torstaina, syyskuuta 20, 2012

Vetisessä Helsingissä sairastellaan

Vanhin Helsinki


Helsinki näytti ehkä tällaiselta 1500-luvullaKuva: Matti Amnell

Eräs tuttavani sairasteli paljon. Lääkäri sanoi hänelle, että hänen täytyy muuttaa Helsingistä sisämaahan, ainakin sadan kilometrin päähän Helsingistä. Sitten vasta sairastelu loppuu. Niin kävi.

Helsingissä meri on lähellä, ja osa kaupungista on rakennettu veden päälle, esimerkiksi Kluuvi. Asun tällä hetkellä korttelissa, jota vastapäätä on kortteli aivan Töölönlahden rannalla. Lisäksi luin jokin aika sitten, että tämän alueen paikalla sijaitsi Helsingin ensimmäinen kylä, soinen Tölön kylä, jonka nimi tullee sanasta 'tölå' (suojoki). Siellä oli varmaankin vain muutama talo siellä täällä ja soinen hautausmaa (ehkäpä meidän korttelin alapuolella?)

Lontoossa on paljon jokia, jotka on "haudattu elävinä". Kuuluisin niistä on Fleet-joki. Haudatut joet voivat uhota kosteutta ja tuoksua ummehtuneelle. Näiden "haudattujen jokien laaksot" saattavat olla nyt teitä tai junanraiteita, joille nousee sumua ja kosteutta. Tällaisen joen läheisyys aiheutti vanhempina aikoina erityisen paljon reumaattisia vaivoja. 

 Peter Ackroydin Lontoo-kirjan mukaan Lontoon sairaaloiden uusimpien tietojen  mukaan, kirjan ilmestymisaikaan eli vuosituhannen vaihteessa  suurin osa allergiaa tai astmaa sairastavista asui jonkun kätketyn joen, esim Thamesin entisen  sivujoen Fleetin lähellä.  (Peter Ackroyd: London. The Biography. 200,  sivulla 555)

En tiedä, onko Helsingissä tehty vastaavia havaintoja. Tuo alussa mainitsemani lääkäri kuitenkin tiesi jotain, ehkä vain omasta kokemuksestaan. 

Lue myös Huomaan muuttaneeni keskiaikaiseen kylään.

4 kommenttia:

  1. Tullaista taisi ihan 100 vuotta sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirros on kuvitelma siitä, miltä Helsinki näytti 1500-luvun puolivälissä vähän sen jälkeen kun kaupunki oli perustettu.

      Kaupunki laajeni vähän, oli joku kivitalokin ehkä. Kävin arkeolgien järjestämällä kierroksella 1500-luvun Helsingin alueella ja näin, että on siellä ollut vaurastakin väkeä, sillä oli ulkomailta tuotua lasia ja keramiikkaa (niiden palasia). Mitään entisiä rakennuksia ei ole jäljellä. On vain hautausmaa ja siellä yksi hautakivi, 1500-luvun Helsingissä asuneen hollantilaisen kauppiaan Hans van Sandenin hauta.

      Kerron tästä vanhasta Helsingistä kirjoissani "Kyynärän mittainen tyttö" ja "Pako Tallinnaan". van Sanden on yksi kirjojeni henkilöistä.

      Vanhankaupungin sivut
      http://arabianranta.fi/vanhakaupunki/index.php

      Huom! Tämä ei sijaitse nykyisen Helsingin keskustassa. Jo vuonna 1640 Helsinki siirrettiin pois tuolta paikalta, sillä satama oli huono. Sinne on Helsingin keskustasta noin 5km. Se on Vantaanjoen suulla ja Vantaankosken äärellä.

      Poista
  2. Lontoon sairaaloiden tilastot sairasteluista ovat Ackroydin kirjan ajalta eli vuodelta 2000 tai vähän ennen. Tuttavani sai lääkäriltä neuvon muuttaa sisämaahan 1980-luulla.

    VastaaPoista