tiistaina, maaliskuuta 16, 2010

Helsinki olisi voinut näyttää tältä: Hesperian kanava

2010-03-15 Hesperian kanava -suunnitelma

Pohjoisen Hesperiankadun eräässä porttikäytävässä on kiinnostava seinämaalaus. Se esittää kanavaa, joka johtaa Taivallahdesta Töölönlahteen. Veneitä, siltoja, joiden alta kulkevat purjelaivat. Mikä kiehtova idea! Se ei kuitenkaan toteutunut.

Valitettavasti jouduin kuvaamaan seinämaalauksen osina, sillä seinässä oli paljon varjoja ja häikäisevän kirkas kohta. En myöskään löytänyt seinämaalauksen tekijän nimeä. Klikkaa kuvaa, jotta näet sen kokonaan. Flickrissä voit nähdä sen suurena.

Töölö näyttäisi erilaiselta, jos alkujaan vuonna 1891 tehty ehdotus Hesperian kanavasta olisi toteutunut. Rautatieasema olisi Postitalon seuduilla, ja rata olisi rakennettu länsipuolelle lahtea. Uusi ehdotus kanavasta tehtiin vuonna 1907. Suunnitelma ei toteutunut silloinkaan, sillä sitä pidettiin liian kalliina, ja sen sijaan syntyi Hesperian esplanadi hevoskastanjariveineen.

Lue kirjoitus blogista "Muukalaisia vesirajassa": Otso Kivekäs: Helsingin totetumattomat kanavat

Ks. myös Helsingin rakennusviraston Hesperian Esplanadi (PDF)

3 kommenttia:

  1. Hieno kuva! Sopiiko jos lisään sen näin jälkikäteen omaan postaukseeni? Satutko myös muistamaan talon numeroa, jonka porttikongissa tuo on? Kävisin ihailemassa itse teostakin.

    Rautatien siirto liittyi enemmän Kluuvin kanavaan keksustan halki. Hesperian kanavahan oli suunnitteilla vasta rautatien kuljettua nykyisellä paikallaan jo muutaman vuosikymmenen.

    VastaaPoista
  2. Kyllä toki sopii. Jos et saa sitä Flickrin kautta, voin lähettää sen sähköpostiisi haluamassasi koossa.

    Kiitos Sinulle kiinnostavasta kirjoituksesta.

    Seinämaalaus on Pohjoisen Hesperiankatu yhden porttikongissa. Rautaportti saattaa olla kuitenkin kiinni. En ole nähnyt sitä auki aikaisemmin, mutta minähän olen asunut Töölössä vasta syyskuusta lähtien.

    Ehkä saisit siitä paremman kuvan. Kun näin sen, kirkas aamuaurinko loi siihen täysin valkoisia kohtia. Sain kuvattua sen vain siten, että mieheni meni aina seisomaan sopivaan kohtaan estämään kirkkaan valon.:) Siksi seinämaalaus on paloina, kollaasina.

    VastaaPoista
  3. Otson mainitsema blogikirjoitus on täällä hänen blogissaan:
    http://otsokivekas.fi/2010/01/helsingin-toteutumattomat-kanavat/

    VastaaPoista