tiistaina, marraskuuta 15, 2005

Fakta ja fiktio.




Rauno Räsänen kirjoittaa Da Vinci koodista, naisista, Disneystä. Laitan nyt kommenttini myös tänne omaan blogiini, nyt linkeillä varustettuna.

Luin Da Vinci koodin uteliaisuudesta ja yllätyin siitä, miten hyvin romaanin juoni toimi. (Toisaalta se ei ole ihme, sillä tuollaisissa romaaneissa on ollut usein kokonainen työryhmä sitä muokkaamassa.)

Ei se ole naistenromaani. Lue A.S. Byattia, jos haluat tutustua naistenromaaniin parhaimmillaan, esim hänen postmodernismia ( ja post-postmodernismia) käsittelevään kirjaansa "Possession" tai vaikka kirjaan Angels & Insects, josta on yllä kuva.

Tulee mieleen vielä kaksi asiaa. Ensinnäkin C.S. Lewis, joka on nyt kovin Narnia-elokuvan vuoksi ajankohtainen. Hän sanoi: Ihmiset, jotka eivät enää usko Jumalaan, uskovat miltei mihin hyvänsä.

Toiseksi, suurella osalla amerikkalaisia on olemattomat tiedot esim. yleisestä historiasta, kirkkohistoriasta, dogmatiikasta ja uskontotieteestä, joihin me voimme tutustua jo koulussa ja jotka auttavat meitä ymmärtämään myös maailmankirjallisuutta ja klassista kuvataidetta.

Voisi sanoa vielä sen, että jostakin syystä ihmiset ajattelevat nykyään, että romaanissa tai elokuvassa pitää olla "taustalla tositapahtuma". Heiltä puuttuu kyky antautua fiktion valtaan täysin tietoisena siitä, että se on fiktioa.

Monesti kirjailijatkaan eivät enää sano, että heidän romaaninsa on fiktiota, vaan selostavat sen olevan "heidän totuutensa" jostakin asiasta.

En puhuisi tässä yhteydessä Disney Landista enkä varsinkaan Disney Worldista.

2 kommenttia:

  1. Minusta Da Vinci -koodi oli aika huono kirja, noin niinkuin tarinan kannalta katsottuna (mahdollisesta todenmukaisuudesta en ole edes kiinnostunut). Sen juoni oli epäuskottava ja henkilöhahmot erittäin yksiulotteisia. Tapahtumien käänteet pedattiin huolella etukäteen ja silti osa jännityksestä päästettiin ikäänkuin luisumaan käsistä ennen kohokohtaa.

    Muuten kyllä pidän vastaavantyyppisistä historiallisista seikkailuromaaneista - esimerkiksi Umberto Eco ja Arturo Perez-Reverte tekevät hyvin sen, minkä Dan Brown tekee huonosti.

    VastaaPoista
  2. Anu,

    kirja oli parempi kuin luulin.

    Sitä ei voi tietenkään edes verrata Umberto Econ kirjoihin.

    VastaaPoista