perjantaina, lokakuuta 07, 2005

Orkideoja ikkunalaudalla ja tropiikissa

orkideatkesalla


Australiassa asuva Anni Heino kirjoittaa viehättävästä orkidearetkestä. Maariankämmekät ovat ainoat orkideat, joita olen nähnyt luonnossa. Ne ovat jättäneet unohtumattoman jäljen ja selittävät nähtävästi osaltaan kiintymykseni orkideoihin. Me pohjoisten seutujen asukkaatkin saamme nauttia nykyään orkideoista omassa kodissammekin. Orkideat ovat suosittuja, tässä orkidealinkkejä.

Varsinkin perhoskämmekät ovat helppohoitoisia. Nykyään niitä kloonataan. Timanttiveitsellä voidaan ottaa lukemattomia ohuita siivuja yhdestä ainoasta alusta, kun siitä kasvoi ennen vain yksi orkidea. Siksi orkideat ovat nykyään halvempia kuin koskaan ennen, varsinkin kun ottaa huomioon sen, että orkidea kukkii vuodesta toiseen ja kukat ovat hyvin kestäviä.

Orkideoihin liittyy myös jännitystä, dramatiikkaa ja petosta, ainakin tutkijoiden mielestä. Ne ovat lisäksi sekä kauniita että kestäviä, sankaritar-ainesta.

Orkideat kiinnostavat sekä naisia että miehiä. Jotkut orkidea-asiantuntijoista ovatkin miehiä.

Kuvassa osa orkideoitani kesällä. Ne kukkivat yleensä rehevimmillään - kohteliaasti - joulun aikaan. Kuvassa näkyy myös amaryllis, joka puhkesi hämmästykseksemme keskellä kesää kukkaan ja taitoimme kukan maljakkoon talteen.
Kuva: Joonas Heiskanen

4 kommenttia:

  1. Ihana ikkuna, kaunis näkymä ja kadehdittava ikkunalauta, meillä oli samanoloinen aikaisemmassa kaupunkikodissamme, vanhassa kerrostalossa, jossa oli Henki ja Tunnelma ja huoneet tulvivat valoa. Miksei tuollaisia ikkunoita tehdä vakiovarusteena myös nykyasuntoihin?! Nämä nykyiset kurkistusluukut ovat niin rumia!

    Anteeksi, ei liittynyt orkideoihin. Loppuun siis jotakin aiheesta: kävin kerran gynekologilla, jolla oli elämänkokemusta ja verbaalisia taitoja. Hän kertoi, että orkideat ovat herkkiä aistimaan naisen hormonitoimintaa. Kukkivan orkidean seurassa viipyilevä, pian menstruoiva nainen voi aiheuttaa kukan lakastumisen. Muistaakseni tarina meni jotenkin noin. Luonto on ihmeellinen!

    VastaaPoista
  2. Vanhoissa kerrostaloissa on hyvät ja huonot puolensa. Suomi on niin nuori itsenäisenä valtiona, että halutaan tehdä kaikki uudeksi ja "omaksi".

    On tehty paljon virheitä nimenomaan rakentamisessa. Ehkäpä kansallinen itsetuntomme on jo vahvistunut niin paljon, että voidaan kunnioittaa myös vanhoja perinteitä - rakentamisessakin.

    Katja, tämä ei ole mikään virallinen "asiablogi". Minusta tällainen rönsyily kuuluu muutenkin nettikeskusteluun, sillä sehän on "virtuaalinaapuruutta". Ihmisten väliselle vapaalle keskustelulle on luonnollista, että siinä tulee mieleen mitään erilaisimpia asioita.

    Orkideat ovat ihmeellisiä. Täydellinen kauneus on jotenkin järkyttävää, siksi kai me kiinnymme kukkiin.

    VastaaPoista
  3. Entäpä tämä? :)

    Merle A. Reinikka: A History of the Orchid

    http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0881923257/qid=1128816889/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-1483250-2172765?v=glance&s=books

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Ruu. Hieno linkki. Laitoin sen talteen myös linkkiblogiini.

    Orkideat ovat mystisiä kuten Katja jo osoitti kertomuksellaan.

    Pirkko

    VastaaPoista