maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Ihania orkideoja

 


Iltakävelyllä näin nämä upeat orkideat Korkeavuorenkadun kukkakaupan ikkunassa. Uskaltaisinko ostaa tällaisen orkidean? Juuri tällainen oli ensimmäinen orkideani viime vuosituhannella. (Eikö kuulostakin jännittävältä tuo 'viime vuosituhannella'?) En kuitenkaan tiennyt silloin mitään orkideoista ja hoidin kukkaa aivan väärin.

Se kukoisti kesän ajan olohuoneen keskellä sohvapöydällä. Siihen tuli tarpeeksi aurinkoa, ei liikaa. Mutta kastelin kukkaa väärin. Kastelin päältäpäin ja - mikä pahinta- vettä meni oksien väliin, kukka suorastaan mätäni. Kallis kukka.

Olin ostanut sen hetken innostuksesta, sillä olin nähnyt samanlaisen orkidean eräässä sistuslehdessä. Nyt tiedän, että orkideoihin täytyy tutustua ensin kirjallisuuden avulla ja sitten harkita, millaista on valmis hoitamaan. Minulle se tarkoittaa nykyään lähinnä perhoskämmeköitä, jotka ovat niin kovin helppohoitoisia ja lisäksi uskollisia kukkijoita.

Olavi Niemen kuvia orkideoista

Lue kirjoista ja netistä hoito-ohjeita, jos aiot hankkia jonkin orkidean. Suomen orkideayhdistyksen sivuilta löydät paljon ohjeita.

Posted by Picasa

2 kommenttia:

  1. Olen ollut samanlaisissa mietteissä. Näin kukkakaupassa todella upean, pitkävartisen orkidean, mutta sen jätin kuitenkin ostamatta. Maksoi 59€.
    Päädyin pariin edullisempaan versioon
    9,90/kpl. Toisessa oli kolme kukkavanaa ja toisessa kaksi.
    Mieheni tosin jo epäili, että seuraavaksi minulla on kokonainen viherhuone työn alla...

    VastaaPoista
  2. Miehesi saattaa olla oikeassa.

    Ennen tämän kerrostalon putkiremonttia - jolloin kaikki asukkaat siirrettiin vuodeksi toiseen taloon - minullakin oli yli 60 kukkaa ja pojallamme toiset 60.

    Hänellä on edelleen ne 60 kaktusta omassa kodissaan, mutta minulla on vain kaksi anopinkieltä ja kahdeksan orkideaa, joista vain yksi on tällä hetkellä kukassa.

    Tietenkin on joulun jäljeltä yksi amaryllis ja yksi joulukukka, joka kukkii yhä.

    Olen katsellut viime aikoina kaikenlaisia kiinnostavia kukkia, joita voisi kasvattaa pohjoisella ikkunalla, itäisellä ikkunalla tai kasvulampun alla.

    Meillä oli aina kotona hyvin paljon kukkia. Oli esimerkiksi puumainen sitruuna, joka toimi tupakeittiön ikkunan edessä valoverhona ja eteisen ikkunalaudoilla kukkivia kukkia kuten pelargonia ja särkynyt sydän. Äiti rakasti kukkia.

    VastaaPoista