keskiviikkona, toukokuuta 29, 2013

Nyt meni lehdistön vapaus

Suurennuslasin alla Helsingin Sanomat ja kukka Mikael Pentikäiselle.

Jos päätoimittaja voidaan erottaa sanomalahdestä niin epämääräisin perustein kuin Mikael Pentikäinen erotettiin Hesarista, entä sitten toimittajat? Ja mitä iso lehti edellä, sitä pienet perässä.

Päätoimittajaa ja toimittajia saa arvostella, haukkua pahastikin, mutta heitä ei saa erottaa paitsi aivan äärimmäisen vakavista ja selvistä syistä. Muuten lehdistön vapaus on mennyttä. Nyt tunnen sääliä Hesarin toimittajia kohtaan.

Samaa tunsi varmaankin Pentikäinen toivoessaan, että toimittajat pitävät rivit suorina eli tukevat toisiaan. Mutta mitä he voivat tehdä?

Väliaikaiseksi päätoimittajaksi valitun Riikka Venäläisen lausunto TV-haastattelussa oli "walking on eggshells": hän ei uskaltanut sanoa yhtään mitään.

Suomalainen tyhmä kateus ja vahingonilo nostivat tietenkin heti päätään, kun kuultiin Pentikäisen erottamisesta. Uskon kuitenkin, että Pentikäisen kaltaiselle lahjakkaalle ja energiselle henkilölle löytyy entistä parempia työpaikkoja. Ennustaisin politiikkaa tai yliopistouraa.

Lukijana olen ollut erittäin tyytyväinen Mikael Pentikäisen kauteen. Kiitos, Mikael Pentikäinen! Kun yksi kukka kuihtuu, toinen on jo nupulla.


my old and faithful yellow orchid


Kukka Mikael Pentikäiselle on samalla osallistumiseni tämän viikon makrohaasteeseen (106). Mikä muu sopii nyt paremmin suurennuslasin alle kuin tapaus Hesari, joka ensimmäisen kerran historiansa aikana erotti päätoimittajansa?
Tätä mieltä muut.

25 kommenttia:

  1. Kaunis kukka, olen samaa mieltä että tämä henkilö on kukkansa ansainnut.
    Mikael Pentikäinen oli täällä meillä paikallislehden päätoimittajana ennen tätä Hesarin nyt päättynyttä päätoimittajuutta.

    VastaaPoista
  2. Kaikkien aikojen parhaan orkideani hänelle lähetän virtuaalisesti.
    Ihmettelen, mitä tässä maassa oikein tapahtuu.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Se oli uskollinen kukkija, orkidea joka kukki vuosikaudet. Muutto uuteen asuntoon tuhosi sen. Onneksi ovat kuvat muistona. Nyt yritän totuttaa uusia orkideoja tähän "ilmastoon" .

      Poista
  4. Erikoista, useinhan päätoimittajat jatkavat urallaan eteenpäin, kuten ehdotit. En tunne tapauksen taustaa, mutta erikoiselta kuulustaa. Hienosti sovellutit sananlaskua kukakuvaan! Ja orkideat ovat sitä luksusluokkaa kukamaailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä tilanteessa on suomalaisilla ihmettelemistä. Kuka oikein tekee tuollaisen teon: erottaa päätoimittajan, josta sekä lukijat että toimittajat pitävät?

      Lukijamääärn lasku on yleismaailmallinen ilmiö kuten vt. päätoimittajakin viisaasti muistutti TV-haastattelussa.

      Poista
  5. Oli se aikamoinen paukku ja vielä tässä murrosvaiheessa, siirtyminen tabloidiin. Kirjapainoalan muutokset ovat muuttaneet monella tavalla myös sanomalehtiä ulkoisesti, mutta ehkä muutokset heijastuvat toimitukselliseen osioonkin.
    Syyt erottamiseen kuulostivat epämääräisiltä, vaan kaikkea ei kai kerrota.
    Keltainen orkideankukka sopii hyvin tähän saumaan.

    VastaaPoista
  6. Täysin samat tunnelmat minullakin kuin Sinulla.
    Joku kirjoitti, että tilanne on pelottava. Se pakostakin vähentää ilmaisuvapautta.

    Missä ovat nyt ne tukijoukot, jotka nousivat puolustamaan Johanna Korhosta, jota eräs lehti ei ottanut päätoimittajaksi?

    Eikö viiden lapsen isää puolusta kukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laestadiolaista viiden lapsen isää puolustaa kaikkein napakammin lesboäiti. Kiitos, Johanna Korhonen.

      "Herlin joutui havaitsemaan, että media on sittenkin hieman erilainen bisnes kuin hissien valmistaminen. Hissin asiakkaalle riittää, että hissi kulkee, mutta lehden tilaaja maksaa siitä, että lehti kertoo hänelle todenmukaista tietoa merkityksellisistä asioista.
      Niin ei Sanoma maanantaina 27. toukokuuta tehnyt. Mediatilan täytti firman näennäisviestintä ja luottamuspulahöpinä ilman mitään tietoa siitä, mistä varsinaisesti oli kyse."
      http://www.magma.fi/johanna-korhonen/antin-oma-lehti

      Poista
  7. Vastaisku? Helsingin Sanomat julkisti Marimekon kuosin oleva plagiaatti. Marimekon johdossa oleva on Hesarin hallituksen jäsen.
    http://www.marmai.fi/uutiset/hesari+iski+marimekkoskuupilla+hallituksensa+jasenta/a2187343

    VastaaPoista
  8. Vastaukset
    1. Orkideat ovat ylellisen kauniita, mutta helppohoitoisia, jos on vain vedoton kasvupaikkka ja luonnonvaloa tai keinovaloa. Vettä kerran viikossa. Ehkä sumuttamista tai vesiastia ruukun vierelle , jotta siitä nousee kosteutta.

      Poista
  9. Maailmankirjat ovat pahasti sekaisin, jää hämärän peittoon Pentikäisen erottamisen syy!

    Orkideat ovat ihania kukkia, miniäni kasvattaa ja kukittaa niitä..:)
    Kiitos orkideasta ja kirjoituksesta, Anna.<33333

    VastaaPoista
  10. Tämä tapaus askarruttaa suomalaisia. Tänään oli HS:n mielipiteitä osastossa kaksi kirjoitusta, joissa puhuttiin Mikael Penitikäisesn tapauksesta pohtien erottamisen syitä ja toivottaen hänelle hyvää menestystä elämässä.

    Tänä aamuna ei ollut rauhallista tuinnelmaa Hesarin lukemisessa. Otsikot olivat liioitellun pirteitä, kuin iltapäivälehdissä. Mutta sitä kai ne liike-elämän pikkujättiläiset HS:n johtokunnassa toivovat. Ei ollut kiva lukea sitä lehteä. Myötätuntoni oli koko ajan toimittajien puolella. Miten stressaava heille kaikille.
    Tämä on häpeällinen tilanne.

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoista pohdintaa ja ihana orkidea loppukevennykseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikille lohdutukseksi, sillä ikävä tapaushan tämä on.

      Poista
  12. En tiedä mikä tuohon erottamiseen on syynä mutta entisenä pitkäaikaisena Hesarin tilaajana kiinnostuin joten pitää lähteä tuota tutkimaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiinnostavaa. Onko syy poliittinen: Keskustapuolue on nyt suurin puolue. Hermostuivatko jotkut? Pentikäinen on keskustapuoluetta.
      Tilanne alkaa paljastua vähitellen.

      Poista
  13. Pitäisikö lopettaa Hesarin tilaus?
    Pentikäisen klaani on lahjakasta joukkoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin samaa, mutta sitten ajattelin, että paljon toimittajia jää työttömiksi. Se ei olisi hyvä asia. Parasta olisi, jos Uusi Suomi heräisi eloon, jotta olisi vahva valtakunnallinen kilpailija Hesarille. Turkulaisilla on hieno lehti.

      Olen ollut Mikael Pentikäisen isän oppilas opiskellessani uskontotiedettä.

      Poista