maanantaina, helmikuuta 18, 2013

Vainajien kunnioittaminen ja uusbarbarismi

Mirogoj by Anna Amnell
Mirogoj, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Mirogoj, Zagreb, Kroatia, kaunein hautausmaa, jonka olen nähnyt.


Kommentti kirjoitukseen Elämän pyhättömyys, jossa käsitellään Heurekassa olevaa näyttelyä:

Olen hämmästynyt tästä keskustelusta. Ihmiset ovat kaikkina aikoina kunnioittaneet vainajia. Tuollainen näyttely on eräänlaista kannibalismia, uusbarbarismia. 

Hautarauha on yleinen kulttuuri-imiö, jota vain barbaarit, mm "luonnontieteellisesti ajatelleet" neuvostoliittolaiset ovat häväisseet

Aivan eri asia on elinsiirtotestamentti tai ruumiin testamenttaaminen lääketieteelliseen tutkimukseen, jonka jälkeen suoritetaan hautaaminen vainajan toivomuksen mukaisesti.


4 kommenttia:

  1. joo, kauniit hautausmaat hienoja paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat, sillä ne ovat yleensä kauniilla paikalla, on paljon puita ja kukkia, mielenkiintoisia vanhoja hautoja, joiden hautakivien tekstejä voi tutkia. Joillakin hautausmailla on myös taideteoksia.
      Hämmästyin kovasti, kun näin Yhdysvalloissa joitakin hautausmaita, jotka olivat pelkkiä hoitamattomia kenttiä keskellä kaupunkia. Hautausmaat kertovat paljon kyseisen maan kulttuurista.

      Poista
  2. Varmasti Euroopassa on monia hienoja hautausmaita muistopatsaineen ja muine monumetteineen<3333 Paljon en ole ulkolaisia hautuumaita kierrellyt, mutta niiltä näkee, miten kansa kunnioittaa omia vainajiaan ja omaa sukuaan. Ne ovat pyhiä paikkoja.<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset hautausmaat ovat hyvin kauniita. Niissä luonto on paras koriste. Menneiden polvien muistoa kunnioitetaan Suomessa.

      Poista