torstaina, joulukuuta 15, 2005

Joulukaktus on ahkerana joulun alla




On ollut aikoja, jolloin olen alkanut joululahjojen ostamisen kesällä ja kodin koristelun joulua varten jo muutamaa viikkoa ennen joulua. Olen valmistanut joskus itse kaikki lahjat, neulonut tyttären Barbielle tai isommallekin nukelle laatikollisen vaatteita, tehnyt pehmoleluja ja nukkeja, leiponut joulukakkuja, valmistanut omenachutney'a monta purkillista. Nyt on vasta oviseppele paikallaan. Eräs syy tähän on se, että vietämme jälleen vasta loppiaisena varsinaista joulua, kun osa 'familiasta' on ulkomailla jouluna.

Ainoa ahkera joulunvalmistelija on joulukaktus, joka työntää esiin joka päivä entistä suurempia nuppuja. Tämä taitaa olla kolmas joulukaktukseni. Ensimmäinen, kuvassa oleva, meillä oli Torontossa. Se riippui koko kesän omenapuun oksasta ja tuotiin sisälle vasta myöhään syksyllä. Se ehti kasvaa suureksi ja annettiin lähtiessä ystäville. Toinen joulukaktus ehtii kasvaa mahtavaksi, kesti kaksi muuttoa vuodessa (erikoiskuljetuksessa ystävien pakettiautossa) mutta kuoli sitten hoidonpuutteeseen eräänä kiireisenä kesänä.

Tämä kolmas joulukaktus on niin suuri ja lehdet niin pitkiä, että se täytyy nostaa kumolleen laitetun tukevan ruukun päälle, jotta nuput ja kukat saavat olla vapaina. Kukka on ollut koko kesän porraskäytävässä etelänpuoleisella ikkunalaudalla ja tuotiin sisälle vasta kun ensimmäiset nuput puhkesivat. Orkideoiden vieressä kasvulamppujen alla se tulee täyteen nuppuja, joista puhhkeaa hehkuvanpunaisia kukkia.

3 kommenttia:

  1. Taempana vielä jotain rasitteeksi "marxismista". Upea joulukukka.
    Terveisin!

    VastaaPoista
  2. Aimo-Kalevi,
    kiitos "rasitteesta". Sitä vartenhan näitä blogeja pidetään, että tulisi mielipiteiden vaihtoa.
    Pirkko

    VastaaPoista
  3. Hienoa nähdä, kuinka joillakin myös huonekasvit voivat noin erinomaisesti. Täytyy tunnustaa, että itselläni nuo huonekasvit ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle. Minulla on vain yksi heikonlaisesti voiva limoviikuna.

    En ole jaksanut panostaa huonekasveihin, koska olen niin paljon muutoin kasvillisuuden ja puutarhakulttuurin kanssa tekemisissä. Olisiko siinä jotain samaa kuin siinä, että jotkut muotisuunnittelijat pukeutuvat vaatimattomasti /pelkistetysti...

    VastaaPoista