maanantaina, huhtikuuta 03, 2006

Lumitiikerit? Silver-surfers?


Kuva: forester/morguefile
Blogimaailmaamme on ilmestynyt Kaurapuurolasten blogi, jota vetää Markus Similä. He muistelevat lapsuutta 1950- ja 1960-luvulla. Sinne vaan viemään muistoja. Voihan ne tallentaa samalla myös omaan blogiinsakin. "Kaurapuurolapset" vaikuttaa muuten valmiilta kirjaidealta nimeä myöten.

Australiassa Anni Heino kertoo omalla kotipaikkakunnallaan bloggaamisesta senioreille. Ryhmällä on hieno nimi Silver-surfers.

Kannattaisiko perustaa myös Blogilistalle yksi alaryhmä meistä, jotka ovat keskitason bloggaajaa vanhempia miehiä ja naisia? Olen jo laittanut blogini esittelyyn paremman puutteessa sanan ThirdAge, jota käytetään maailmalla yli viisikymppisistä. Se voisi olla 50+ vai keksiikö joku paremman nimen? Onko tässä itua?

Yleensä en pidä ihmisten jakamisesta ikäryhmiin, mutta kyllä täältä löytynee muitakin, jotka tuntevat olevansa "tanssivia harmaapanttereita", joilla on erityinen näkökulma, jonka luo se, että on tullut tiirailtua tätä maailmaa jo pitemmän ajan. Voisiko se rohkaista uusia ihmisiä bloggaamaan?

Vai kannattaisiko olla ihan erikkoblogi, johon tähän ryhmään itsensä lukevat tai ikääntymisestä kiinnostuneet voisivat tulla mukaan tai ainakin heidän bloginsa voitaisiin koota siihen ja esitellä? Ehdottaisin Maalaista olemaan yhdyshenkilönä.

Näen mielessäni joukon lumitiikereitä, pohjoisen elämän karaisemia aikuisia, jotka ovat blogimaailmassa vielä harvinaisia verrattuna bloggaajien suureen ryhmään.

Tähän kannattaa tutustua. Ronnie Bennett: Time goes by
Ehdotti Marja-Leena Rathje

16 kommenttia:

  1. Ehkä kiinnostaisi lukea Time Goes By http://ronnibennett.typepad.com/weblog/ Se on USAsta kotoisin mutta monet asiat vanhenemista ovat yleisiä, ja hänellä on maino linkkilista.

    VastaaPoista
  2. Kyllä olen tosiaan kiinnostunut edistämään ikääntyneiden bloggaamista.
    Eikös tuo Kaurapuurolapset ole juuri sillä asialla.

    Minua itseäni vain vieroksuttaa lähettää jollekin jotain julkaistavaksi sähköpostissa, kun oma bloginpitäminen on helppoa. Siinä tulee sama kysymys kuin yleisönosastoon tai lehteen kirjoittamisessa: kelpaako antini?

    Ikääntyneet voisivat mieluummin kirjoittaa tasa-arvoista ryhmäblogia. Sellaiseen olisin itsekin valmis lähettämään tekstiä. Haluan olla oma herrani ja päättää, mitä julkaisen.

    Voisin kyllä itsekin helposti kerätä kokoon näitä erillisiä blogeja ja kertoa niistä yhdessä blogissa. Tuo Markuksen blogi, jossa on hyvä ulkoasukin, voisi olla sellainen. Silloin blogeja kyllä pitäisi olla useampia.

    Mikseivät ikääntyneet muistelijat, suurten ikäluokkien paljon nähneet jäsenet, voisi tulla yhtä merkittäväksi tekijäksi kuin neuleblogit.

    Onko tuo Markus Similä se kuuluisa tv-toimittaja Similä?

    Sinänsä ikääntyneille pitäisi kertoa bloggaamisen helppoudesta. Ehkä pitäisi olla kursseja. Sellainen voisi olla jopa blogimuodossa. Tekstiä pakkaa vain tulemaan niin turkasesti, ettei sitä kukaan jaksa lukea.

    VastaaPoista
  3. Hienoa, aito Maalaisemme, olet innostunut. Voisi olla ihan sama systeemi kuin neuleblogeissa.

    Siis kullakin on oma bloginsa, mutta niillä on "rinki", jonka keskushenkilö Sinä olisit. Sillä tavalla löytäisimme toistemme blogit paremmin. Uskon, että yhteisvoima innostaisi nykyisiä bloggaajia ja toisi uusia mukaan.

    Laitan perään kommentin, jossa on erään käsityöblogin keskusblogin osoite.
    Kiva juttu!

    VastaaPoista
  4. "Suomalaiset ristipistot" on kohtuullisen kokoinen rinki, joka voisi olla mallina.

    Siinä ovat lueteltuina jäsenten blogit. Lisäksi on muita linkkejä, joista voisi olla hyötyä myös 50+ (Lumitiikerit?) blogeille.

    Tuon lumitiikerin kuvan voisi laittaa koristeeksi yhdysblogiin, se on ilmaiskuva tällaiseen ei-kaupalliseen käyttöön. Se voisi laittaa jokainen jäsen blogiinsa pienempänä, kunhan mainitsee lähteen.

    Blogipohjana voisi olla tällainen Bloggerinpohja tai Vuodatuksen pohja.

    Tässä ristipistoblogit:

    http://pistotristiin.blogspot.com/

    Yahoon kautta saa perustettua ringin. Tutki sitä, Sinä ymmärrät sitä varmaankin paremmin kuin minä.

    VastaaPoista
  5. Unohtui tämä, jonka jo mainitsin kirjoituksessa. Se sanoo itseään "companion blogiksi". Siinä on pitkä lista blogeja sivupalkissa.

    Asian ei tarvitse olla monimutkainen eikä suuritöinen.


    http://ronnibennett.typepad.com/weblog/

    VastaaPoista
  6. Kinnostavaa! Olen yrittänyt hakemalla hakea ikäryhmäni blogeja. Ei niitä paljoa taida olla, tai en onnistunut etsimisessä, kun ovat hajallaan avaruudessa. Ilman muuta parikymppistä kiinnostaa eri asiat, kuin 50+ henkilöä. Ja elämänkokemuskin antaa värinsä juttuihin. Vaikka menee kiinnostukset ristiinkin iästä huolimatta.

    Kaurapuurolapset näytti hauskalta, mutta olen samalla linjalla JM:n kanssa, etten luultavasti lähettelisi juttujani minnekään jonkun muun julkaistavaksi paitsi tietysti jonkun yksittäisen muistelon ehkä joskus. Luultavasti sellaisia on, joille sen muotoinen sopii oikein hyvin. Voisivat sitten myöhemmin uskaltautua oman blogin perustamiseenkin.
    Ehkä tosiaan pitäisi järjestää bloggauskursseja, sillä kynnys aloittaa blogi on korkea, eivät tiedä mikä se on. Semmoinen etenee ehkä ehdottamalla aihetta johonkin kursseja järjestävään paikkaan... pistänpä sen kurssitoivelistaan heti omassa opistossani.

    Joku rinki olisi hyvä, jos sellaisen kokoaja löytyy. Maalainen olisi pätevä minustakin, jos innostuu asiaan. Ei se saisi tuottaa hänelle liikaa töitä kuitenkaan.
    Ja kuvasymboli tms. olisi hyvä ja sen saisi pistää linkkinapiksi oman blogin reunaan.
    Hienoa kun olet aloitteellinen tässä jutussa.
    Katselenkin niitä ristipistoja ja muita vastaavia nyt heti

    VastaaPoista
  7. Ainakin tuo Time goes by -blogin idea on helppo toteuttaa: kaikki blogit riviin vaan yhdysblogin sivupalkkiin ja mukava vetäjä, joka kirjoittaa yhdysblogiin uutisia tai blogiohjausta. Se sujuisi hyvin Maalaiselta, juttua tulee häneltä. kuten hän sanoi itsekin. Se on helpoin ja nopein ratkaisu. Sillä pääsisi alkuun.

    VastaaPoista
  8. Unohtui vain sanoa, että Blogisiskolla itsellään on tottumusta blogien pykäämiseen ja niistä tulee vielä silmiähivelevän kauniita. Että itse olisit sopivampi. En ole saanut omaani edes kuvia, vaikka olen aina aikonut. On paljon helpompi kirjoitella mitä sylki suuhun tuo.
    Jospa vaikka voisimme tehdä yhteistyötä. Minusta tosiaan kannattaisi yrittää.

    VastaaPoista
  9. jm,
    Minä taas en ymmärrä yhtään mitään tietotekniikasta, jonka Sinä hallitset. Minulle täytyy tehdä ns. idioottiovarmat ohjeet kaikesta.

    Tehdään vaan yhteistyötä. Se sopii hyvin.

    Ensinnäkin keskustelu tämän projektin vaiheista voinee olla ihan julkista, näissä blogeissamme. Silloin se tallentuu ja siitä voi olla hyötyä muillekin, sekä virheistä että hyvistä ideoista. Samalla muut voivat antaa neuvoja, syntyy ryhmätyötä.

    Pitäisikö aluksi vain perustaa blogi, johon kootaan halukkaiden 50+ ihmisten blogien linkkejä ja muita linkkejä?

    Muutamassa käsityöringissä olleena voin sanoa, että niihin liittyminen on monimutkaista. Minä en ole siitä oikein kärryillä. Ehkä joku muu voisi sitten sen suunnitella, jos päädymme niihin.

    Kelpaako yksinkertainen Bloggeri tai Vuodatus vai pitäisikö olla jotakin fiksumpaa?

    Tärkeää lienee helppolukuisuus, siis ei mitään tummaa tunnelmallisuutta. Vai mitä?

    VastaaPoista
  10. En ole kovin hyvä tietotekniikassa. Harjoittelen kyllä, oikeastaan vertaistukihenkilönä, asiakkaiden kanssa tietotekniikan alkeita/ tietokoneen ajokorttia.
    Minusta blogger on hyvä ja vuodatukseen saa hienoja sivupohjia, voisi jopa pyytää asianharrastajia suunnittelemaan pohjan.
    Blogger varmaan kehittyy kaiken aikaa. Vaikka siinä ei olekaan sitä mahdollisuutta järjestellä teemoittain, se on siitä huolimatta riittävän hyvä.
    Oli muuten kiinnostavaa, kun mainitsit, että pystyy tekemään kuin sivuittain etenevän kirjan, siitä en edes tiennyt.
    Sinä olet käyttänyt bloggeria, niin minäkin - se on meille tutumpi. Siihenkin voisi tehdä uniikin ulkoasun, mutta en hallitse edes sitä.
    Minusta on hyvä idea ikuistaa saitin syntyminen jollakin tapaa, malliksi toisille.
    50+ on hyvä raja ikääntyneille. Ehdottomasti valoisa pohja ja kauniita koristeita eikä tummaa pohjaa. Sinä osaat sen. Varmaankin vapaaehtoinen "liittyminen" eli että haluaa kotisivujensa osoitteen näkyviin olisi parasta. Periaatteessa kotisivut voisivat olla myös tavanomaisia kotisivuja, ei välttämättä blogitekniikalla tehtyjä.
    Minä voisin vaikka eri blogissa yrittää tehdä blogin perustamiskoulua ja kerätä sinne myös linkkejä, kuten jo aloin maalaisen arkissa.
    Bloggerissa ainakin on mahdollisuus pitää yhteisblogia. Tiedän sen, koska olen yhdessä mukana. Silloin voi postata koska vain, ne jotka ovat mukana kirjoittajaringissä. Luulisin, että se joka on aloitteen tekijä, voi muokata kaikkia tekstejä, mutta kukin jäsen vain omiaan.
    Jos sinulla on ehdotuksia muista osallistujista, siitä vaan.
    Tuo Markus vaikuttaa ihan hyvältä, mutta vierastan tosiaan ajatusta laittaa sähköpostilla juttuja.
    Linkkiblogi aluksi on ihan hyvä idea, sitähän voi kasvattaa jaksamisen mukaan.
    Minä ainakin kirjoittaisin valoisia, kannustavia ja rakentavia juttuja ja jättäisin muut omaan blogiini. Minusta olisi lopultakin mukava kokeilla kuvien käyttöä.

    VastaaPoista
  11. Otetaan vaan Bloggeri. Se on kansainvälinen ja tuttu meille kummallekin. Se on etu. Miten olisi sama kuin Blogisisko ":ssa, mutta arvokkaampi tausta?

    Vaihdan heti vähäksi aikaa toisen taustan. Kerro mitä ajattelet. Kohta näet.

    Kaikille yhteisen blogin täytyy olla tietenkin valoisa ja kaikille avoin. Ei mitään ristiriitoja sinne, siinä olet oikeassa. Kukin purnatkoon omassa blogissaan silloin kun haluaa.
    Pirkko

    VastaaPoista
  12. Kävisikö tällainen? Tausta on hillitty, kirjoitusten tausta valkoinen, tekstin voi suurentaakin.

    Myöhemmin voisi ottaa toisenlaisenkin, jos vaikka Bloggerille tulee uusia ja hienompia.

    Pirkko

    VastaaPoista
  13. (Nähtävästi menemme sittenkin Vuodatukseen.
    Pirkko)

    VastaaPoista
  14. It's coming...

    Pirkko

    VastaaPoista
  15. Arru ilmoittautuu heti mukaan listalle! Olen blogissani myös yrittänyt tutkailla ajan kulun vääjäämättömiä vaikutuksia elämääni.Olen kyllä mielestäni löytänyt täältä aika monia muitakin aikaisin syntyneitä hahmoja, vaikka virtuaalisesti olemmekin iättömiä. Oletteko jo miettineet, miten kaikille saadaan tieto tästä loistavasta ideasta?

    VastaaPoista
  16. Arru, olet listalla.

    Tässä tarvitaan ideoita. Blogilista auttaa tietenkin, ja itse blogit ovat hyviä viestikapuloita, joilla tieto leviää.

    VastaaPoista