keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2012

Sinistä


IMG_8457, originally uploaded by Anna Amnell.
Iltakävelyllä kuvattua:  Lladron Nainen keinussa

Mittumaari eli juhannus.  Osallistun näillä kuvillani alkukirjainhaasteeseen 60. Mittumaarina Suomessa keinuttiin. Korkeissa kylänkeinuissa keinuivat nuoret miehet kilpaa. Joskus keinuminen oli niin hurjaa, että tapahtui vakava, jopa kuolemaan johtanut onnettomuus. "--heilu keinuni korkealle, nythän juhannusaatto". (Larin Kyösti)
Juhannus on karun pohjolan versio rokokoon unelmakesästä,  jota elettiin palatseissa ja kartanoissa kautta vuoden, keinu ripustettiin sisällekin, ja siinä keinuivat aikuiset. Lukuisat maalaukset ja veistokset kuvaavat keinuvaa naista. Niistä kuuuluisin lienee tämä Fragonardin maalaus.
Juhannukseen kuuluu keinu ja sinisyys, sininen taivas ja siniset kukat. Taivas heijastuu vedenpintaan. Juhannus on pidennetty sininen hetki.
Osallistun näillä kuvilla alkukirjainhaasteeseen. 
Huom! Keinuvalla naisella on hiuksissa 'fascinator', rokokooajan hiuskoriste, joka on tullut jälleen muotiin.

 IMG_8458

11 kommenttia:

  1. Kaunis ja romanttinen kuva. Mittumaari on hauska sana.

    VastaaPoista
  2. Mittumaari on hyvin keksitty sana tähän aikaan vuodesta, kun kesää odotamme.

    VastaaPoista
  3. Unelma, mittumaari oli pelastava sana tässä tehtävässä, ja se on suomea.:)

    VastaaPoista
  4. Pappilanmummo,
    keinuva nainen kiinnosti minua, sillä hän on hyvin ajankohtainen, sillä hänellä on rokokoon hiuskoriste, jollainen on tullut taas muotiin, ja Jenni, Sylvia ja Viktoria käyttivät sitä Niinistön valtiovierailun päivätilaisuuksissa hatun sijasta, täysin uuden etiketin mukaan. Nyt ei tarvitse käyttää oikeiden lintujen sulkia. Saa nähdä suurenevatko nuo koristeet.
    (Olen ottanut molemmat valokuvat Helsingissä Pohjois-Esplanadilla olevan liikkeen ikkunan läpi kuten heijastumista näkyy.

    VastaaPoista
  5. Mittumaaria ei enää paljoakaan käytetä, mutta keinuminen mittumaariin on varmaan aina liittynyt. Ainakin suomalaisissa elokuvissa.

    VastaaPoista
  6. On hauskaa, miten lapsia keinuminen kiinnostaa loputtomiin. Entisajan aikuiset osasivat leikkiä niin kuin lapset, ilo tuli vähästä.

    VastaaPoista
  7. Mittumaari sanaa ei taida kuulla enää muualla kuin runoudessa. Kuka tietää, vaikka se tulee taas muotiin jonain päivänä.

    VastaaPoista
  8. Sini, Sininen voi olla ihana.

    VastaaPoista