keskiviikkona, lokakuuta 31, 2012

Eremitaasi lokakuussa

Eremitaasi lokakuussa by Anna Amnell
Eremitaasi lokakuussa, a photo by Anna Amnell on Flickr.
2012 Tästä se alkaa.. Eremitaasi
Yllä oleva kuva suurena. Otettu kännykkäkameralla. Eremitaasin pihalla, edessä pääportti.


Eremitaasi

Jordan Straircase
Näitä portaita sanotaan Jordanin portaiksi, sillä keisari perheineen laskeutui joka vuosi tammikuun 6. päivänä näitä portaita alas ja meni Neva-joen rantaan. Siellä juhlittiin Jeesuksen kastetta Jordan-joessa. Jäähän oli tehty avanto, Pietarin metropoliitta siunasi veden ja keisari joi sitä.

tiistaina, lokakuuta 30, 2012

Pietarin kaupunkikierros kannatti tehdä

Nevski Prospekt

Nevski Prospekt. Kuva: Anna Amnell
Suuresta kaupungista voi nähdä ensimmäisellä ja ehkä ainoalla kerralla vain vähäsen. Siksi minusta on hauskaa tehdä aina kaupunkikierros bussilla, kun tulen johonkin uuteen kaupunkiin.

Pietarissa lähtee Iisakinkirkon aukean laidalta vastapäätä ratsastajapatsasta parin tunnin kestävä kiertoajelu. Kuulokkeilla voi kuunnella myös suomenkielisen selostuksen, ja se oli erittäin hyvä.


2012-10-29 18.15.09

 Lokakuun lopun illalla alkoi olla jo hämärää. Mutta mikä kierros! Villiä menoa Nevski Prospektilla ja satumaisen tunnelmallista Nevan rantatiellä. Kaikkialla Pietarissa on dramatiikkaa, byrokratiaa, kauhuja ja kauneutta. Siksi kai se meitä kiinnostaa yhtä hyvin romaaneissa ja elokuvissa kuin todellisena kaupunkina.
Katso kaikki kuvat kierrokselta. Ne eivät ole vielä kaikki rajattuja ja karsittuja. Katso slideshow! Klikkaa alla olevaa hakusanaa 'Pietari', jotta voit lukea kaikki kirjoitukseni Pietarista.


2012-10-29 18.41.36



2012-10-29 18.44.33

Erityinen tunnelma

2012-10-28 16.18.25 by Anna Amnell
2012-10-28 16.18.25, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kazaanin katedraalissa oli erityisen harras tunnelma. Siitä mainitaan matka-oppaissakin. .Ehkäpä syynä on se, että tätä erittäin kaunista katedraalia käytettiin neuvostoaikana ateismin museona.

Verikirkko sisältä

2012-10-28 17.02.56 by Anna Amnell
2012-10-28 17.02.56, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tätä kaunista kirkkoa käytettiin neuvostoaikana perunavarastona.

maanantaina, lokakuuta 29, 2012

Lumisade Pietarissa

2012-10-29 10.27.16 by Anna Amnell
2012-10-29 10.27.16, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Aamulla satoi lunta. Säleverhojen raosta otettu kuva lumisesta näkymästä.

Pietari: kolme katedraalia ja Moika

Pietarin verikirkko lokakuussa 2012


Ensimmäinen päivä Pietarissa. Kolme suurta katedraalia ja Moika. Ja paljon muuta. Ihana kaupunki. Taisi tulla muutama kilometri kävelyä.
Ylinnä verikatedraali.

2012-10-28 16.09.32

Kazanin katedraali


2012-10-28 16.22.26

Nikolai ja Aleksandra lastensa kanssa

  2012-10-28 13.53.46

Rakennetaan niin kuin IIsakin kirkkoa. Remontti käynnissä. Sisältä yhtä hätkähdyttavä kuin Verikirkko ja Kazaanin katedraalikin.


lauantaina, lokakuuta 27, 2012

Ensi kertaa Pietariin ja Venäjälle

Russian dolls by Anna Amnell
Russian dolls, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Olen menossa ensi kertaa elämässäni Venäjälle, Pietariin.
Todennäköisesti kirjoitan blogeihini, miltä naapurimaa vaikuttaa, ainakin laitan kuvia.

Olen lukenut Pietarista ja Terijoesta, sillä olen olen kirjoittanut niistä nuortenkirjoissani. Aurora-sarjan päähenkilö Aurora Koivu on suomalaisen isän ja venäläisen äidin tytär. Myös Auroran äidin sisaret ovat naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Kirjassani Aurora ja Pietarin serkut (1993) Aurora ja hänen pietarinsuomalainen serkkunsa Olga asuvat tätinsä Sofian ja tämän miehen Kasimirin kodissa Bulevardilla puutalossa. 1900-luvun alun Suomi oli monikulttuurinen mutta samalla isänmaallinen suomalainen. Ne asiathan eivät ole ristiriidassa toistensa kanssa.

Isoisäni oli nuorena töissä kahtena kesänä laivassa, joka kulki Iisalmesta Pietariin. Kuljen nyt ukin jälkiä. Hän puhui minulle usein Pietarista, kun olin pieni lapsi, niin pieni, etten muista paljoa hänen puheistaan. Sen muistan, että tsaarin ajan Pietarissa oli ukin mielestä leveät kadut ja ystävällisiä ihmisiä. Uskon, että nytkin on samoin.

Aurora ja Pietarin serkut on rakkaudentunnustus vanhalle Helsingille, mutta kuten tiedämme Helsingissä on vähän Pietariakin. Tulee olemaan kiinnostavaa kokea, mikä on samanlaista nykyajan Pietarissa ja Helsingissä. Viikossa ei ehdi kuitenkaan paljon nähdä.

Historiaa niin että huimaa

Marcus Valerius Verus 2nd century AD by Anna Amnell

Orfeus-hautamuistomerkki
Marcus Valerius Verus oli tämän Ptuij-nimisen kaupungin pormestari ja konsuli 2. vuosisadalla j.Kr.

Keski-Euroopassa on historiaa Ptuij on nykyisen Slovenian alueella.


IMG_1349

tiistaina, lokakuuta 23, 2012

Kirjaimet 004 NÄ: 'SEINÄ'

Wall

Kirjaimet 004: NÄ
Seinä
A wall in Istria
suuri koko/ A large size


Istrialla

A large size 

Tommi Putansuu: Lordi. Mikä ilmiö!




Mr. Lordi eli Tomi Putansuu on ollut eräs kaikkein kiinnostavimpia ilmiöitä suomalaisessa lähihistoriassa. Hänen Euroviisu-voittolaulunsa Hard Rock Hallelujah ja ryhmän vauhdikas esiintyminen olivat täydellinen yllätys, viesti primitiivisestä Pohjolasta, myyttien maailmasta. Siinä oli rumuuden kauneutta niin kuin rupikonnassa, jota Putansuun roolihahmo kovasti muistutti. Musiikki vei mukanaan, ja sanat sisälsivät yllättävän monia aineksia.


Hannele kysyy blogissaan, muistammeko vielä Lordin ja ihmettelee, mitä Lordi tekee nykyään. En tiedä, mutta muistan, mitä hän teki vuonna 2006.

Otteita siitä, mitä kirjoitin Lordi-ilmiöstä  tuolloin blogissani:


 - Lähinnä tulevat mieleen Halloween ja vampyyrielokuvat. Lordin laulajat ovat niin rumia, ettei heitä kärsi katsoa.
Lordi, rupikonnain kuningas. (2006)

Europe is a lady, and when a lady kisses a toad, he turns into a prince. But will it last?
Kuten tiedämme Eurooppa on nainen, ja naisen suudelma voi muuttaa rupikonnan prinssiksi.
Kuinka kauan lumous kestää? Eurooppa ja Lordi. A Lady's kiss. (2006)


 - Yksi ja toinen kukkahattutäti Euroopassa kyselee tänään: Miten ihmeessä meidän sukupolvemme kasvatti Lordin (= Tomi Putaansuu) kaltaisten hirviöiden ihailijoita? Mutta onko tuo ihme? Mehän luimme heille Maurice Sendakin ihania hirviökirjoja ja Muumi-kirjoja, joiden Mörkö on pelottava, mutta kaipaa tosiasiassa ystäviä ja kodin lämpöä. Mehän opetimme heidät rakastamaan hirviöitä? Vai opetimmeko? He ovat tainneet pitää hirviöistä aina, aivan kuten mekin pidimme lapsina kertomuksista, joissa oli mörköjä ja kummituksia. Möröt ovat kuuluneet aina satuihin. Ja nähtävästi sadut ovat tulleet takaisin aikuisten luo. Kukkahattutätien ikiomat hirviöt. How come we got kids who love Lordi? (2006)

 - Hirviöt ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Entisaikoina uskottiin ihmissusiin, yksisarvisiin, vampyyreihin ja lohikäärmeisiin. Tutkittiin vakavissaan näitä taruolentoja. Suosittuja tuliaisia olivat merimiehillä kaukomailta tuodut kuivatut merenneidot, jotka olivat kuitenkin taitavia huiputuksia. Apinan yläruumis ja kalan pyrstöpuoli ommeltiin huolellisesti yhteen. Kiinalaiset kauppiaat möivät myös "lohikäärmmeen luita", jotka olivat tosiasiassa muinaisaikojen eläinten hampaita ja luita ja siten todellisia aarteita arkeologeille ja museoiden kokoelmien kerääjille.
Kaikkein pelätyin oli ihmissusi. -- lue lisää:  Hirviöt ovat kiehtoneet aina ihmisiä (2006)


- Lordin mukaan hirviö on samaa luokkaa kuin Dracula ja Frankenstein. Minun mielestäni se liittyy yleisemminkin satuperinteeseen hirviöistä, joita maailmankirjallisuus on täynnä kansansaduista ja Odysseuksesta alkaen Lordi on erittäin kiiinnostava. Se osoittaa Lordin (= Tomi Putaansuu) älykkyyttä ja luovuutta. Ja me suomalaiset hyödymme siitä monin tavoin. Kukkahattutäti kommentoi. (2006)


Hard Rock Hallelujah! - laulun sanat löytyvät täältä Rautasilta-blogista

Tomi Putaansuu jääkaapin ovessa. Mr. Lordi, Tomi Putaansuu's picture on my fridge door.

Mitä sana 'putaansuu' tarkoittaa? What does the word 'putaansuu' mean?
Pohjoinen sisäpiirivitsi: sarvet päähän?
Tunteekohan Lordi meksikkolaiset naamioituneet vapaapainijat? Lucha libre.
Makasiinipalo ja Lordi toivat ennätysmäärän lukijoita.
Pääset näihin myös valitsemalla hakusanoista (labels) sanan "Mr Lordi", 'Putansuu' , jne

Ja vielä. Siihen aikaan kirjoitettu kommenttini:

Lordihan on postmodernin kulttuurin ilmentymä, monenlaisista aineksista koottu virtuaalihahmo, joka ilmestyy lavalle ja muuttuu melkein eläväksi. Lordin sanomakin vaikuttaa kovin postmodernilta. Hänen vakavuutensa askarruttaa minua. Mitä hän haluaa sanoa? Mihin hän vie nuoria? Hänen esiintymisemsä ei ole pelkkää viihdettä. Vai onko? 

Tulee mieleen Elvis, josta näin dokumenttielokuvan. Hänen suuret lahjansa jäivät kehittymättä, kun hänellä oli niin huono manageri.Hänestä olisi ollut parempaankin kuin pelkkään rahan hankkimiseen.Hänellä oli muuten erittäin kaunis puheääni.

Putaansuu on aivan eri ihminen puhuessaan englantia ja puhuessaan suomea. Kiinnostavaa. Hän on hyvin nuori ihminen. Hänen maailmansa muuttuu rajusti. Toivon, että hän selviää muutoksesta.


[ Myöhempi Euroviisulaulu Teräsbetonin "Missä miehet ratsastaa" edustaa pohjoista myyttistä linjaa laulun sanoissa.]

Lordi tekee nykyään taidetta (Putansuu/Mr. Lord in Wikipedia)

sunnuntaina, lokakuuta 21, 2012

Värikollaasi 97


Riikinkukkosaari

IMG_3660 by Anna Amnell
IMG_3660, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Riikinkukkorouvat juomassa kaivolla Lokrumin saarella, jota voisi sanoa riikinkukkosaareksi.

  IMG_3862

Riikinkukko rannalla turisteja ihmettelemässä.


  IMG_3655

Puitten varjossa


IMG_3648

Rouva päiväkävelyllä varjossa

Riikinkukot (katso koko kansio)

Paratiisillinen Lokrumin saari (katso kuvat suurina/choose slideshow)

perjantaina, lokakuuta 19, 2012

Kommentti. Pitääkö presidentin puolison olla kaunis?


Kommentti FB:ssa:
Eiköhän ole niin, että ihmisen henkiset ominaisuudet ovat ydin ja tärkeintä hänessä? Kaunis ja huoliteltu ulkomuoto voi olla kuitenkin suuri plussa henkilölle, joka joutuu olemaan edustustehtävässä.  Siinä on suuri osa luonnonlahjaa, mutta suuri osa myös hänen omaa ansiotaan. Joko hänellä on itsellään hyvä maku tai viisautta kuunnella asiantuntijoiden neuvoja. Kokonaispersoonallisuus kuitenkin aina voittaa. Ajatellaan vaikkapa Kaisa Kalliota, joka on ollut eräs rakastetuimpia julkisuuden henkilöitä Suomessa. Näin on, vaikka hän oli pulska, piti tukkaansa nutturalla ja tarjosi linnassa vain kahvia.
Kuva on kansikuva kirjasta Soili Wäli "Sunnuntain lapsi".

Pakinaperjantai 308: Savun hälvettyä

Helsingin taivas oli näin samea vielä Makasiinipalon jälkeisenä iltanakin kesäkuussa 2006.
Pakinaperjantai 308 Savun hälvettyä
Ilmassa oli kauan savun tuoksu. Klikkaa hakusanaa 'Makasiinipalo'. Flickrissä oleva kuvasarja Arson in Helsinki May 2006

Tulipalo Helsingin keskustassa Helsinki burning

Photo Friday: 'Vibrant'

A vibrant personality !   A larger size/suuri koko
Photo Friday : 'Vibrant' , eloisa
Helsinki Samba Parade, 2009

tiistaina, lokakuuta 16, 2012

At the Tea House

IMG_3945 by Pink Lady on the Loose!
IMG_3945, a photo by Pink Lady on the Loose! on Flickr.
Ostravassa. Kuvat: Mimi ja Sami

lehmuksen lehti

lehmuksen lehti by Anna Amnell
lehmuksen lehti, a photo by Anna Amnell on Flickr.
2012

Kaikessa on hyvät puolensa

Cat lover's tea time by Anna Amnell
Cat lover's tea time, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tai melkein kaikessa. Flunssan ja pitkällisen yskän jälkeen olen ollut niin väsynyt, että olen voinut juoda teetä. Nukun syvää unta ja pitkään, vaikka joisin useita kuppeja teetä.
Erityisen hauskaa on teen juominen hyvien ystävien seurassa.

sunnuntaina, lokakuuta 14, 2012

Kommentti

IMG_1444

Krakowassa sai kiertää katsomassa natsien ja kommunistien jälkiä

Kommentti kirjailija Anita Konkan blogiin.
Kiitos tästä kirjoituksesta, Anita. Kun luin Makinen Ranskalaisen Testamentin, ihmettelin, miksi hän ei ollut katkera vaikka hänen lapsuutensa ja nuoruutensa oli mennyt Neuvostoliitossa. Hän oli varmaankin silloin hurmiossa, kun oli päässyt Ranskaan. Ehkä katkeruus pääsee pinnalle nyt vanhempana.

Asuin melkein koko 1980-luvun Torontossa Neuvostoliitosta ja sen miehittämistä maista paenneiden ihmisten naapurina. He olivat surullisia tai katkeria. Ainoa toivo oli lapsissa ja lapsenlapsissa.

On varmaankin ihmisiä, joiden ammatti tai ideologia oli sellainen, että he eivät niin paljon kärsineet. Toisaalta olen ollut viime vuosina viikkokausia Kroatiassa ja Tsekissä. Kyllä ne ihmiset ovat kkaikki kärsineen näköisiä. Mutta nuorissa on nykyään valtavaa energiaa. Vanhemmissa ihmisissä näkee, että heiltä oli siivet leikattu nuoruudessa.

Mieleeni tulee eräs entisestä "Itä-Euroopasta" kotoisin oleva kirjailija, jonka kuulin laulavan 1980-luvulla Kanadassa toimittajien matkalla. Mitään toivoa ei vielä näyttänyt olevan. Hänen laulunsa oli niin kuin haavoitetun linnun huuto. (Hän oli kookas, harmaatukkainen komea mies, suku oli ollut korkeassa asemassa ennen vallankumousta. Hän oli asunut Ranskassa ennen muuttoaan Kanadaan.)

P.S. Anita kertoo blogissaan myös toisesta kirjailijasta, joka käsittelee noita Venäjän historian karmeitakin vaiheita huumorilla. Ainakin romaanissaan.

Värikollaasit: Pieni Halloween-matka

Pieni Halloween matka by Anna Amnell
Pieni Halloween matka, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Värikollaasi 'Lilan pieni Halloween-matka'

Suurempi koko/A larger size


Lila on menossa maalle Halloween-viikonlopuksi. Mukaan pitää ottaa saappaat ja lämmin myssy.

Lila ostaa tuliaisksi orkidean lempiväriään. Hän ottaa varmuuden vuoksi mukaan maljakon siltä varalta, että orkidea katkeaa. Hän päättää lähteä matkaan kurpitsanvärisellä autollaan, sillä sisaren lapsista on varmaankin mukavaa olla "kurpitsan" kyydissä viikonlopun aikana. Matkan varrelta hän voi ostaa muutaman oikean kurpitsan ja kaivertaa niistä lyhdyt.

Värikollaasi 96

Lisäys. Kuvat maailmalta kerättyjä: keltainen auto kuvattu Kanadan maaseudulla, pieni laukku ikioma, kiinalainen ruuukku tyttären, muotinukke kuvattu Berliinin kadulla myymälän edessä seisomassa ilman kenkiä, kallis laukku Pohjois-Esplanadin laukkukaupan ikkunasta ja orkidea töölöläisen kukkakaupan ikkunasta.

Liikuntaa Töölönlahden rannalla

Töölönlahden rannalla by Anna Amnell
Töölönlahden rannalla, a photo by Anna Amnell on Flickr.

Luontoa keskellä kaupunkia