torstaina, tammikuuta 10, 2008

Tuomioja paljasti tietämättömyytensä



" Kokonaisvaltaiseen kasvatukseen kuuluu aivan luonnollisena osana uskonnollinen kasvatus." Björkstrand

Asiantuntijat vastaavat Kotimaa-lehdessä hyökkäyksiin, jotka Tuomioja teki kirkkoja ja uskontoja vastaan Skepsis Ry:n 20-vuotispäivänä. Nämä asiantuntijoiden vastaukset saivat minut ihmettelemään, millainen olikaan juhlaesitelmän tiedon taso.

Taneli Kylätasku ja Jussi Rytkönen: Tuomiojan 'harhalaukaukset' eivät saa tukea. Kotimaa 10.1.2007

Uskonnonvapaus:

Kirkkohistorian professori Juha Seppo kuului komiteaan, joka valmisteli vuonna 2003 voimaan tulleen uskonnonvapauslain.

Juha Seppo: "Uskonnonvapaus on loppujen lopuksi kaikkien vapauksien perusta. Siksi on tärkeää ymmärtää sen sisältö.

On vanhakantaista haikailla pelkästään negatiivista uskonnonvapautta, jossa ollaan kokonaan irti uskonnosta, eikä uskonnon merkkejä tarvitsisi kohdata missään."

Lapset ja uskonnollinen kasvatus:

"Porvoon piispan Gustav Björkstrandin mukaan Tuomioja sivuuttaa vanhempien kansainvälisesti tunnustetun oikeuden kasvattaa lapsensa. Myös Seppo muistuttaa, aettä vanhempien oikeus pitää huolta lapsistaan 'omien katsomustensa mukaisesti' perustuu YK:n asiakirjoihin. "

Björkstrand: " - Kokonaisvaltaiseen kasvatukseen kuuluu aivan luonnollisen osana uskonnollinen kasvatus. Se ei merkitse aivopesua tai pakottamista, vaan lapsilla on myöhemmin mahdollisuus tehdä omat maailmankatsomukselliset ratkaisunsa."

Vaatimus teologisten tiedekuntien poistamísesta:

"åbo Akademin entisen rehtorin [piispa Björkstrandin] mukaan teologisten tieteenhaarojen käyttämät tutkimusmetodit ovat tieteellisiä ja täysin samoja kuin muiden humanististen alueiden käyttämät tutkimusmenetelmät."

"Kansankirkkojen nykyistä julkisoikeudellista asemaa Björkstrand ja Seppo perustelevat historiallisilla syillä ja sillä, että yli 80% Suomen kansasta kuuluu luterilaiseen kirkkoon."

Samassa Kotimaa-lehdessä pohditaan, pitäisikö kirkossa olla yhteinen valtakunnallinen "liity kirkkoon" -nettipalvelu samaan tapaan kuin Vapaa-ajattelijoilla on oma eroa kirkosta-palvelunsa.

Kotimaa kertoo edelleen, että kaikista kirkosta eroamisista vuonna 2007 (37 481) suurin osa (32 418) tapahtui nimenomaan tuon Tampereen Vapaa-ajattelijoiden palvelun kautta. Kuinka vakava on päätös, joka tehdään netin ääressä? Suurin osa eroajista oli hyvin nuoria ihmisiä.

Kirkkoon liittyneet unohdetaan usein. Kirkkoon liittyi viime vuonna 10960 henkeä.

[Huom. Suomessa on ainakin 50 000 -60 000 helluntailaista, joista suuri osa ei kuulu luterilaiseen kirkkoon, sekä lisäksi muita kristittyjä sekä muiden kirkkokuntien ja uskontojen kannattajia.]

Kuva: sarah kay

Iltasanomien kirjoitus aiheesta sekä nettikeskustelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti