torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Mikä on hedelmä?

Valokuvatorstai 5






Kaikki hedelmät eivät kasva puissa. Banaani ja vesimeloni ovat kasveja.
lisäys:
"Banaani, trooppisesta Aasiasta kotoisin olevan b.-kasvin (Musa paradisiaca) hedelmä -- B.-kasvi--on maapallon kookkkain ruohokasvi."
"Arpuusi, vesimeloni(Citrullus vulgaris), kurkkukasvien heimoon kuuluva yksivuotinen viljelykasvi--. Hedelmät ovat isoja--."

(Pieni tietosanakirja)

Vesimeloneja Torontossa. Banaani neworleansilaisen talon portaan pielessä.
Mika mainitsee Sikurille kommentissa sinisen kiinalaisen hedelmän. Täällä niitä näkyy. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Tässä toinen kuva, jos edelliseen ei pääse heti. Tämä on vielä selvempi.

14 kommenttia:

  1. Eikö hedelmäpuu ole kasvi?

    VastaaPoista
  2. "However, the banana plant, though it is called a 'banana-tree' in popular usage, is technically regarded as a herbaceous plant (or 'herb'), not a tree, because the stem does not contain true woody tissue."
    Ask Oxford kertoo näin.
    Kasvitieteilijät selittäkööt paremmin.

    VastaaPoista
  3. korjaus

    http://www.askoxford.com/
    asktheexperts/faq/aboutother/banana?view=uk

    Banaani on hedelmä, mutta se ei kasva puussa. Samoin mm. meloni. Englanninkielinen Wiki selostaa asian hyvin.

    VastaaPoista
  4. Meidän edelleen tupakalle tuoksuva 10 vuotta sitten Hietalahden kirpputorilta ostettu Pieni tietosanakirjamme auuttaa taas jälleen:

    "Banaani, trooppisesta Aasiasta kotoisin olevan b.-kasvin (Musa paradisiaca) hedelmä -- B.-kasvi--on maapallon kookkkain ruohokasvi."

    VastaaPoista
  5. Eli ei ole marja.. koska kasvi ei ole pensas.. eikä ole hedelmä, koska kasvi ei ole puu.. vaan on.. ööö.. JYVÄ! :D :D

    VastaaPoista
  6. olli, eikö olekin hämmentävää. Parasta on, että ne kaikki maistuvat hyviltä sekä marjat että hedelmät ym:t.:)

    VastaaPoista
  7. Banaania-ananasta-omenaa pieneksi paloiteltuna+appelsiinimehua liemeksi tai edellise hedelmät sekoitettuna kermarahkaan. Hyvältä maistuu.

    Blogisiskolle ihanaa Jussia!

    VastaaPoista
  8. Neulekirppu,

    kiitos reseptistä!
    Me laitamme suunnilleen samanlaista vakiojälkiruuaksi perhejuhliin. Kaikki eivät pidä rahkasta, joten se pitää olla erikseen. Usein laitan tämän hedelmäherkun jo edellisenä päivänä valmiiksi (ilman rahkaa).

    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  9. Niinhän se on, että sekä vesimelonin että banaanin hedelmät ovat marjoja kasvitieteellisen määritelmän mukaan; marja = mehevä ja yleensä monisiemeninen hedelmä, kuten tuo Wikipedian artikkeli osoittaa. Tämän mukaan myös kurkun hedelmä on marja.

    Muistuu mieleeni, kuinka moni ihmetteli etenkin tuota kurkkujuttua, kun opiskelimme näitä hedelmämääritelmiä puutarhuriopintojen kasviopin kurssilla.

    Gastronominen määrittely tietenkin hämää tässä, koska kasvinosien määritelmät perustuvat siinä ruokatarvikkeiden käyttöön riippumatta kasvitieteellisistä määritelmistä. Gastronomiassa hedelmä onkin siis määrite käyttötarkoitusta varten. Kasvitieteessä hedelmä ei sen sijaan ole mikään hedelmätyyppi, koska kaikilla kasveillahan on hedelmä (paitsi tietenkin itiökasveilla).

    VastaaPoista
  10. Mika,
    Kiitos Sinulle kirjoituksesta, joka valaisee tätä mysteeriä.

    Oikein hyvää kesää!

    VastaaPoista
  11. Ja MITÄ? Eiks sikurilla ole hedelmää? Senkun juurta vaan lykkää. On alettava kehitellä sinistä hedelmää.

    VastaaPoista
  12. Hyvä Sikuri,
    näyttää siltä, että hedelmää ei ole olemassakaan -ja toisaalta mikä hyvänsä on hedelmä, jos me sitä hedelmäksi nimitämme.

    Näissä meidän hengenhedelmissämme, blogeissa, onkin ollut hedelmälle monenlaista tulkintaa.

    VastaaPoista
  13. Sikuri,
    Sikurin hedelmä on kota, jossa on paljon pieniä siemeniä. Siniset hedelmät on muuten kiinalaisella Decaisnea fargesii -lajilla. Googletapa ja ihmettele :)

    Anna,
    Niinpä, näkökulman vaihtuminen muuttaa asioita monesti paljon.

    VastaaPoista
  14. Mika,

    siinäpä vasta hedelmät. Keksiikö joku valmistaa kangasta tuolla kuviolla? Voisin kuvitella Marimekko-kankaan, jossa on isoja sinisiä hedelmiä.

    Miltähän maistuvat siniset hedelmät? (Aika kamala nimi englanniksi. Jonkun ulkomaalaisen keksimä? ) Varmaankin maistuvat oikein hyviltä, kuten kiinalaisten kaikki herkut. Siniset marjat kuten mustikat ovat makeita ja terveellisiä.

    Munakoiso (hedelmä? marja?) on myös erikoisen ja kauniin värinen ja maukas esimerkiksi ratatouillessa. Kyproksella ruokatavarakauppiaamme neuvoi minua paistamaan munakoisoa myös sellaisenaan siivuina nopeaksi välipalaksi.

    VastaaPoista