perjantaina, lokakuuta 05, 2012

Helsingin Sanomat ihmettelee teitittelyn paluuta

Every girl is a princess


Tuliko yleinen sinuttelu Ruotsista, jossa jokatyttö on prinsessa?

Tämän päivän Helsingin Sanomat ihmettelee teitittelyn paluuta: "Teitittelyn yleistyminen on paluumuuttajan suurimpia šokkeja vuonna 2012". (Annamari Sipilä: Ottaako rouva lisää teetä? HS/Merkintöjä 5.10.2012) On hämmästyttävää, että HS:n pääkirjoitustoimittajakaan ei tiedä siitä, että teitittely oli täysin vallitseva tapa vielä 1970-luvun ajan vieraiden ihmisten kanssa keskusteltaessa ja sitä harrastetaan edelleen, kun ollaan kohteliaita. Olen nähnyt televisiohaastattelun, jossa nuori naistoimittaja teititteli isäänsä, koska kysymyksessä oli virallinen tilanne.

Nykyajan ihmisiltä on kadonnut historian taju. Sen näkee varsnkin TV-elokuvien käännöksistä, joissa laitetaan menneen ajan ihmiset noin vain sinuttelemaan, mitä he eivät olisi missään tapauksessa tehneet vieraiden ihmisten tai itseään vanhempien kanssa. Samanikäisetkin työtoveritkin tekivät sinunkaupat. 


Olen huomannut tätä tietämättömyyttä ennenkin. Näin anonyymi kommentoija tässä blogissa:
 " Puhuttiinko täällä suomessa vielä niinkin myöhään kun 60 luvulla noin muodolisestti kuten kunikaat ja heidän plveliansa: neiti ei nyt valehtele vanhoille ihmisille." 

Vastasin: Kyllä toki vielä 60-luvulla käytettiin kohteliasta ja muodollista kieltä. Oli aivan tavallista, että nuorta tyttöäkin sanottiin neidiksi ja lukiolaispoikaa herraksi. Ei ollut kysymys "kuninkaista ja heidän palvelijoistaan", vaan tavallisista ihmisistä. 


Myyjätärtä sanottiin tietenkin neidiksi, vanhempaa myyjätärtä rouvaksi. Kun palasimme Suomeen 1980-ja 1990 -lukujen vaihteessa, mieheni hämmästyi, kun lehtikioskissa myyjänä oleva nuori tyttö sinutteli häntä. Mieheni oli itse tietenkin teititellyt häntä. 


Voin sanoa HS:n toimittajalle nyt vuonna 2012, että meidän perheellä oli täysin päinvastainen kokemus kuin hänellä, kun palasimme Suomeen vuonna 1988 asuttuamme yhdeksän vuotta Kanadassa. Ällistyimme sinuttelua. Toisaalta sinuttelu oli horjuvaa, toisinaan sinuteltiin, toisinaan teititeltiin, täysin epäjohdonmukaisesti.



Muutos oli tapahtunut  vasta 1980-luvulla. Vuoteen 1979 mennessä sinuttelua ei ollut, ennen kuin tehtiin sinunkaupat. Oli täydellinen yllätys, että täällä oli alettu sinutella ketä hyvänsä. 

Oletin, että oli alettu matkia Ruotsia. Ehkä sinuttelun katsottiin kuuluvaan pohjoismaiseen sosialismiiin. Näin televisiohaastattelun, jossa Ruotsin kuningasta sinuteltiin. Huomasin, että sinuttelua pidettiin poliittisesti korrektina asiana. Tämä tuli esille esimerkiksi vuonna 2007 käydyssä blogikeskustelussa IIneksen blogissa.



Muut kielet

Monesti luullaan, että englannin 'you' on sinuttelua. Mutta todellisuudessa englanninkielinen sinuttelee vain Jumalaa, sanoo "Thou" eli sinä rukouksessa. Englanninkieliset  "sinuttelevat" toisiaan puhuttelemalla etunimellä, jonka he painavat mieleen heti esittelyssä ja muistavat sen.  Muulloin he sanovat Mr. Smith tai Mrs. Smith, Doctor Smith, Mr. President,  asiakkaalle 'madam' tai 'sir'.


Teitittely ei ole ainakaan ranskassa välttämättä etäisyyden ottamista. Jo Nabokov kertoo muistelmissaan, että kun hänen äitinsä halusi olla erityisen ystävällinen pienelle pojalleen, hän teititteli tätä - ranskaksi, jota he puhuivat.Tuoreempi esimerkki muistuu mieleen. Kanadanranskalainen sukulaiseni, iäkäs rouva, musiikinopettaja, huudahti minulle kerran puhelimessa vähän aikaa Suomessa käyntinsä jälkeen (jolloin hän oli asunut meillä useita viikkoja): "Madame, je vous aime." Teitittely merkitsee edelleen myös ystävällisyyyttä, kohteliaisuutta. 

Suomalaisia blogikeskusteluja lukiessa minulle tulevat usein mieleen Kiplingin balladin sanat "East is East, and West is West, and never the twain shall meet".
Itä ja länsi eivät kohtaa, eivät varsinkaan Suomessa. Tässä en tarkoita maantiedettä vaan mentaliteettia.

Teitittelyssä ei ole todellakaan mitään ikä- eikä luokka-ajattelua. Tuntuu monesti siltä, että yleinen töykeyden lisääntyminen johtuu siitä, että pitää olla muka kaikkien kaveri, jota ihminen ei missään nimessä jaksa eikä halua olla ainakaan suurkaupungeissa. Kun ihmisen reviiriä ei suojata hyvillä tavoilla, ruvetaan tönimään ja jöröttämään.

Hyvät tavat voivat helpottaa kanssakäymistä silloin kun ihmiset ovat väsyneitä tai kun jotain hyvin ongelmallista tapahtuu, sellaista jota ei voi noin vain ratkaista ja selvitttää hetkessä. Siinä saa tavallaan miettimisaikaa.

Teitittely kuuluu yhtenä osana kulttuuriin, jossa toista ihmistä kohdellaan ystävällisesti ja kunnioittavasti, annetaan hänelle myös yksityisalue. Ainakin näin yritetään tehdä.


Ei ole ihme, että ulkomailla asunut toimittajakin myöntää, että  "Ensihämmästelyn jälkeen teitittely on alkanut kuulostaa miellyttävältä, jopa kotoisalta". 


Tästä aiheesta keskusteltiin blogeissa jo vuonna 2007  Suomessa asuminen: Itä ja länsi  sekä kommenteissa kirjoitukseeni  Kun myrsky riehui Rööperissä, jossa kerron 1960-luvun Helsingistä.

11 kommenttia:

  1. Muistaakseni jo 1970-luvulla opeteltiin 'sinuttelemaan', aluksi oli vaikeaa, kun koko nuoruutensa oli vieraita ja vanhempia ihmisiä 'teititellyt'. Mutta viimeistään 1980-luvulla sinuttelimme jo kaikkia, ainakin minä tein niin, enkä enää halua vaihtaa 'teitittelyyn' uudelleen. Muodit tulee ja muodit menee, mutta ihminen on sama kaikkina aikoina- kunhan muistamme toistemme kunnioituksen!<3

    Hyvää viikonloppua, Anna!<333

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Mitä on pohjoismainen sosialismi...?
    Ruattissakin teititellään vanhempia asiakkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On yleinen terni "The Nordic welfare states", jotka poikkeavat muista Euroopan maista.
      Tässä tapauksessa on ehkä ajateltu, että jos kaikkia sinutellaan, kaikkia muuttuvat automaattisesti samanarvoisiksi.

      Siis Ruotsissakin sinuttelu ja teitittely on horjuvaa niin kuin Suomessakin.

      Poista
    2. The Nordic welfare states, en käännä pohjoismaiseksi sosialismiksi..... Ihan yhtä hyvin voi olla pohjoismainen kapitalismi.

      Poista
    3. "The Nordic social model is renowned for the universal nature of its welfare provision, which is based on the core values of equal opportunities, social solidarity and security for all. The model promotes social rights and the principle that everyone is entitled to equal access to social and health services, education and culture."

      Poista
    4. Oikein kaunis periaate, mutta siinä on myös epäkohtia, jotka aletaan jo myöntää. Pohjoismainen, sosialismiin edelleen tiukkaan pitäytyvä ajattelu on tehnyt pahoja virheitä, joita nyt korjataan. Tarvitaan myös realismia.

      On erinomaista, että kaikille tarjotaan mahdollisuudet hyvään elämään, mutta ideologiaan on liittynyt koko ajan kuvitelma, että ihmiset ovat kuin sulaa muovia, josta valetaan täysin samanlaisia ihmisiä, jotka ajattelevat samoin.

      Ja nähtävästi pitäisi puhuakin samoin kuin muut, tavalla joka on poliittisesti korrektia. Kaikki vanha piti hävittää ja laittaa tilalle uutta. Mutta ihmiset kapinoivat, he rakastavat vanhoja rakennuksia ja muita aikaisempienkin sukupolvien arvostamia asioita.

      Poista
  4. "Oleteko te käynyt Savossa?" kuulostaa kivikaudelta...

    Luin nukykielen suomea 1995 yliopistolla.
    Onneksi kieli kehittyy, eikä puhuta Gustav Vasan tai Agricolan kieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin löytyy allr 60-vuotiaita kiekupoliiseja...

      Oletteko te käyneet kuulostaa fiksummalta.

      Poista
    2. Oletteko te käyneet on monikko.
      Pekka ja Matti, oletteko te käyneet Kuopiossa?

      Kirjoitan siitä, miten ihmiset täällä Helsingissä puhuvat, Hannele. Kuka mitenkin.:)

      Poista
  5. Ihminen voi käyttää sekä sinuttelua että teitittelyä. Tilanne on hyvin hankala, pitää olla tuntosarvet vaistoamaan, mitä toinen ihminen haluaa sanoa.

    Varmaankin sinuttelen useammin kuin teitittelen. Saattaa olla, että kun menen lääkärille, sinuttelen nuorta lääkäriä. Mutta jos hän teitittelee minua, siirryn heti teitittelyyn. Teitittelen aina keski-ikäisiä ja sitä iäkkäämpiä ihmisiä.

    Kieltä ei voi muuttaa pakolla, ei edes Ruotsissa ja Suomessa, joissa ihmisten holhoaminen on monesti suorastaan kiusallista. Kieli kulkee omia teitään.

    On ihan sopivaa kysyä "Oletteko te käynyt Savossa?"

    Teitittelyä kuulee koko ajan kadulla, esim. Anteeksi, tiedättekö, mistä lähtee bussi Lauttasaareen? tms. On aivan normaalia, että matkatoverit keskustelevat Savoon menevässä junassa ystävällisesti ja vitsikkäästi - ja teitittelevät toisiaan koko matkan ajan.

    Jos joku sinuttelee minua, sinuttelen häntä. Jos hän teitittelee, minä teitittelen.

    VastaaPoista