torstaina, syyskuuta 16, 2010

Bag lady on koditon nainen


Kanadassa tuli tutuksi termi 'bag lady'  ihmisistä, jotka elävät kodittomina, ehkä yöpyvät yömajoissa. (Jostain syystä kukaan ei sanonut vastaavanlaisista miehistä 'bag lord' !:))

En tiedä, olenko kertonut tässä blogissa, että suunnittelin tekeväni osallistuvan havainnoitsijan lehtijutun bag lady -elämästä. Ajattelin asua viikon asuntoloissa ja työntää jättiostoskärryssä kamppeitani, naamioituna ja tuntemattomaksi meikattuna.

Sitten kysyin Toronton poliisilta, mitä mieltä he olivat. Poliisi varoitti ankarasti, sanoi että nämä bag ladyt tulevat raiskatuiksi ja lopulta usein murhatuiksi.Entisen asuntomme luona täällä Helsingissä asui vuosikaudet mies paperikeräyslaatikossa. Hänelle vietiin ruokaa ja rahaakin, mitä hän vastusti. Näin hänen likkkuvan siellä päin vielä viikko pari sitten. Hänelle tarjottiin asuntoa, mutta hän kieltäytyi siitä.

Kodittomia naisia on tutkittu vähän.

(Tämä on kommentti Iineksen blogiin.

Elokuva "The Shopping Bag Lady" (1976), jossa nuori tyttö tutustuu New Yorkin Central Parkissa kodittomaan naiseen, joka kuljettaa kaiken omaisuutensa kasseissa. (Uusi linkki parempi), ja oppii paljon vanhenemisesta ja ihmisarvosta.

6 kommenttia:

  1. Kirjoitin 23.6.2010 kirjoituksessa Luomuhumalassa tällaisesta laukkunaisesta, joka oli silloin Tohmajärvellä. Luin asiasta myös Joroisten lehdestä ja UutisAlasimesta, joka on meidän paikallislehti.

    Minulle kerrottiin, että nainen ei kerjää eikä ota sosiaaliapua vastaan. Hänellä on mt-ongelma---.

    VastaaPoista
  2. Vapaassa maassa on mahdollista elää monilla tavoin. Kunhan olisi terveyttä ja turvallisuutta.

    VastaaPoista
  3. Tuosta 'bag-lordista' - meillä sanotaan 'bag man'. Ei ne aina ole kodittomia mutta kulkevat kaupunkia keräämässä pulloja ym josta saavat hieman rahaa. Joillakin ovat polkupyörät, joillakin ostoskärryt.

    Monet katuihmiset täällä Vancouverissa ovat mielisairaata ja pelkäävät yöpyä majoissa, minne ei saa kärryt tuoda sisälle, jotta vähäiset omaisuudet joutuvat varkaiden käsiin. Nyt on keksitty lukittavia säilökaappia heille. Viime talvena yhtenä pakkasyönä yksi koditon naiben meni nukkumaan kärrynsä sisälle, pahvit ja viltit ja vaatteet päällä ja palava kynttilä vieressä. Hän kuoli tulipaloon. Siitä tulikin uutta painostusta lisätä koteja näille ihimisille.

    VastaaPoista
  4. Uskon, että pelko on aiheellista. Minullekin sanottiin Kanadassa, että ne yömajat voivat olla vaarallisia. On huumeita ym.

    Naista tarkoittavat sanat muuttuvat helpommin pejoratiivisiksi kuin miestä tarkoittavat. Sanotaan 'cleaning lady', mutta ei 'cleaning lord'.

    Suomessa esim. 'kirjailijatar' on yleensä jossain määrin pejoratiivinen, monet kokevat sen vähätteleväksi, siksi sekä miehiä että naisia sanotaan kirjailijoiksi. jne

    Suomessa on helpompaa, kun ei ole "he" ja "she".:)

    VastaaPoista
  5. Yritin etsiä sinulle linkkiä johonkin nettilehteen, jossa oli aivan muutaman viikon sisällä juttua suomalaisesta "bag ladystä". Juttu oli linkitettty Positiivarien Ajatusten aamiaiseen, mutta enpä nyt sitten löytänyt.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tiedosta, että Suomessakin puhutaan asiasta.

    Olen nähnyt Helsingissäkin myös jonkun bag ladyn. Otin valokuvankin, takaapäin, hienovaraisesti, mutta en löydä sitä. Täällä Töölössä heitä ei näy, mutta keskustassa oli silloin tällöin.

    VastaaPoista