, joka tuli sopivasti äitienpäivän aamuna! Kiitos, Kaari!


Tähän liittyy mieluinen tehtävä:

Kiitä bloggaajaa, jolta sait tunnustuksen.
Lisää The Versatile Blogger Award -kuva postaukseesi .
Kerro 7 satunnaista faktaa itsestäsi.
Jos haluat ja ehdit, voit nimetä muita bloggaajia ja jakaa heille tämän Monipuolisen bloggaajan tunnustuksen. 
Satunnaiset faktat minusta:
1. Minäkään en värjää hiuksiani. 
2. Otan paljon kuvia digikameralla.
3. Olen teettänyt niistä paperikuvia hyvin harvoin, mutta olen suunnitellut (!) kokoavani niitä kuvakirjoiksi aihepiireittäin esimerkiksi: nukketalot, kukkia, rakennuksia, eläimiä jne.
4. Olen piintynyt keskikaupungin asukas, ensin lapsuudessa ja kouluvuosina jopa pikkukaupungin pääkadun varrella, sitten Helsingin keskustan kaupunginosissa, aloitin Iso Roobertinkadulta opiskelijana. Tunnen olevani maalla, kun asun nyt Töölössä. Siellähän oli vielä 1900-luvun alussa vain huviloita.:) Lohdutus on se, että täällä asuivat ensimmäiset helsinkiläiset. Asun nähtävästi heidän hautausmaansa paikalla. ;)
5. Rakastan kukkia, puita, metsiä. Kohtaloni on kuitenkin olla vain nojatuolipuutarhuri. Ks. kohta 4.
6. Parasta elämässäni ovat olleet aina ihmiset: perhe ja ystävät. Kiitos myös teille, blogiystävät!
Kaarin ohjeiden mukaan tämän "Monipuolisen bloggaajan tunnustuksen" saavat seuraavat viisi:
Aili, Hannele, Kaisa, Iines, Kirsti ja kaikki, jotka pitävät tästä blogimitalista ja haluavat jakaa sitä eteenpäin.
The Versatile Blogger Award goes to Pink Lady









torstaina, toukokuuta 10, 2012

Linnanmäki vihertää


Linnanmäki vihertää, originally uploaded by Anna Amnell.
Läheltä lehmuksissa näyttää olevan vasta pieniä silmuja, mutta kauempaa vihertää. Ehkä joissakin puissa on jo pieniä lehtiä.

Orkideani


orchids, originally uploaded by Anna Amnell.


Katso myös täältä: Kuvat

keskiviikkona, toukokuuta 09, 2012

Yykaakoo4: 24 Liike. Pysähtyneisyys


Helsinki, originally uploaded by Anna Amnell.
Liike ja pysähtyneisyys vaihtelevat liikenteessä.
YyKaaKoo4: 24
Katso suuressa koossa

Eurooppa-päivänä


Eurooppa-päivä, originally uploaded by Anna Amnell.
Minusta tuntuu hyvältä olla eurooppalainen. Pidän Pohjois-Amerikastakin, mutta siitä huolimatta tämä manner on läheisin.
Onnea ja menestystä Euroopalle ja meille sen osana!

IMG_9263

Hienostunut sensaatio televisiossa

IMG_9202


Viihteessäkin on tasoja. Viiihde ei ole massaa, vaan siitä erottuu selvästi joitakin helmiä. Englantilaiset osaavat tehdä erinomaisia TV-sarjoja. Niissä kaikki on kohdallaan. Vanity Fair -lehti on sanonut, että Downton Abbey on "a sophisticated sensation", hienostunut sensaatio. Sellaisia suomalaisille kanavillekin. 


Nythän YLE:llä on rahaa. Sen pitäisi merkitä, että ohjelmien tekijöillä on myös enemmän aikaa. Ohjelmat voisivat olla Suomessa huolellisemmin tehtyjä. Jos suomalaiset ohjelmat olisivat parempia, tulisi katsottua TV:stä muutakin suomalaista ohjelmaa kuin uutiset ja Ruben Stillerin Pressiklubi. 


Katsonhan minä puolella silmällä myös urheiluohjelmia, joiden ystävä mieheni on. Luonto-ohjelmat ja historiaohjelmat katsomme yleensä ulkomaisilta kanavilta, joissa ei tarvitse kärsiä suomalaisten kääntäjien hassusta jälkisuomettuneesta eaa-propagandasta. 

Pula-ajan muotia


fashion-mosaic-1, originally uploaded by Anna Amnell.
Näyteikkunaostoksilla nähtyä,
Äidilläni oli turbaaneja, ja minusta ne näyttivät lapsena hienoilta. Sitten ne menivät pois muodista pitkäksi aikaa. Mutta siinä vasta käytännöllinen hattu.
Tuollainen iso kukka virkistäisi vanhaa asua.
Onko tämä siis pula-ajan muotia?
Katso suuressa koossa

sunnuntaina, toukokuuta 06, 2012

Kommentti: aterimet


IMG_8138, originally uploaded by amnellanna.
En ole ostanut koskaan kokonaista sarjaa aterimia. Tästä aiheesta keskusteltiin Kirstin blogissa.

Ihastuin erääseen malliin ja aloin ostaa sitä vähitellen Kanadassa asuessani. Suuri osa tuli naistenlehdissä olleiden kuponkien avulla. Ostin dollarilla pikkulusikan ja sain tilata alennuksella muita osia. Niagaralla oli tehtaanmyymälä, josta niitä aterimia sai alennuksella. Kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes muutimme Suomeen. Sitä mallia ei saanutkaan enää mistään, ei edes Pohjois-Amerikasta. Kannattaa ostaa kerralla koko satsi.

Lisäys: Suomeen palatttuani aloin ostaa erilaisia "vanhan ajan" aterimia, jotka joutuvat täydentämään valikoimaani, kun vieraita on paljon. Onneksi se on muotia.:)

Kesäkärry


IMG_7038, originally uploaded by Pink Lady on the Loose!.
Porubassa on kesä
Kuva M & S Amnell

torstaina, toukokuuta 03, 2012

Suunnitelma: Hesperian kanava


Plan: Hesperian kanava, originally uploaded by amnellanna.
Tänään HS 50 vuotta sitten: Kanava Hesperiankadulle puhdistaisi Töölönlahden. Tätä suunniteltiin. Lue aikaisempi kirjoitukseni samasta aiheesta. ( mm siitä, missä sijaitsee seinämaalaus, jonka osia olen kuvannut tuossa kollaasissa )
Sama kuva suuressa koossa.
Katso myös, miltä näyttää Hesperian Esplanadi ilmasta käsin

Suomalainen kristitty ei ole kreationisti


Kuvassa yksityiskohta Michelangelon luomista kuvaavasta freskosta

"Luomisteorian mukaanhan koko maailmankaikkeus, maapallo, sen elimistö ja ihminen olisivat vain muutaman tuhannen vuoden ikäisiä." Elämäntyönsä evoluutiotutkijana tehnyt mies väittää näin tänään HS:n mielipideosastossa. Hänen mielestään tilanteen voisi korjata poistamalla uskontojen opetuksen kouluista ja jättämällä sen uskonnollisille yhdyskunnille.
Todellisuudssa tilanne on päinvastainen. Yhdysvalloissa, jossa uskonnonopetus on poistettu kouluista, vallitsee joissakin piireissä mielipidekirjoittajan mainitsemaa asennetta, kreationismia, joka perustuu ahtaaseen uskontokäsitykseen. Mutta en tunne Suomessa yhtään pappia, uskonnonopettajaa tai teologia, joka opettaisi noin.

Tavallisena suomalaisena kristittynä uskon, että luonnontieteiden tutkimus on arvokasta. Jumala luojana ja evoluutio eivät ole ristiriidassa. Jumalan aika on toisenlaista kuin meidän aikakäsityksemme. Yksi luomisen päivä on miljoonia vuosia tai niin pitkä ajanjakso, että emme pysty sitä edes käsittämään. Tutkijoilla on tilaa liikkua, ja meidän muiden on kiinnostavaa seurata tutkimuksen tuloksia.



tiistaina, toukokuuta 01, 2012

Vappubuffet


Vappubuffet, originally uploaded by amnellanna.
Mieheni laittoi vappupöydän.
Iloista vappua!
Katso teekkareiden vappukulkue Göteborgissa Hannelen blogista. Jopa lohikäärme!

Vapunaaton iltakävely


IMG_9076, originally uploaded by amnellanna.
Vapunaaton iltakävelyllä näimme Helsingin keskustassa lämpimästi pukeutuneita hyvinkäyttäytyviä nuoria, naamiaisasuissa. Valtavasti väkeä senaatintorilla. Oli hyvin kaunis sää. Iltarusko ansaitsee oman kirjoituksensa.

Lämpimiä naamiasasuja

  IMG_9013

IMG_9126


kohteliaita nuoria herroja

Nuoret herrat järjestivät meille istumapaikan raitsikasta, kun palasimme kotiin. Uutisssa poliisikin kertoi, että oli rauhallinen vapunaatto.
Katso vuoden 2012 vapunaaton kuvat -kansioni. Siellä voi katsoa diasarjana kuvat suurina.