lauantaina, elokuuta 06, 2011

Vanha viha elää siirtolaisuudessa





Kuvassa soft sculpture -teos torontolaisessa ostoskeskuksessa. Photo: Anna Amnell
Kanadansuomalaiset vieroksuivat toisiaan punaisten tai valkoisten juurien vuoksi. Punaisten ja valkoisten jälkeläiset toimivat yleensä omissa haaleissaan tai kirkoissaan. Edes rojalisti ei päässyt eroon "punaisesta" maineesta, jonka hän oli perinyt isoisovanhemmiltaan. Samanlaista jakaantumista entisen kotimaan poliittisten tapahtumien vuoksi oli nähtävissä myös mm kiinalaisissa ja unkarilaisissa siirtolaisissa.
Suomen television ohjelmistahan saa useimmiten sellaisen käsityksen, että kaikki kanadansuomalaiset siirtolaiset ovat jonkin sortin sosialisteja. Ohjelmat on tehty yleensä pelkästään vasemmistolaisesta näkökulmasta.

Eräs Suomesta Kanadassa vieraileva ministeri olikin hyvin hämmästynyt tajutessaan, kuinka suuri oli nimenomaan "kirkkosuomalaisten" (eli "valkoisten" sukujen) vaikutus siirtolaisyhteisössä.

Aiheesta on tehty nyt dokumentti, josta torontolainen lehti Vapaa Sana kertoo. Samassa artikkelissa on myös erittäin kiinnostava valokuva eräästä hääparista, joka on vaikuttanut hyvin paljon kanadansuomalaisiin.

Brittiupseeri rakastui suomalaiseen Aini Kauppiseen. Nuori nainen lupasi mennä miehen kanssa naimisiin ja muuttaa Kanadaan, jos "veli ja hänen kaverinsakin" pääsevät mukaan. Näin kävi, ja tehokas punaisten toimittajien ym keskeisten punaisten joukko siirtyi Kanadaan ja levitti aatettaan hyvin tehokkaasti.

http://www.vapaasana.com/19-06karvonen.htm
Lisäys: Kun katsoo hääparin kuvaa, tulee mieleen, että ehkä kyseessä oli "järjestetty" avioliitto. Sulhanen vaikuttaa kovin vaatimattomalta isokokoisen morsiamen rinnalla.

4 kommenttia:

  1. Hieman erilainen suomalais siirtolais kertomus tapahtui täällä Kanadan lännen rannalla, siis Sointulassa... oletko kuullut siitä?
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Sointula

    Sieltä muutti monet Maple Ridge seudulla, Vancouverin itä puolelle. Tunnen muutamia suomalaisia jotka syntyivät siellä, oikein mukavia ihmisiä, ja vilkkaita Skandinavian keskuksessa jossa heitä aikoinaan tapasin.

    VastaaPoista
  2. Sointula on tunnettu Suomessa.

    VastaaPoista
  3. tuollaista ne enstiset jugoslaavitkin, kaikenlaisia kommentteja kuulin Ruotsissa 1970-luvulla, tarkkania pitivät, kuka bosnialainen tai serbi

    VastaaPoista
  4. Kiinalaiset taas jakaantuivat erilaisiin ryhmiin riippuen siitä, milloin olivat tulleet Kanadaan. Tietenkin ikäryhmät vaikuttivat siten, että rajat ylittyivät.

    VastaaPoista