tiistaina, elokuuta 31, 2010

Vapaaehtoinen ruotsi avaa monia ovia

Parin vuoden HBL:n lukeminen ei enää riitä, olen alkanut lukea Dagens Nyheter -lehteä netistä. L
Huvittavin juttu Dagens Nyheterissä oli kuitenkin se, että Ruotsissa voi kuka hyvänsä perustaa puolueen ja laittaa ehdokkaiksi kenet hyvänsä - kysymättä heiltä lupaa.

Haluan lisätä, että ruotsin harrastamisesta on ollut valtavasti hyötyä myös siinä, kun olen lukenut viime vuosina paljon 1500-luvusta. Meidän historiammehan oli 1800-luvun alkuun asti ruotsiksi - tai latinaksi- muistiinmerkittyä ja 1800-luvulla venäjäksi. Venäjää osaavat vain harvat, latinaa vielä harvemmat, ja kohta ruotsiakin entistä harvemmat. Historian opiskelijalla on edessään ruotsin kurssi yliopistolla, mikäli ei sitten aleta ajatella histrorian alkavan virallisestikin vasta vuodesta 1918, niin kuin monet taitavat nykyään jo ajatella. Pieni tietoisku 1900-luvun alun elämään oli Ateneumissa avoinna ollut hieno näyttely Kaupungin naiset. Elettiin sitä ennenkin.

5 kommenttia:

  1. Ruotsin kurssi on ollut pakollinen yliopistolla tähänkin asti. Minä käänsin aikanaan jonkun kirjoitukseni Lapuan taistelusta ruotsiksi ja esitin sen...

    VastaaPoista
  2. tuo kuulostaa uskomattomalta, en ole moista kuullut

    VastaaPoista
  3. Hannele, en ole minäkään.

    VastaaPoista
  4. Kaisa,

    ajattelehan, jos olisit joutunut aloittamaan ruotsin yliopistossa alkeista. Kouluruotsi avulla selviää jo jotenkin.

    Koulussa ei opi puhumaan kieliä kunnolla, täytyy olla oleskelua kyseisessä maassa, Yksi kesäkin auttaa jo.

    Parasta olisi, jos Suomen Ruotsin välillä olisi vaihto-oppilastoimintaa niin kuin on muuallekin. Yhdessä vuodessa teni-ikäinen oppii paljon.

    Samaa voimme puhua myös venäjästä.
    Minun kouluaikanani luettiin useita kieliä: suomea, ruotsia, saksaa ja englantia pakollisina. Lukiossa kielilinjalaiset ottivat lisäksi latinan tai ranskan.

    VastaaPoista
  5. P.S.
    Sellanen homma on, että tyhjiin vaalilappuihin saa kirjoittaa kenen nimen tahansa, Teoreettisesti jos tarpeeksi monta kirjoittaa saman nimen, valitaan... Teekkerit olivat joku vuosi kirjoitaneet Aku Ankan.. Siis ei puoluetta tarvite perustaa, tyhjiä vaalilappuja on aina esillä.

    VastaaPoista