perjantaina, toukokuuta 20, 2016

Jane Austen kirjoitti olohuoneen nurkassa



Jane Austen kirjoitti olohuoneen nurkassa. Hänellä oli tapana livauttaa tekeillä oleva käsikirjoitus muiden pöydällä olevien papereiden alle, kun joku tuli huoneeseen: äiti, sisar Cassandra, joku palvelijoista, naapuri tai muu vierailija.


http://blogisisko.blogspot.fi/2011/06/kommentti-nykyajan-tiukka-tahti.html

6 kommenttia:

  1. Rohkenen epäillä sitä, että Agatha laittoi ruokaa tai tiskasi kaivauksilla -- kaikilla kaivauksilla on kokit ja apulaiset & kaivausorganisaation hierarkiassa Agathalla oli aivan liian "korkea" asema jotta hän olisi voinut tehdä siellä tällaisia askareita. Kotonaan hän varmaan niin tekikin, mutta sitä taas Aapeli ei voinut tietää, koska oli kokenut Agathan vain (ja senkin hyvin lyhyesti) juuri kaivausolosuhteissa.
    Kaivauksilla Agatha tosiaan kirjoitti omia kirjojaan ja osallistui ahkerasti sekä valokuvaamiseen että Nimrudissa mm. norsunluuesineiden puhdistamiseen. Monissa kirjoissa lukee, että hän käytti omaa kasvovoidettaan norsunluun puhdistamiseen, mutta tästäkään ei ole varmaa tietoa pitääkö se oikeasti paikkansa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisesta ja asiantuntevasta komnmentistasi. Tuo mitä kirjoitin, ei ole kuitenkaan oman mielikuvitukseni tuotetta, vaan jostakin luettua. Kun Agatha tutustui Mallowaniin, tämä oli nuori mies ja vasta tutkimusapulainen ("the expedition assistant at Ur") eikä Agatha itsekään ollut vielä liian korkeassa asemassa tarttuakseen käytännön töihin, joita hän ei vierastanut myöhemminkään. Mainitset itsekin avustamisen kaivauksen töissä. Ruuan laittaminen saattoi johtua siitä, että hänen toivomiaan ruokia ei osattu laittaa. Hän yritti pitää jonkinlaisia kokkauskurssejakin ainakin jonkun kaivauksen palveluskunnalle. Erityisesti on jäänyt kuitenkin mieleen viime vuosikymmeninä lukemistani Agatha Christie - aiheisista kirjoista ja artikkeleista, että kun tultiin uuteen paikkaan, sinne rakennettiin Agathalle heti erillinen paikka kirjoittamiseen. Sana oli jotain vastaavaa kuin "mökki", ei kuitenkaan 'cottage', vaan 'hut', suoja auringon paahdetta vastaan. Halusin tuoda esille sen, että Christie ei kaihtanut käytännön töitä varsinkaan nuorena kirjailijana, jolloin hän oli hyvässä kunnossa. Sitä ominaisuutta Mallowan ihaili hänessä heti tutustumisen aikoihin.

      Poista
    2. Kaikki mitä Agathasta kirjoitetaan, ei välttämättä pidä paikkaansa, hänestä on liikkeellä varmaankin ennätyksiä hipovia määrin legendaa. Tietääkseni ainoastaan Nimrudissa oli tuo "Bet Agatha", muualla oli ennestään kaivaustalossa riittävästi tilaa myös Agathan kirjoituspöydälle/pöytä Agathan kirjoituskoneelle.

      Poista
  2. Kirjoitin muistini mukaan, mutta netistähän kaikki löytyy. Täältä löytyi hauska kuva Agathasta ja hänen aviomiehestään sekä maininta kasvovoiteesta ja 'mökistä', joka oli jo tukevampaa tekoa arkeologi-kommentoijani mainitsemassa Nimrudissa. Ehkäpä löytyy jotain kokkaamisestakin.

    http://members.bib-arch.org/print.asp?PubID=BSBA&Volume=37&Issue=4&ArticleID=5&UserID=0&

    ”For the next 30 years, Agatha Christie accompanied her husband on his digs, where he would erect a small writing hut for her. At Nimrud the mud-brick room was labeled in cuneiform, Agatha’s House. ”

    VastaaPoista
  3. Tällä kokkauskurssista.
    "Christie also launched cooking classes, with only partially positive results: 'Lemon curd is a great success; shortbread is so uneatable that we secretly bury it; a vanilla souffle, for a wonder, goes right; whereas a Chicken Maryland (owing, as I realized later, to the extreme freshness and incredible age of the chicken) is so tough one cannot get one's teeth through it!"
    Jos Agatha halusi tarjota jotain erityistä, hänen täytyi varmanakin laittaa se ruokalaji itse.

    http://archive.aramcoworld.com/issue/199004/agatha.christie-mysteries.and.the.middle.east.htm

    VastaaPoista
  4. Agatha hellan ääressä esiliina edessä.
    http://www.gettyimages.co.uk/pictures/wallingford-berkshire-england-british-author-agatha-news-photo-79032978

    "The best time for planning a book is while you're doing the dishes." Agatha Christie.
    Monet tutkijat ja kirjailijat ovat Agathan tavoin sitä mieltä, että käytännön töiden tekeminen rentouttaa ja silloin keksii hyviä ideoita. Aivotutkijoilla olisi varmaankin jotain viisasta sanottavaa tästä asiasta.

    http://blog.sandglaz.com/are-menial-tasks-the-secret-to-great-achievement/

    VastaaPoista