keskiviikkona, helmikuuta 18, 2009

Suomalainen keskustelu on jähmeää

Helsinki in February

(Klikkaa kuvaa ja katso sitä suurempana.)

Olen vihdoinkin parantunut kiusallisen pitkästä flunssasta, ja on mahdollisuus jatkaa tämän vuoden töitä. Energiaa ja mielenkiintoa ei oikein riitä bloggaamiseen.

Pidän blogeja sitä varten, että tulisi kirjoitettua koko ajan, jotta kirjoittamisen rutiini säilyisi. Internet on vain kommunikaatioväline, siinä ei mitään sen ihmeellisempää. Bloggaajien kesken vallitsevat ihan samat lait kuin muutenkin yhteiskunnassa.

Suomalaiset bloggaajat ovat kuten suomalaiset yleensäkin jakaantuneet ryhmiin, jotka eivät ole kiinnostuneita toisistaan, vaikka bloggaamisen alkuaikoina siltä vaikutti. Kaikki ovat vähitellen siirtyneet omiin klikkeihinsä, jotka hyväksyvät vain tietynlaisia mielipiteitä.

On suuri joukko hyvin miellyttäviä ja ystävällisiä ihmisiä, jotka pitävät blogeja. He välttävät tietoisesti kaikkia konflikteja. Minullakin on sellaisia blogeja, mutta tunnen tarvitsevani myös Blogisisko -blogin kaltaista blogia, jossa voin tuoda esille sen, miten reagoin yhteiskunnan ilmiöihin, lehdistössä ja blogeissa esitettyihin ajatuksiin.

Äskettäin Hesarin yleisönosastossa oli kirjoitus, jossa saksansuomalainen nainen ihmetteli suomalaisen keskustelun jähmeyttä. Hän arveli, että se alkaa koululuokassa. En ole samaa mieltä. Uskon, että jähmeys ja vaikeneminen ovat seurausta Suomen pitkästä historiasta. Itsenäisyys on niin nuorta. Mutta miksi sitten virolaiset uskaltavat tuoda esille mielipiteitään? Onko suomalaisista tullut hyötyä tavoittelevia kyynikoita tai suorastaan teeskentelijöitä ja liehittelijöitä?

Jos täysin eri mieltä olevat ihmiset laitetaan Suomessa yhteen, ei pystytä keskustelemaan, vaan joko hyökätään päin asiattomasti ja ilkeillen tai suhtaudutaan alentuvan ylimielisesti ja vähättelevästi. Pitäisi kuitenkin opetella väittelemään, jotta päästään keskustelemaan ja saadaan aikaan jonkinlaista ymmärrystä toista osapuolta kohtaan ja omatkin ajatukset kehittyvät.

Sama saksansuomalainen nainen kertoi, että Saksassa oppilaita kannustetaan väittelemään oppitunneilla. Debate eli väittely on eräs opiskelun kohde koululaisille myös Englannissa ja Pohjois-Amerikassa. Ehkä se saattaisi olla hyvä idea Suomessakin. Ehkä koululaitos on sittenkin osasyyllinen asiaan. Muistettakoon, että kotonakin voi oppia väittelemisen jaloa taitoa, olemaan eri mieltä toista loukkaamatta ja jopa iloisesti ja kohteliaasti.


P.S. Olen laittanut blogin sivupalkkiin pienen luettelon vanhemmista kirjoituksista, joita on ollut sadoittain. Samalla päivittyi niiden osoite, sillä kolmen blogin yhdistyttyä ei vanhempia kirjoituksia usein löydy, koska osoite vie lakkautettuun blogiin. Kirjoitusta etsivä voi tehdä jo googlatessaan pienen muutoksen, korjata osan osoitteesta muotoon "blogisisko.blogspot.com", jolla pääsee tähän blogiin.

9 kommenttia:

  1. No, kyllä sitä debattia löytyy ainakin täältä Savosta. Kun menee Kuopion torille tai paikalliseen Prismaan, aina on joku porukka jutustelemassa. Mistä pitäisi keskustella nyt, lamastako vai talvesta vai haukkua kokoomusta tai keksustaa? Meillä kotona ainakin jutellaan kaikesta mahdollisesta ja naapureiden kanssakin vaihdetaan mielipiteitä. Huomennakin menen keskusteluiltaan, jossa puhutaan mielenterveydestä. Jähmeys on yleensä aika kaukana, kun täällä tapaillaan. Ei voi aina yleistää, sitä paitsi yleensä julkisuuteen pääsee vain se eteläinen elämäntapa.

    VastaaPoista
  2. Omat mielipiteet tärkeitä koulussa täälläkin, opetetaan sitä jo ihaneka luokasta. Yliopistolla ei pärjää pitkälle, jollei osaa itse ajatella. Jossain vaiheessa keskiasteella voi olla arkaa, kun on riippuvainen todistuksista, ja jos jotenkin menee open kans eri linjoille.

    Luonnollista että blogilaiset jakaantuneet ryhmiin, minä ahkera puutarhablogeissa. Sunnuntaina tavataan ihan oikeassa elämässä, tehty sitä aikaisemminkin.

    (Miksi juttusi "piiloon niin äkkiä? Näkyy usein vain yksi juttu kerrallaan. Minun kirjoitus ei näy ennen kuin "hyväksytty".
    Hyvin vaikea "keskustella"..)

    VastaaPoista
  3. Sitä julkisuutta minä ajattelin.

    Savossa otetaan perinteisesti huomioon erilaiset mielipiteet. Murre on kuin luotu ystävälliseen debaattiin.

    Johtuisiko tämä siitä, että Savo on ollut kauan onnellisen kaukana vallan keskuksesta?

    VastaaPoista
  4. Olen laittanut vain 1-2 juttua esille ajatellen, että siten sivun aukeaminen ei kestäisi liian kauan, kun vähentää lastia. Olenko oikeassa?

    Saman kuukauden aikana kirjoitettuihin juttuihin ja niiden kommentteihin on helppo mennä oikeanpuoleisen sivupalkin kautta, jossa ne on kaikki lueteltu.

    On pakko laittaa kaikkien (!)kommenttien tarkastus monestakin syystä:

    Blogin omistaja on juridisesti vastuussa blogissa esitetyistä mielipiteistä - ja kommenteista.

    Jos päästää kaikki kommentit automaattisesti sisään, alkaa tulla roskaviestejä, jotka on monesti naamioitu tavallisiksi viesteiksi. Oudot viestit kannattaa tarkistaa kunnolla ennen kuin hyväksyy ne.

    Minulla itselläni ei ole mahdollisuutta pitää vilkasta keskustelupalstaa, sillä on pitkiä aikoja, jolloin en käy blogissa.

    VastaaPoista
  5. Minulla ei ole monen vuoden bloggauksen aikana tullut yntään (!!) sopimatonta kommentia. Jos tulisikin, voi niin helpolla ottaa pois. Roskavietejä noin 2 kolmessa vuodessa.

    (ei kestä nykyään avaamiset kauan, vaikka olisi 10 juttua esillä.
    Tiedän, että voi hakea, mutta harvat viitsivät hakea. Vastaajilla ei enemmän aikaa hakemiseen kuin keskustelupalstanpitäjillä :)

    VastaaPoista
  6. Sinulla on ollut onnea. Varsinkin Vuodatukseen tuli joillekin aikaisemmin joskus kymmeniä, jopa satoja roskaviestejä!!

    Blogeissani olevien tilastojen mukaan minulta luetaan vanhempia kirjoituksia ainakin yhtä paljon kuin tuoreita.

    Ehkä ruotsalainen blogimaailma on erilainen kuin suomalainen. Lisäksi kaikilla ei ole ehkä yhtä nopeat yhteydet kuin Sinulla.

    Kivaa, että blogataan.:)

    VastaaPoista
  7. (Tuo SANAVAHVISTUS riittää, ettei tule roskapostia.
    Tuollaiset asiat muuttuu koko ajan, suojat.

    Minulla ei ole sitäkään.)


    Sinulla ei edes kuvia, ei ole hidas, juuri kellekään.

    VastaaPoista
  8. Sananvahvistus ei riitä. On ihmisiä, jotka jättävät aivan tavalliselta vaikuttavan kommentin, mutta taustalla on ihan muuta, mainos tai linkki sivuille, joilla esitellään paljasta pintaa tms.

    Eräskin ulkomaalainen mies lähetti hauskan viestin ja blogikin näytti herttaiselta: isä lapsi sylissään kotipihalla. Mutta kun katsoin hänen muita blogejaan, paljastui nakuparatiisi, jolle en halua suositella lukijoitani. Sellainen ei kuulu tämän blogin aihepiiriin.

    Lisäksi kommentinjättäjä saattaa esittää ajatuksia, jotka loukkaavat joitakin muita henkilöitä niin pahoin, että siitä voi tehdä tutkintapyynnön tai rikosilmoituksen. Silloin bloginpitäjä on vastuussa.

    Minusta vaikuttaa siltä, että Sinä, Hannele, bloggaat paratiisissa.:) Ole siitä iloinen. Blogisi ovat hauskoja.

    Ehkä minun pitäisi perustaa nojatuolipuutarhurin blogi.

    VastaaPoista
  9. Paratiisissa asun ja elän ;)

    (pari mainosta olen saanut kaikkien vuosien aikaan, nehän hyvin helppo poistaa)

    VastaaPoista