tiistaina, heinäkuuta 09, 2013

Punaiset purjeet - fantasiamaailma

Photo: Joonas Heiskanen

Joonas Heiskanen kertoo blogissaan Punaiset purjeet-juhlasta, jota vietetään Pietarissa venäläisen kirjailijan Alexander Grinin (oik. Aleksandr Stepanovich Grinevskii 1880-1932) fantasiateoksen inspiroimana. Kesäkuun lopussa vietettyyn juhlaan liittyi popkonsertti, ilotulitukset ja purjehdus.

Wikipedian (engl) mukaan hänen luomaansa fantasiamaailmaa nimitetään Grinlandiaksi, ja siitä on tehty aikaisemmin elokuva. Kirjailija syntyi Venäjän keisarikunnassa, josta hänen puolalainen isänsä karkotettiin poliittisista syistä Vjatkan lääniin. Grin vietti kiertelevää elämää, liittyi vallankumouksellisiin, mutta tuli hyljeksityksi myös Neuvostoliitossa ja kuoli kurjuudessa ja köyhyydessä. 1950-luvulla tehtiin elokuva, mutta vasta uusi Neuvostoliiton romahtamisen jälkeinen Venäjä on täysin hyväksynyt tämän kirjailijan. Hän sopii hyvin nykyajan maailmaan, jossa fantasiakirjallisuus kukoistaa.

New York Timesin mukaan länsimaiset kirjailijat inspiroivat tätä kirjailijaa, jonka luoma maailma on yhtä kaukana Venäjästä kuin Liisan ihmemaa Englannista.

En ollut kuullut koskaan aikaisemmin tästä kirjailijasta, mutta mietin onko Grinlandian punaisilla purjeilla jotain yhteyttä lauluun "Punapurjeet", jota 1875 syntynyt isoisäni lauloi. Hänhän oli ollut nuorena miehenä useaan otteeseen Pietarissa, jossa asui siihen aikaan paljon suomalaisia.

Katso kuvaa suurena!

2 kommenttia:

  1. Kiitos!

    Johdatit minut myös Joonaksen blogiin. Kävin sielläkin.
    t. Liisu

    VastaaPoista
  2. Siellä on kiinnostavia matkakuvia.

    VastaaPoista