maanantaina, kesäkuuta 30, 2014

Lehmukset kasvavat nopeasti



Olen melkein kuin metsässä. Puut kasvavat nykyään nopeasti, kun lämmin ja kostea kausi on pitkä.

Katumme lehmusrivissä oli yksi kitukasvuinen, joka ei näy tässä. Siitä oli katkaistu vahingossa tai tahallisesti latva, ja se kuivui ja kellastui nopeammin kuin muut saman rivin lehmukset. Soitin kaupungin puisto-osastolle, he tekivät jotain sille lehmukselle, ja nyt sekin kukoistaa. Se on kuitenkin lyhyempi kuin muut.

sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2014

Yön sydän on jäätä



Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä, 2014
historiallinen dekkari, tapahtumapaikkana Helsinki

Sateisen kesäpäivän nautinto: hyvä dekkari, jonka tapahtumapaikkana on vanha rakas Helsinki. Pidin tämän romaanin yksityiskohdista yleensäkin. Täydellinen kuvaus salapoliisin työstä sivuilla 214-219. Älykästä ja sivistynyttä salapoliisia näyttäisi vaivaavan pidentynyt murrosikä, josta hän alkaa päästä kirjan loppupuolella.

P.S. Huomasin, että kirjan kannen värithän ovat täysin samat kuin tämän viikon värikollaasin värit.

Värikollaasi 185



torstaina, kesäkuuta 26, 2014

Lucia ja Luka - Kyynärän mittainen tyttö ja poika




Kurkista kirjaan
http://www.amazon.co.uk/Lucia-Luka-Kyynärän-mittainen-tyttö/dp/9524988429


Lucia on harjoittanut luutun soittamista ja laulamista lapsesta asti. Kun hän on 17-vuotias, tapahtuu jännittävä asia: Suomen herttua Juhana saa vaimokseen rikkaan puolalaisen prinsessan Katariinan. Nyt alkaa onnen aika, sanoo Lucian isä. Hän uskoo, että nyt Lucia pääsee luutunsoittajaksi Turun linnaan. Koko perhe muuttaa Turkuun innoissaan. Miten käy Lucialle ja hänen perheelleen?
 Anna Amnell: Lucia ja Luka 2013.

Lisätietoja, kirja-arvosteluja
http://amnellinlucia.blogspot.fi/p/lucia-ja-luka.html


keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2014

Sinivalkoinen koti




Sinivalkoinen keittiö (katso kuva suurena)

(Flickr ja Blogger eivät toimi enää kunnolla yhdessä. Nytkin kuva katosi kesken kaiken. Vaihdoin kuvan tulemaan omasta tiedostosta.)

Kuvahaaste: Blue. Sininen

Blue

Kuvahaasteryhmä Makrolla on nyt uusi yhdyshenkilö: Pieni lintu. Aiheena on 'Sininen', ja kuva voi olla makro tai tavallinen,  mieluiten uusi, mutta myös vanha kelpaa.

 Kuvani on vanha, mutta mielestäni symbolinen ja sopiva: Tämä helsinkiläinen kuja, joka näyttää arkisin harmaalta ja mitättömältä, vie uusiin kuva-aarteisiin, joita voimme nähdä ryhmän jäsenten blogeissa. Usein valo ratkaisee.

a larger size of the blue passage. Suurempi koko.


Tällä viikolla sininen, Blue
http://pienilintu.blogspot.fi/2014/06/blue-makrotex-linky.html

Kiitos, Lintu pieni, kun olet nyt ryhmän uusi vetäjä.

A blue passage in Helsinki


maanantaina, kesäkuuta 23, 2014

Historialliset romaanit: suosittuja - ja edelleen väheksittyjä



Historialliset romaanit ovat olleet aina aikuisten suosikkilukemistoa, vaikka niihin suhtauduttiin Suomessa hyvinkin ilkeästi viime vuosikymmeninä, minkä saivat esimerkiksi Kaari Utrio ja Laila Hietamies tuntea alkutuotantonsa aikana. Kumpikin ovat olleet kuitenkin kestävää ja sisukasta lajia. Nyt on julistettu, että historiallinen romaani on palannut suosioon, ja sillä tarkoitetaan uudenlaista entistä viihteellisempää historiallista aikuisten romaania.

Vuonna 2002 kirjoitettiin historiallisista romaaneista: 
“Suomessa historiallinen romaani on varsin suosittu laji, mutta suosio on vaihdellut melkoisesti. Etenkin toisen maailmansodan jälkeen laji tuntui olevan henkitoreissaan (ks. esim. Syväoja 1984; Ihonen 1992). Missään tapauksessa laji ei näyttäisi olevan kuolemassa, ja historiallinen nuorisoromaani voi hyvin. Historiallista nuorisoromaania ovat viime aikoina pitäneet yllä muun muassa Maijaliisa Dieckmann, Yvonne Hoffmann, Kaisa Ikola ja Pirkko Pekkarinen (Anna Amnell). “ [Kirjoitin kolme ensimmäistä Aurora-kirjaa nimellä Pirkko Pekkarinen]
Ks.
Markku Ihonen: Tavallista sitkeähenkisempi? Pohdintaa historiallisen romaanin lajin jatkuvuudesta. - vielä kerran: mikä on historiallinen romaani. – Teoksessa Merkkejä ja symboleja. Esseitä kirjallisuudesta ja sen tutkimuksesta. Toim. Markku Lehtimäki. 2002 Tampere University Press
https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/65420/merkkeja_ja_symboleja_2002.pdf?sequence=1

Mutta vuonna 2014 kirjoittaa FT Päivi Heikkilä-Halttunen blogissaan:
"Historiallisten lasten- ja nuortenromaanien määrä on vähentynyt viime vuosina: Amnellin lisäksi tästä lajityypistä pitää huolta tällä hetkellä vain Maijaliisa Dieckmann ja Kari Vaijärvi. "

Hän mainitsee, että fantasiaromaanit käsittelevät historiaa. 
Vrt Ihosen kirjoituksen osuus postmodernista historiallisesta romaanista ja marksilaisesta käsityksestä, joka vallitsi kirjallisuudentutkimuksessa vielä jokin aika sitten. Vai hallitseeko se Suomessa edelleen: Marxilaisessa perinteessä on yleensäkin kritikoitu ajatusta ajattomista lajeista" (Ihonen)?

Vrt György Lukacs ja hänen marksilainen käsityksensä historiallisista romaaneista

Historialliset salapoliisiromaanit ovat heräämässä uuteen eloon.

Lue myös tämä. Tilanne muissa maissa.
http://blogisisko.blogspot.fi/2013/07/historiallisten-romaanien-suosio.html

sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2014

Kesäpuutarha kesän väreissä



 Eräs Pietarin kauneimpia paikkoja ja Pietari Suuren perustama Kesäpuutarha. 
(ks koko kuvakansio, jossa myös kuva "Pietarin pikkutalosta")
Klikkaa kuva suureksi. SE näkyy nyt tavallista isompana, sillä Flick ei näyttänyt kuvaa tavallisella tavalla.

Kollaasi: Kesäkollaasit 184: Kesän värit

Värimalli

lauantaina, kesäkuuta 21, 2014

Nimipäiväsankari: tänään Johannes



Kaksi Johannesta
Ivan Mestrovic: John the Baptist, Split, Croatia, Diocletianuksen palatsi
Kari Juva; Helsinki, Johanneksen kirkko

Hyvää nimipäivää Johannekset! Johannes Kastaja on nyt niin kuin kuningatar Elisabet, jolla on kaksi syntymäpäivää, virallinen syntymäpäivä ja oikea syntymäpäivä, eli Johannekselle oikea syntymäivä on 24.6. jota useimmat maat juhlivat Johannes Kastajan päivänä.Olkoon tämä sitten Johannes Kastajan nimipäivä. Sekavaa, sillä kirkoissa saarnataan Suomessa juhannuksena  Johanneksen kuolemasta, jota katolinen kirkko juhlii tammikuun 7.

Aakkoset: viimeisenä K



Olemme päässeet viimeiseen kirjaimeen, ja voimme mennä virtuaalikahvilaan, jonka nimi on Tolkien's House. Kyltistä löytyy toinenkin k-kirjain. 
Tämä hauska kahvila sijaitsee Zagrebissa, Kroatiassa. Laitan linkin kansioon, jossa voi  nähdä lisää kuvia Tolkienille omistetusta kahvilasta. Join siellä kupillisen ihanaa vahvaa kaakaota.
Tolkien House Cafe (13 kuvaa, jo yli 500 katsoja
Aakkoset 29: K


perjantaina, kesäkuuta 20, 2014

Juhannus Helsingissä



Vietän aina juhannusta kaupungissa, täällä Helsingissä. Helsinki on meren rannalla, lähellä on Töölönlahti puistoinen. Luonto on mukana kaupungissakin. Kuva on otettu Koulupuistossa Desingmuseon ja Johanneksenpuiston välissä. Klikkaamalla nuolia voit katsoa lisää kuvia.
Hyvää juhannusta kaupunkiin, maalle ja ulkomaille!

torstaina, kesäkuuta 19, 2014

Arjen ylellisyyttä: ei soijaa leivässä eikä suolaa voissa



Olen allerginen soijalle. Ostimme moniviljapaahtoleipää - ja siihen oli laitettu soijarouhetta. Miksi?

Alepasta löytyi onneksi soijatonta moniviljapaahtoleipää. Miksi soijaa työnnetään joka paikkaan? Täytyy kulkea ruokakaupassa suurennuslasin kanssa, sillä sisältö on usein niin pienillä kirjaimella.

Myös suolattoman voin löytäminen voi olla vaikeaa. Lautasellani on ranskalaista suolatonta voita pienessä paketissa.  Isot paketit seisovat jääkaapissa, kun voita tulee käytettyä harvoin. Mansikkahillo on sokeritonta, sekin ranskalaista.

Joskus tuntuu siltä, että pitäisi asua mökissä puhdasvetisen järven rannalla, pitää lehmää ja kanoja ja kasvattaa ruoka kasvimaalla.

keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2014

Makro 152: vihreä



Toimiva vesiposti Berliinissä
 Makro 152




kollaasi vesipostista

Pieni vesiposti löytyy Helsingistäkin.

Dekkarit: Rikos junassa, lentokoneessa, laivassa




Uusi tuttavuus: Boris Akunin: Murder on Leviathan. [ suom. Leviatanin purjehdus  *] Tätä kirjaa suositteltiin minulle pietarilaisessa kirjakaupassa, ja kyllä se onkin loistava. Näyttämölle astuu aivan uusi salapoliisi, venäläinen älykäs ja sivistynyt diplomaatti Erast Fandorin,  jonka on luonut georgialainen Boris Akunin (Grigory Chkhatishvili, filologi, kriitikko, esseisti, japanista kääntäjä). Aika on 1878, tapahtumapaikkoina Pariisi ja laiva nimeltä Leviathan, jossa Fandorin ja pariisilainen poliisipäällikkö Gauche etsivät julman joukkomurhan tekijää rikkaiden matkustajien joukosta.
Monissa salapoliisiromaaneissa ja elokuvisa rikosten tapahtumapaikkoina ovat junat, laivat ja lentokoneet.

*) Puhutaanko suomennoksessa medaljongista? Englanniksi kyseessä on 'badge' (rinta)merkki, joka kiinnitetään takinkaulukseen tai taskukellon vitjaan, samantyyppinen kuin nykyajan pinssit ja rintamerkit.

Miten vauva matkustaa?





Tämä taitaa olla paras kulkuneuvo, jonka olen nähnyt vauvalla:  Sade- ja aurinkokatoksella varustettu selkäreppu, jota kookas isä kantaa. 

Olen nähnyt myös hyvin vaudikasta vauvan ulkoiluttamista, kun filosofi Esa Saarinen juoksi Korkeavuorenkatua lenkille nähtävästi Kaivopuistoon  ja työnsi samalla kaksosiaan lastenvaunuissa.

Kun läksimme lasten pieninä ollessa Savoon kesälomalle, meillä oli mukana parhaimmillaan kolme alle kouluikäistä lasta, matkalaukut, potta muosikassissa ja kaksi isoa pehmolelua, ruskeaa apinaa, jotka seurasivat kaikkialle mukana. Kun vanhin lapsemme pääsi isänsä mukaan Italian matkalle, valmistin hänelle apinankuljetusrepun, sillä hän arveli, ettei voinut erota rakkaasta apinastaan kahdeksi viikoksi. Hän kantoi apinaa selässään muutaman päivän kotona, ja tuli sitten siihen tulokseen, että apina saa jäädä minun hoiviini kuten pikkusisko ja vauvaveli.

tiistaina, kesäkuuta 17, 2014

Hidas matkustaminen on katoava ylellisyys




Kommentti Kemppisen blogiin. Myös kuva lainattu sieltä. Siinä on junanostalgia täydellinen.

Kommenttini: Hidas matkustaminen on katoava ylellisyys.
Rakastan hitaita junia, joissa on leveät pehmeät penkit. Suomessa junamatkat ovat muuttuneet epämiellyttäviksi, sillä vauhti on liian nopea, juna heiluu ja tutisee ja istuimet ovat kovia kopukoita. Kodikkaita junia on vielä entisissä "Itä-Euroopan" maissa kuten Sloveniassa, Tsekissä ja Kroatiassa. Ikkunat voi avata ja ottaa junan pysähtyessä valokuvia kauniista maisemista ja vanhoista arvokkaista rakennuksista.

Yksi syy Agatha Christien kirjojen ja niistä tehtyjen TV-sarjojen suosioonkin on varmasti se, että niissä matkustetaan junalla.

Meillä ei ole ollut koskaan omaa autoa Suomessa asuessa. Joskus vuokraamme auton muutamaksi päiväksi. Taksi on mukavin, jos on huono sää tai pitkä & hankala matka kaupungissa

Torontossa oli vaikeaa tulla toimeen ilman autoa, vaikka siellä oli yllättävän hyvä julkinen liikenne, varsinkin jos asettui asumaan jonkin metroaseman lähelle. Nautimme kuitenkin kovasti autostamme. Se oli suuri farmariauto, johon pitkäsääriset lapsemmekin mahtuivat ja teimme joka kesä teini- ja yliopistoikäisten lastemme kanssa telttailumatkoja ympäri Yhdysvaltoja, tutkien sen kaunista maaseutua ja suurkaupunkeja. Maaseudulla nukuimme osavaltioiden ja liittovaltion leirintäalueilla, jotka olivat turvallisia ja kauniilla paikoilla. Teimme myös yhden Eurorail-matkan Euroopan junilla.



17.6.2014




Sain lahjaksi Dorothy L. Sayersin kirjan ja kanadalais-englantilaisen pianistin Angela Hewittin Chopin-tulkintoja, jotka laitoin heti iTunesiin jokapäiväiseksi musiikikseni.

Kesäistä: huovutettu villatakki päällä ja villasukat jalassa. Ulkona sataa. Lämpötila on plus viisi. Kai tässä odotellaan lumisadetta.

Luen taas vaihteeksi kirjan päivässä ja kirjoitan joka päivä hiukan.

maanantaina, kesäkuuta 16, 2014

Etelän kultasade



KORJAUS! Esitin tämän pensaan äsken onnepensaana, kun samaa pensasta kotonaan Göteborgissa  [kultasadekaari, katso kaunis kuva suurena] kasvattava Hannele kertoi, että kysessä on etelän kultasade. Tämä on hyvin korkea, noin kolme metriä.

sunnuntaina, kesäkuuta 15, 2014

Kollaasi: art nouveau -kahvila Pietarissa




Värikollaasi 183

Kuvia samasta art nouveau eli 1900-luvun alun kahvilasta vuosilta 2012, 2013 ja 2014.

 Yelyseev-kahvila Nevski Prospekt 56, metroasema  Gostinyy Dvor on lähellä.





Yelyseev-kahvila Nevski Prospektin toiselta puolen kuvattuna.


värimalli tällä viikolla:


perjantaina, kesäkuuta 13, 2014

Aakkoset 28: Y



1950-luvun julisteita -näyttelyssä nähtyä. 


Kainuu Helsingssä




Tervanpolttajan vene.



Elma Huusko Kainuun kansallispuvussa

Katso koko kansio Kainuu Helsingissä-kuviani



Photo Friday: 'Sky' , 'taivas'




Pink and golden sky over Helsinki

The tower on the right is Hotel Torni [=tower].  During his sad childhood Jack Burns stays there while he and his mother are trying to find Jack's father.  John Irving: Until I find you.

Oikealla hotelli Torni, Helsinki
John Irving  "Kunnes löydän sinut". Päähenkilö, surullisen lapsuuden viettänyt Jack Burns, asuu Tornissa äitinsä Alicen kanssa käydessään myös Helsingissä Jackin isää etsimässä

torstaina, kesäkuuta 12, 2014

Helsinki-päivä: Kaunis Helsinki



Paljon Onnea Helsinki! Kaunis vastakohtien kaupunki. Myöhään eilen illalla olin mieheni kanssa kävelyllä ja sain vihdoinkin kuvattua tämän kauniin talorivin. Tulin Helsinkin opiskelijana kymmeniä vuosia sitten ja rakastuin Helsinkiin. Se rakkaus on säilynyt. Olen asunut monissa kaupunginosissa, ja kaikista on löytynyt kauneutta, vaikka jotkut kaupunginosat ovat olleet ensi näkymältä rumia.
Alla Helsinki-tunnisteita (esim Helsingin patsaita), lisää hakusanoja on sivun alaosassa. Olen pitänyt kohta 10 vuotta tätä blogia, ja Helsinki on varmaankin suosituin kohteeni.

Helsinki kirjoissani Tarinoiden Helsinki, 1500-luvun vaatimaton pikkukaupunki, joka perustettiin kuninkaan käskystä esiintyy monissa kirjoissani.
Aurora ja Pietarin serkut on rakkaudentunnustus vanhalle Helsingille. Oli yllätys, kuinka kansainvälinen se oli. Helsingissä asui ainakin venäläisiä, saksalaisia, balttialaisia, juutalaisia, italialaisia, tataareja. On kiinnostavaa ajatella, että kaikki nuo kansallisuudet ovat nykyään suomalaisia. Taidamme olla aika kirjava kudos. Osittain eurooppalaisia ollaan, se on vain välillä unohtunut. Kuvaan kirjoissani Helsinkiä eri vuodenaikoina.


Info-blogini sivupalkista pääset kaikkiin blogeihini:
http://amnell-anna.blogspot.fi/

keskiviikkona, kesäkuuta 11, 2014

sunnuntaina, kesäkuuta 08, 2014

Värikollaasit

Jälleen vanha kollaasi hiukan karsittuna, sillä oma tietokoneeni on edelleen huollossa. Valitan, että värit eivät aivan täsmää. En voi asentaa vieraaseen koneeseen mitään erityisohjelmia. Kuvat ovat Tukholman Vanhasta kaupungista.
Värikollaasit


lauantaina, kesäkuuta 07, 2014

Haagan Alppiruusupuisto on ainutlaatuinen maailmassa


Kuvittele kahdeksan hehtaaria entistä suota, jossa kasvaa korkeitä mäntyjä ja niiden välissä tuhansia alppiruusuja. Näky on aivan hätkähdyttävä. Alppiruusupuisto on saanut alkunsa Helsingin yliopiston kasvinjalostuskokeilusta, jota oli alussa vain pienellä alueella Pohjois- ja Etelä- Haagan kaupunginosien välissä.



Kuvat: Anna Amnell

Haagan Alppiruusupuisto

Kokoan kansiota Alppiruusupuutarha kuvistani tänne Flickriin.

P.S. Kamerani "hajosi" (lopullisesti!) kesken alppiruusuretken ja jatkoin toisella. Sama ongelma jo Pietarissa.

Canon PowerShot S95
ostettu kesäkuussa 2011

perjantaina, kesäkuuta 06, 2014

Kirjaimet: S



Luonnollinen S
Kirjaimet S
Kuva: Anna Amnell
Klikkaa kuva suureksi

Patsaita. Statues

https://www.flickr.com/photos/amnellanna/sets/72157600309137754
Hiltusen Muinaiset soturit, taustalla Tukiaisen Mannerheim
Patsaita/Statues, more pictures. Klikkaa nuolia. Click the arrows.

Photo Friday: 'Perspective'.

keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2014

Photo Friday: 'Movement'



Saint Petersburg, May 2014

Kirjaimet: G



Greetings from Labin. Terveiset Labinista, Istrialta - jossa olin muutama vuosi sitten. Julisteesta löytyi G.
Kirjaimet, aakkoset G

Suloisessa Suomessa



Luterilaisuus ja kansallisaate toivat meille suomalaisen kirjallisuuden - myös suomeksi.
Tänään on Puolustusvoimain lippujuhlan päivä ja Mannerheimin syntymäpäivä (Kiinnostava artikkeli Seura-lehdessä siitä, mitä marsalkka Mannerheimista ajateltiin Sveitsissä ja emigranttiystävien keskuudessa.). Kiitos heille, jotka ovat pitäneet Suomen itsenäisenä.