maanantaina, tammikuuta 23, 2012

Kivikauden ruokavalio


Kivikaudella eli 7000-5000 vuotta sitten syötiin Iijoen varrella kalaa kuten haukea, ahventa, lohta ja madetta sekä hylkeenlihaa. Ruokavalioon kuului myös riistaa:  majavan, hirven, peuran ja lintujen lihaa. Etsittiin toukkia, sieniä ja juuria syötäviksi. Sokeria, suolaa, viljaa ja maitotuotteita ei tunnettu vielä. Mausteiksi kerättiin katajanmarjoja ja muita marjoja, humajaa ja pihkaa. Kuulostaa hyvältä ja terveelliseltä.

Ruokaa kypsennettiin mädättämällä sitä nahkapusseissa maan alla, kuumien kivien päällä tai saviruukuissa, joissa valmistui myös keittoja.

Martta-lehti kertoo Oulun lähellä Yli-Iissä sijaitsevasta Kierikkikeskuksesta, kivikauden ja kokeellisen arkeologian kylästä. (Ulla Willberg: Ruokaa muinaisilla menetelmillä.  Martta 1/2012)

www.kierikki.fi

Lisäys 12/2015
Nyt muodissa luolamiehen dieetti tai paleoliittinen ruokavalio
Lue
http://paleokeittio.fi/paleoliittinen-ruokavalio/

8 kommenttia:

  1. joo, lapsenlapseni on kivikauden, ei koskaan nähny purkkiruokaa :)

    VastaaPoista
  2. Hienosti selvitty. En voi kehua samaa. Minulla oli lasten pieninä ollessa opiskelut menossa koko ajan ja esikoisen vauva-aikana ei ollut opiskelija-asuntolassa muuta kuin vuotava kaasukeitin - täytyi pitää aina ikkunaa auki ruokaa laittaessa.:)

    VastaaPoista
  3. Alle yksivuotiaana tyttö piti broilerin koipea kädessä ja söi... ei mitään muussittua vauvan ruokaa :)
    Yksivuotiaana hän tiesi miten syödään latva-artisokkaa: lehti laitetaan voihin ja ylähampailla sitten vedetään ja syödään se kärki.

    VastaaPoista
  4. P.S.
    minäkin opiskelin neljän lastemme pienenä ollessa, töissä öisin.. Mieheni valmistui esikoisen ollessa pieni, hänet mainittu lopputyössä :) Sitten armeijaan.

    VastaaPoista
  5. Eikö kiinteän ruan aloittamisessa ole enää mitään ikärajoitusta vauvoille? Ennen oltiin siinä hyvin tarkkoja.

    Lapseni saivat rintaa pitkään, vanhin yli vuoden vanhaksi ja nuoremmat puolivuotiaiksi. Se oli tärkeä osa heidän ravinnostaan. Olivat aina terveitä, ei mitään lastentauteja ollut. Vanhimmalla ei ole mitään allergioitakaan, vaikka meillä on niitä kummallakin suvussa.

    VastaaPoista
  6. Tyttö söi niin näppärästi kokonaisia pähkinöitäkin jo vuoden ikäisenä..

    Minun lapseni eivät saaneet purkkiruokaa eikä teollisuus-VELLIÄ... Siitä minulle paijattiin neuvolassa niin paljon, että sain valehdella... "joo" (Sitten tutkimukset sanoivat että liika VELLI lisää gluteeni-allergisuutta.)
    Tein omat puurot hirssistä ja sellasesta. Lapsenlapseni ei ole puurojakaan saanut. Syö kaikkea ilolla. Minäkin imetin kauan.

    Joskus on itse uskottava itseensä, koska tutkimukset uudet joka 5:s vuosi..

    VastaaPoista
  7. 9 kk jokaista imettänyt, kolme vuotta yhteensä.. Ja raskaana siinä samalla, kolme vuotta :)
    Tyttäreni vieläkin kauemmin.

    VastaaPoista