keskiviikkona, heinäkuuta 31, 2013

Historiallisten romaanien suosio kasvanut




Uutisissa julistettiin, että "historialliset viihderomaanit" ovat nyt suosittuja. Tarkoitettiin nähtävästi suomeksi kirjoitettuja kirjoja, sillä helsinkiläisissä kirjakaupoissa on ollut jo monta vuotta pitkät rivit englanninkielisiä historiallisia naistenromaaneja. Monissa muissa maissa niiden suosio on tunnustettu aina. Olin aivan ällistynyt, miten paljon historiallisia romaaneja näkee Keski-Euroopan kirjakaupoissa. Tuttavat ovat kertoneet samaa Ranskasta, jossa tehdään myös jatkuvasti historiallisia TV-sarjoja.

Monet pitävät viihteenä jopa Jane Austenia, Bronten siskoksia, Margaret Mitchelliä, Thomas Hardya. Jos heidän kirjansa ovat viihdekirjallisuutta, kenelläkään ei ole syytä hävetä historiallista naisviihdettä. Kaikki kaunokirjallisuushan on viihdettä, hyvää tai huonoa. Eihän sitä kukaan muuten lukisi muuten kuin kuukausipalkalla. Nykylukijan näkökulmasta katsottuna suurin osa klassikoista on historiallisia romaaneja.  Ne ovat romaaneja jostain aikakaudesta, joka oli erilainen kuin meidän aikamme. Toisaalta historialliset romaanit kertovat kirjoittajansa aikaudesta menneisyyden avulla.

Mutta hyväksyykö suomalainen kirjallinen maailma ja lukija romaanin, jossa mentaliteetin ja tapojen erilaisuus nykyaikaan verrattuna vaikuttaa kirjan henkilöiden valintoihin ja kohtaloihin? Odotetaanko anakronistisia ja poliittisesti korrekteja romaaneja, joissa keskiaika tai uusin aika kuhisee ihmisiä, joilla on vanhan ajan vaatteet ja asunto mutta nykyajan ihmisten moraali ja ihmiskäsitys? Täytyykö olla siirtymistä edestakaisin menneisyyteen ja nykyaikaan, mitä jo A. S. Byatt teki postmodernismin jälkeisessä romaanissaan "Possession"?

Nyt kun naisten historialliset romaanit ovat pääsemässä salonkikelpoisiksi, odotan kiinnostuksella, milloin pääsevät hyväksytyiksi myös tytöille tarkoitetut historialliset romaanit, jotka ovat väliinputoajia, niitä ei hyväksytä mihinkään ryhmään. Asia kiinnostaa minua henkilökohtaisesti, sillä olen saanut valmiiksi seitsemännen historiallisen nuortenromaanin ja pohtinut, onko parasta siirtyä jo johonkin toiseen lajiin.

Bloggerissa on jotain outoa: kirjoitus katoaa. Onneksi tallensin html-muodossa.


8 kommenttia:

  1. A.S. Byatt ei ehkä suuresti myy, mutta Gail Carrigerin kirjat vampyyreineen kiinnostaa nuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin Byattin esimerkkinä eri aikatasojen käytöstä.

      Poista
  2. Uusia klassikkoja löytyy, niin tuo A.S. Byattin Possession : a romance onkin Riivaus suameks... Jos suosittuja kirjoja haluaa kirjoittaa nuorille, niin J.K. Rowling onnistui aika hyvin Harry Potter ja kuoleman varjelusten kanssa. E L James kirjoitti Sidoitettu, Vapautettu ja Satutettu aikuisille... vaikka eihän historiallinen sarja. Nykyäjan lukija ei "häpeä" mitään, lukee ihan sitä mistä tykkää.

    VastaaPoista
  3. Monika Häägg kirjoittaa historiallisia nuorten/lastenkirjoja: http://monikahaagg.blogspot.se/

    Hän luennoi kouluissa, käy kirjamessuilla ja sellaista. Tekee teatteria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä. Tuollainen on varmaankin. Useimmat eivät kuitenkaan voi jättää ansiotyötään, joka voi olla aivan eri alaa kuin kirjoittaminen.

      Poista
    2. Ne kirjaluennot yleensä iltaisin, jollei koulussa oppilaille. Messut usein pyhäisin.. Harvat elävät vain kirjoittamalla.

      Poista
    3. Se on totta. Suomessa varmaankin vielä harvemmat kuin Ruotsissa, sillä ruotsinkielisen kirjallisuuden lukijoita on paljon.

      Poista