lauantaina, maaliskuuta 21, 2015

Miksi National Geographic Finland ei käytä perinteisiä ajanmerkintöjä e.Kr. ja j.Kr ?


Näin Suomen Kansallismuseo
 Suomen Kansallismuseon esihistorian aikajana
"National Museum of Finland" uses the traditional terms B.C. and A.D. [in Finnish "eKr" and "jKr. "= 'before Christ' and 'after Christ'] that are used by most Finnish speaking Finns.

National Geographic  (englanniksi, kaunis lehti)
National Geographic Style Manual :"National Geographic generally uses the traditional terms, A.D. and B.C."

Why is "National Geographic Finland" not following the rules? It uses only the strange terms "eaa" [= 'before the counting of time started' ] and "jaa" [= 'after the counting of time started'). 


Miksi National Geographic Finland -lehti käyttää vain nurkkakuntaisia termejä "eaa" ja "jaa"    [ odd versions of BCE ja CE]

National Geographicin ohje on käyttää "lähinnä perinteisiä lyhenteitä" eli suomessa eKr. ja jKr. "National Geographic generally uses the traditional terms, A.D. and B.C."

Kenelle te teette lehteä? 

Ei ole mukavaa, että pieni ateistinen ja agnostinen ryhmä määräilee enemmistöä tässä asiassa. Seurauksena on se, että monet englantia tai ruotsia ym länsimaisia kieliä osaavat ostavat ulkomaisia lehtiä, joissa noudatetaan perinteistä länsimaista tapaa. 

Ei vain länsimaista, vaan silloin kun käytetään Anno Domini järjestelmää:
Lue seuraava artikkeli:
"Harappan life circa 4000 BC",  katso myös timeline

http://www.hindustantimes.com/india/what-did-harappans-eat-how-did-they-look-haryana-has-the-answers/story-m4YMJc7XdpWqsTtdlBZzDM.html
Never play with the feelings of others, Shakespeare - See more at: http://www.truthfollower.com/2014/02/never-play-with-feelings-of-others.html#sthash.T453CPA9.dpuf
Never play with the feelings of others, Shakespeare - See more at: http://www.truthfollower.com/2014/02/never-play-with-feelings-of-others.html#sthash.T453CPA9.dpuf
Never play with the feelings of others, Shakespeare - See more at: http://www.truthfollower.com/2014/02/never-play-with-feelings-of-others.html#sthash.T453CPA9.dpuf

Lisäys:
Kysymys on siitä, että on alettu vaatia kaiken lisäksi, että kaikkien tulisi käyttää eaa ja jaa -muotoja ateistisen vähemmistön oikeuksien vuoksi.

Se aivan samaa kuin jos presidentiksi valittaisiin se, joka saa 10% äänistä. Tai kaikkien pitäisi puhua Suomessa vain ruotsia tai vain venäjää, vähemmistöjen kieltä. Tai kaikkien pitäisi olla kasvissyöjiä tai absolutisteja jne.

Sitä sanotaan harvainvallaksi.


Eaa ja jaa ovaItä-saksalainen keksintö 


P.S. Myös YLE ja suomenkielinen Wikipedia harjoittavat samaa harvainvaltaa. Alkuperäusessä dokumentissa saatetaan sekä sanoa että näyttää tekstiä "BC" tai "AD", ja suomeksi ilmestyvät nuo useimmille suomalaisille vastenmieliset lyhenteet.

Huom.  Lisäys 1/2016: " e.Kr." tilalla käytetään "eKr. ", siis yhteen ja vain lopussa piste. Samoin "jKr."






6 kommenttia:

  1. Ei tällä Anneli sinänsä ole mitään tekemistä ateismin tai agnostisuuden kanssa -- ajanlaskutapamme on vain yksi monista maailmalla, menneisyydessä ja nykyisyydessä, ja koska jo hyvin pitkään on tiedetty, ettei Jeesus syntynyt vuonna "yksi", on akateemisissa piireissä alettu käyttää neutraalimpaa termiä "ajanlaskumme" (saks. "vor unsere Zeitrechnung"). Anglosaksisessa tieteellisessä kirjallisuudessa vaihtoehtoja ei ole esitetty, mutta Suomessa monet käyttävät eaa/jaa -lyhenteitä saksalaiseen malliin. Osalle se on vain makukysymys, osa varmaankin toivoo antavansa tieteellisemmän vaikutelman. Itse käytän myö eaa/jaa -lyhennettä toisinaan eikä sillä ole mitään tekemistä kristillisen elämänkatsomukseni kanssa :).

    VastaaPoista
  2. Ajanlaskuista - ajanlaskuja on ollut kymmeniä ja on vieläkin monta, ja niillä on kullakin oma nimensä, "tuotemerkkinsä". Jos asuisin vaikkapa Israelissa, käyttäisin heidän ajanlaskuaan ja yksityisissä kirjeissäni tai muistiinpanoissani Anno Domini -ajanlaskua.

    Näin lyhenteen eaa ensi kerran 1990-luvun alussa, kun olin palannut Suomeen oltuani monikulttuurisessa Kanadassa yhdeksän vuotta. Olin käynyt Torontossa museossa maya-kulttuurin kurssin ja ostin Vastapainon julkaiseman kirjan maya-kulttuurista. Ihmettelin, mitä lyhenne eaa tarkoittaa, kun en ollut sitä koskaan nähnyt. Etsin sanakirjasta. Lyhenne tuntui täysin järjettömältä varsinkin siinä yhteydessä. Kirjassa kerrottiin maya-kultturista, jossa on ollut ikiajat oma ajanlaskunsa, ja nyt tämä suomalainen vasemmistolais-ateistinen lyhenne väitti, että aikaa oli alettu laskea ensi kerran vasta Euroopassa. Heitin kirjan roskiin.

    Lyhenteet eaa ja jaa eivät kerro mitäään, eivät kerro mistä ajanlaskusta on kyse.:) Nuo suomalaiset lyhenteet eaa ja jaa otettin käyttöön 1970-luvulla joissakin vasemmistopiireissä, kun kommunistimaissa kiellettiin käyttämästä sanaa Kristus. Alettiin käyttää termiä 'meidän aikamme' [=kommunistisen imperiumin aika]. Kun Neuvostoliitto romahti, niistä luovuttiin ja palattiin Anno Domini ajanlaskun omiin termeihin. Ja Wikipedian mukaan niitä käyteään joissakin entisissä itäblokin maissa vielä vain agnostittikko- ja ateistipiireissä, sielläkin. Useimmat ihmiset eivät tunne niitä Suomessa vieläkään, vaikka niitä pakkosyötetään lapsillekin.

    BC ja AD -lyhenteitä käytetään muissakin kulttuureissa selvyyden vuoksi. kertomaan mistä ajanlaskusta on kyse. Niitä käyttävät intialaiset, jotka ovat hinduja ja kiinalaiset, jotka ovat ateisteja jne. Niitä käytetään myös sanomalehdissä. Kysymys ei ole uskonnosta vaan faktasta, ajanlaskun nimestä.
    P.S. Nimeni ei ole Anneli. Sukunimeni on Amnell.

    VastaaPoista
  3. Toki lyhenteellä on tämä "vasemmisto/ateisti"-lähtökohta, mutta tämän hetken tutkimusmaailmassa se on ennen kaikkea neutraali lyhenne, uuden sukupolven ihmiset eivät kaikki edes välttämättä assosioi sitä mihinkään ideologiseen suuntaukseen. Ja Saksassa siinä on nimenomaan tuo "unsere", eli osoitetaan sen olevan "meidän ajanlaskumme", riippumatta siitä minä vuonna Jeesus syntyi tai syntyikö lainkaan. Kysymys on ennen kaikkea konventiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa tämä käyttö. Saksankielinen termi vaikuttaa itä-saksalaiselta, kun siinä on tuo "meidän aikamme", mikä oli kommunistien termi.
      On kiinnostavaa, että suurin osa Euroopan maista, on pysynyt kuitenkin kiinni perinteessä, esimerkiksi Ranska.

      Poista
    2. Tarkistin Wkipediasta, "meidän aikamme" ts on kommunismin ja Itä-Saksan perua.". The German Democratic Republic (1949-1990) introduced the convention of v. u. Z. (vor unserer Zeitrechnung, before our chronology) [ennen ajanlaskumme alkua] and u. Z. (unserer Zeitrechnung, of our chronology)--The use of these terms persists in contemporary German to some extent." Juuri tuo tekee eaa ja jaa'n niin vastenmielisiksi, kun muistaa mitä pahaa kommunistivalta teki Euroopassa.

      Poista
  4. Ei ole olemassa mitään neutraalia.:)

    VastaaPoista