keskiviikkona, lokakuuta 14, 2009

Miksi nykyaikaiset rakennukset ovat niin rumia?



The Opera House, Helsinki.


Ooppera on näin ruma. Mannerheimintien puolelta se on vielä rumempi, niin ruma, että en halua ottaa siitä edes valokuvaa. Töölönlahden puolelta se näyttää kauniilta varsinkin silloin, kun taivas ja puut heijastuvat sen lasiseinään.

The Opera House, Helsinki

A more beautiful view of the Opera House

Tähän on tottumista. Kalliita ja ylistettyjä rakennuksia, jotka näyttävät varastoilta. Ooppera, Kiasma ja kymmenet muut rakennukset, joita joutuu katsomaan raitsikan ikkunasta keskustaan mennessä. Koetan kohdistaa katseeni puihin.

Joissakin amerikkalaisissa yliopistoissa on niin rumia moderneja rakennnuksia, että niistä ei laiteta mitään selvää kuvaa nettiin tai esitteisiin (esim. Gropiuksen suunnittelemaa opiskelija-asuntola Harvardissa.
Joskus mielikuvitus lentää ja syntyy erikoislaatuisia rakennuksia.

Lisäys: Rumia moderneja tai post-moderneja rakennuksia löytyy ja myös vastustusta niille.

2 kommenttia:

  1. Good point.

    Kaunis rakennus voi olla jotain niin ylevää, komeaa ja majesteetillista että se suorastaan ravitsee sielua. Miten ihmeessä kaikki taidetta sisällään pitävät buildingit eivät viestitä taidetta ulkoisella olemuksellaan?

    VastaaPoista
  2. Rumuudesta tehtiin uusi kaunis, joka murskaisi kaiken vanhan ja kauniin, joka liitettiin aikaisemmin kulttuuriin ja uskontoon. Vai pitäisiköhön sanoa, että tehtiin ja se ajatus hallitsee edelleen ainakin Suomessa?

    Tarvitsee katsoa vaikkapa niitä uusia rakennuksia, jotka rikkovat Helsingin kauniiden kaupunginosien tyylikkäät talorivit.

    Syynä lienee myös tehokkuuden ja säästön tavoittelu. Ihmettelen usein myös sitä, miksi halpojen tuotteiden design ja värit on tehty niin masentaviksi. Poikkeuksia tietenkin on.

    Aallotkin suunnittelivat tietääkseni "kansalle".

    Laitoin tekstiin linkin ainutlaatuisista (post)moderneista rakennuksista. Uusikin voi olla kaunista. Toisaalta jotkut noista rakennuksista näyttvät hirviöiltä. Niiden kauneus on samaa luokkaa kuin Lordi-yhtyeen "kauneus".

    Koetan löytää kuvan siitä rumasta rakennuksestakin.

    VastaaPoista